Bang - Barbro Alving (1909-87) - var journalist och författare, en mycket fascinerande kvinna och en förebild, i Elin Wägners anda. Många såg säkert Bang som ganska kontroversiell på sin tid, både med tanke på hennes ibland lite avvikande livsföring och hennes modiga åsikter, vilka ofta gick emot rådande tid.
Barbro Alving gifte sig aldrig, men fick dottern Maud Fanny - kallad Ruffa - med illustratören Birger Lundquist. När flickan bara var ett par år gammal bildade Bang "en annorlunda familj" (Ruffas ord) med Loyse Sjöcrona och levde i denna relation livet ut.
Bang var ambitiös och hade ett stort samhällsintresse, osedvanlig talang, självdistans och varm humor, vilket märktes i hennes många rapporteringar från krigsskådeplatser och andra arenor världen runt, liksom i hennes fasta kolumn i Vecko-Journalen under signaturen "Käringen mot strömmen". Hon hade förmågan att balansera och anpassa sin förmåga på sätt som respektive uppdrag krävde. Hon skildrade de vanliga människornas vedermödor lika insiktsfullt och skarpt som hon tog sig an maktens storheter och samhällsföreteelser i allmänhet.
Bang var övertygad pacifist och kände varmt för kvinnors rättigheter. Hon var också konsekvent i sitt handlande och gick bland annat ur svenska kyrkan, eftersom kyrkan inte accepterade kvinnliga präster.
* * *
Till min stora glädje fann jag "Bangs bästa" på vårt bibliotek igår. Boken är ett urval av Bangs mest uppskattade material, utgiven av dottern Ruffa, 100 år efter mammans födelse.
Jag kastade mig över boken vid sänggåendet igår och blev genast synnerligen imponerad av hur Bang - då endast 27 år gammal - rapporterade som DN:s icke sportteamsreporter från Hitlers propaganda-OS i Berlin 1936.
"Ovationer blir orkan för idrottstrupper som gör Hitlerhälsning" var rubriken för spelens öppningsceremoni och tät orkanregn handlade det förvisso om. Frågan är hur många som sedermera fick vattnet spolat över huvudet, om jag skulle drista mig till en abstraktion, som i allra högsta grad blev en dyster realitet.
Vad jag förstår har jag mycket intressant läsning framför mig. Hade tidigare endast läst några av Bangs kåserier. Att nu få uppleva Spanska inbördeskriget, finska vinterkriget, Hiroshima, Vietnam, Ungern, världsutställningen i New York -39, VM-matchen mellan Floyd Patterson och Ingemar Johansson och mycket mer med Bangs skarpsinniga penna som guide ser jag verkligen med stort intresse fram emot.
I
Hej, Ailas!
SvaraRaderaDen boken skulle sitta bra! Ytterligare en "kärring mot strömmen" ;-)Gillas!
En historielektion som säkert många unga av i dag skulle behöva läsa och vi lite "mognare" behöver få en uppdatering.
Så bra att det är kallt, mörker och lite regnskurar så man kan mysa med en bra bok!
Ha det så gott och varm kram fr. en liten "kärring mot strömmen"...
/Agneta
Hej vännen! Så sant som det är sagt. Nog behöver vi en påminnelse, vi som tar det mesta som givet och glömmer lätt bort vilket mod dessa kvinnor visade, vilket konsekvent handlande de ägnade sig åt och vilken intelligens de hade. Vad hade vi själva vågat i deras ställe? Den frågan är i allra högsta grad berättigad.
RaderaSolen skiner, men värmen är det dåligt med. Regn i sikte så småningom... Men, som sagt, vad gör det när det finns så många intressanta böcker!
Varm kram!
Jag har läst en del av Bang och tycker att hon skriver bra. Hennes pacifistiska åsikter köper jag inte, vissa personlighetsstörda människor måste stoppas med alla medel. Läser just om att det var planer bland generalerna att döda Hitler 1938. Om detta hade lyckats hade 50 miljoner människoliv räddats. Likaså om Frankrike och Storbritannien hade agerat fastare 1936 och 1938 hade kriget kunna förhindras. Boken är mycket bra, den handlar om kontrafaktisk historia, dvs vad som kunde inträffat. Men nu skall jag läsa en av mina favoriter bland deckarförfattare, Jam Mårtenson "Mord i Venedig" Det passar väl bra!
SvaraRaderaJag ser fram emot att fortsätta med boken ikväll. Under dagen har det inte funnits tid till läsning, så nu längtar jag faktiskt.
RaderaOm inte om hade funnits, så hade mycket varit annorlunda i världen. Det är mycket lättare att skriva historia med facit i hand. Den sortens spekulativa skriverier brukar jag faktiskt inte ta del.