2015-04-21

ROSENRIPS
Samma under varje vår: Det grönskar och blommar så underbart i hela naturen just nu, så det gör nästan lite ont i hjärtat av den stigande hänförelsen.

Så blommar det även på vår gård, där jag har beundrat en buske lite extra intensivt. Samtidigt har jag varit lite smått frustrerad, eftersom jag inte vetat vad denna underbara skönhet heter.

Efter lite envishet fick jag emellertid nu reda på att busken heter Rosenrips (Ribes sanguineum) och att dess vackra klasar är en viktig matkälla för de första humlorna och bina. Senare kommer de ganska små, blåsvarta bären, vilka inte är människoföda, men uppskattas däremot mycket av fåglarna.

Tänk vad Google kan... och nu kan även vi.

6 kommentarer:

 1. Jag har också googlat idag. Jag visste inte vad min buske med gula bollar på heter. Jag hoppas att jag prickade rätt. Kerria Japonica, man ser inte de gula bollarna ännu för de har inte slagit ut. Några dagar till så ser man bättre.

  Härliga vår!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken vacker buske du har, gillar den skarpt! Du får ta en bild och lägga upp på bloggen så fort busken bommar.

   Kram

   Radera
 2. Jag tycker det ser ut som en lavendel jag... Men en väldigt fin lavendel :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, en mycket ovanlig lavendel skulle jag vilja säga. :)

   Radera
 3. När jag var ute på min promenad igår kunde jag också konstatera att "ripsen" börjat blomma. Vi hade några sådana buskar på Stenstugu, så dem känner jag igen.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är så dekorativa! Jag har aldrig haft en "rips" i den egna trädgården, men här har vi några. Dessutom blommar körsbärsträden också... Vilken lycka det är att få uppleva allt detta!

   Kram

   Radera

Tack för din kommentar!