2015-03-09

Mitt älskade innanhav


Jag älskar mitt underbara innanhav, Vättern. Allra störst är kärleken naturligtvis när/om vattnet blivit badbart, vilket under gynnsamma somrar kan ske i augusti för min del.

Men redan nu, i början av mars, börjar den visuella kärleken spira ordentligt under soliga dagar. Det är så livsbejakande att stå och blicka ut över vattnet och se hur färgnyanser och små vågrörelser ständigt skiftar och glittrar på vattenytan. Med lite tur finns det dessutom vita måsflockar som vackra pärlband guppande njutningsfullt i takt med vågorna.

Men Vättern är inte bara en vacker sjö att titta på, utan den är exempelvis också en viktig dricksvattenreservoar för ca en halv milj. människor i kommunerna runt om och i närheten av sjön. I framtiden kan de bli fem gånger så många, om Örebro och Stockholmsområdet tillkommer. Därtill har även Danmark och Tyskland visat intresse för att hämta dricksvatten från Vättern. Sjön är Europas sjätte största, med maxdjupet 120 meter, vilket förklarar det kalla och fina vattnet.

6 kommentarer:

 1. Delar av min släkt kommer från Karlsborg och jag minns just det där med att vattnet är så kallt i Vättern sommartid. Själv har jag bara doppat tårna där...

  Hur som helst så är det verkligen något speciellt att bo intill hav eller sjö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är minsann inte varje sommar som jag badat i Vättern. Men det är skönt när det fungerar, vattnet är så fint. Vi har flera badsjöar i närheten, så bad fungerar för alla. Ha, men det finns ju folk som badar i Vättern, om vintern. :)

   Radera
 2. Underbart!

  Här nere köper vi vårt dricksvatten. Det är inte farligt att dricka, men det smakar klor. Ett gott vatten ska - enligt mig - inte smaka någonting alls.

  Grattis till det fina vattnet!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor del av världens folk saknar bra vatten. Det är ganska hemskt! Här har vi bra vatten som vi t o m kan slösa med. Vårt vatten är nog precis som du skrev... smakar ingenting.

   Radera
 3. Det är alltid lika fint när man kommer från Gränna ner mot Huskvarna och ser Vättern och Jönköping i bakgrunden. Trots att jag bott mer än 3 år i Jönköping har jag aldrig badat i den sjön.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna är en mycket vacker trakt, det håller jag verkligen med om. Håller även med dig, när det kommer badandet i Vättern. Funkar inte varje år, men några gånger har det blivit under årens lopp. Men då har det också varit riktigt sköna bad!
   Kram tillbaka!

   Radera

Tack för din kommentar!