2015-02-12

VATTENMAMSELLER

Jag fick faktiskt titta och kolla datumet för ett par dagar sedan, när jag passerade dessa sportlovslediga fotbollsentusiaster, i kortärmat... och redan hade kunnat konstatera, att vår gräsmatta här hemma är så grön och fin. Rena sommaren, endast maskrosorna som fattas.

Men faktum är, att jag inte hade varit i vinteride; det är förvisso bara knappt mitten av februari.

Visserligen är fotbollsplanen av konstgräs, men helt snöfri och klar för spel.


Nåväl, jag fortsatte min promenad utmed lilla Huskvarnaån - eller Åa, som den heter här - och där såg jag genast två yrvakna, till synes smått märkliga varelser, som jag inte blev riktigt klok på. Den ena såg ut att sjunga för full hals, men jag hörde inget annat än ett kvackande från en gräsand intill. Den mindre av varelserna såg lätt kaxig ut och tittade bara förvånat på mig.

Jag testade att hälsa på dem lite trevande, men de tog ingen större notis om mig. Faktiskt lite irriterande att bli så där respektlöst ignorerad, som du säkert kan förstå.

Under tiden försökte jag febrilt artbestämma dem och kom sedan på, att de nog måste vara vattenmamseller. Visserligen hade jag inte tidigare hört talas om sådana, men ibland fattar man ändå så fort som tillfället ges. Vattenmamseller alltså och nu vet även du, om du skulle ha nöjet att träffa på dem. De hör till den stolta familjen Typhaceae.


Jag lät dem fortsätta med sitt och kastade i stället en blick in mot skogen. Där såg jag en stolt skogsmamsell stå, med sina rostbruna höstkläder på! Nu blev jag ännu mer förvirrad, när jag tänkte på, att Fröken Vår måste klä av skogsmamsellen innan det är läge för den gröna vårstassen....

Helt plötsligt kändes våren trots allt ganska avlägsen.11 kommentarer:

 1. Vilka trevliga mamseller men nya bekantskaper för mig :-)

  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, var de för mig också.... men nu vet vi bättre. Säg den dag, då man inte lär sig något nytt. :)

   Go' fredag!

   Radera
 2. Håll ut, våren är i antågande. Om en månad sisådär.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, det finns ju sätt att stå ut när blicken har fokus på våren.

   Tack, samma till dig!

   Radera
 3. GAAAHH!!! Det såg ut som nån hade spetsat dom där stackars mamsellerna... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske därför de betedde sig lite arrogant? :)

   Radera
 4. När jag jobbade i natt så sa min arbetskamrat att hon längtade efter våren. "Det gör inte jag" sa jag lite hurtigt. Det är sanning. Jag vill njuta av det vi har, har längtat och längtat mig halvt fördärvad alla andra år. Och.....sedan är det helt plötsligt över :-) Jag vill frysa och nysa, huttra och kämpa. I år är det inte som det brukar. Det här ska bli det bästa året på länge :-)

  Tackar för dina alltid så trevliga inlägg!

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lotta... blogginspirationen är väl lite si och så, men ibland blir det några rader.
   Jag tror att för mig handlar det inte enbart om våren som så, utan även om den där kittlande känslan av förväntan... jag är en liten romantiker någonstans längst inne.
   Ett bra år tror vi på, absolut!

   Kram!

   Radera
 5. Är det inte helt vanliga cigarrer som har exploderat? Jag satte in några sådana för 40 år sen i min lägenhet och en vacker dag var hela rummet översvämmat med frökapslar. Sen dess har jag aldrig plockat sådana...
  Jag längtar heller inte efter våren eftersom tiden går alldeles för fort som den gör.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Familjen Typhaceae handlar just om "cigarrer", för du menar säkert kaveldunsväxter? Tyckte bara att de såg så fina ut, där mitt i Åa... så var tvungen att ta en bild. Vill inte heller ta in några sådana, men beundrar dem gärna i naturen.
   Kram!

   Radera
 6. Ovanliga mamseller! Finns nog inte på våra breddgrader.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!