2013-11-18

Ett färgsprakande inlägg

Kanske var gårdagen den sista riktigt fina och milda höstdagen för i år, för nu börjar prognoserna allt oftare tala om frost och vem vet när de första busiga snöflingorna kommer dansande ner på den alltid lika förvånade marken. Har ni, förresten, tänkt på hur dumt träden bär sig åt, när de kastar av sig "kläderna", just när de skulle behövas som allra bäst?  :)

Fast nu var det inte avsikten att moralisera över trädens beteende, utan berätta om gårdagens härliga fotopromenad. När jag väl lagt in bilderna i datorn, bestämde jag mig direkt för ett riktigt färgsprakande blogginlägg. Det gäller att passa på att frossa i rött, för sedan kan det ju dröja ända tills jultomten kommer i sin knallröda dräkt på julaftonskvällen.

I gamla Smedbyn var det full aktivitet i så gott som samtliga ateljéer och en hel del folk fanns det också i rörelse. Människors nya höst- och vinterkläder får allt ursäkta, men vackrast på Smedbygatan var faktiskt hemslöjdsbutikens rosenfönster. Ni håller säkert med mig, även om ni inte sett bilder på konkurrenterna?


Bara några steg till på den gamla gatan och då kommer man fram till hembygdsföreningens lokal. Denna gång var det faktiskt ingenting inne i själva lokalen som lockade, utan min fotokompis och jag hade sett något mycket intressantare i den gamla lilla trädgården bakom huset: Ett flera meter högt, fullkomligt färgsprakande träd! Himlen var dessutom alldeles knallblå för dagen, vilka tillsammans skapade en otrolig färgkontrast, väl värd att fånga i bild.


I mitt förra inlägg hade jag en bild på en röd buske och efterlyste då namnet på den. En välinformerad bloggläsare (tack, Hillevi) berättade att busken heter benved och numera vet jag alltså att växten faktiskt kan bli flera meter hög också. De röda frukterna kan sitta kvar även när snön och kylan kommer. Hoppas det, för det skulle också vara en trevlig kontrast att fotografera.

En närbild visar tydligt det orangefärgade fröhöljet. Visst ser det lockande ut, men växten är inte lämplig som människoföda.

Ja, med denna benvedsfrossa avslutar jag detta inlägg.


16 kommentarer:

 1. Söndagen bjöd på ett alldeles ljuvligt väder även här! Så det blev en extra lång promenad med hundarna. Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi träffade också många hundägare med sina älsklingar under vår långa promenad. Sotis däremot föredrog att lata sig hemma.

   Radera
 2. Underbara bilder - otroligt att det fortfarande finns rosor som blommar! Jag kan heller inte låta bli att gå ut med kameran när det är riktigt vackert väder. Nu har vi dock inte sett solen på någon vecka. Den var iofs nästan uppe när jag gick ut och hämtade tidningen i morse men sen gick den och gömde sig bakom en kompakt grå molnvägg.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Det hade varit skönt att kunna ha rosorna ett litet tag till, men nu kommer väl den insmygande kylan och lägger in sitt veto.

   Kram tillbaka

   Radera
 3. Vilka vackra färger! Det kan vi behöva nu när det börjar bli färglöst och mörkt runt omkring oss, i väntan på snö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var helt enormt i söndags! Solen gjorde sitt till, så att det glittrade alldeles extra mycket. Men idag är det grått.

   Radera
 4. Tack för allt det röda! Det känns behövligt mitt i allt det grå.
  Ha en fin dag!

  kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag råder det gråväder, så nu är det trevligt att kunna gå tillbaka och titta på de rödglänsande bilderna.

   Kram

   Radera
 5. Oj vad fint! Jag älskar rött :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rött är sött och lätt att rimma på, hehe.

   Radera
 6. Benved är väldigt vackert. Jag fick se en så fin buske för någon månad sedan och visste inte vad det var för någonting, men gjorde som du, frågade i bloggen och fick lära mig att det var benved. Mycket fin!!
  Ha en skön onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanska var buskarna lite extra fina i år, för sådan här prakt minns jag inte att jag sett tidigare eller så har jag blivit mer "seende" med tiden.

   Kram

   Radera
 7. Ja, kanske de milda höstdagarna är över nu och vintern startar på riktigt.
  och de första snöflingorna börjar dala, och jag har alltit tyckt att den första snön är mysig på något sätt....
  även om jag tycker att vintern är alldeles för lång.
  Underbara bilder du har här och trädet med det så vackra röda är helt underbart
  och den röda busken
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns visst risk för snö ikväll och det är kanske ingenting som jag direkt längtar efter, men det är den tiden... inte mycket att säga om, om så sker.

   Kram

   Radera
 8. Åhhhh var underbart! kan inte se mig mätt och jag är så förundrad över att du tagit dessa fina foto i november.
  Här har de hotat med frost men ännu så länge är det härliga plusgrader men ack så grått.
  Önskar dig en fin fortsättning på dagen!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ingen ska komma och säga att november är trist. :) Vi hade en rejäl frostnatt i början av veckan, men ännu blommar rosorna. Får se, om någon överlever in i december.

   Kram

   Radera

Tack för din kommentar!