2013-04-22

Trandansen vid Hornborgasjön

Uppsamlingen av vårtecken fortsätter här med ett inlägg om Hornborgasjön, strax utanför Falköping, dit jag tillsammans med goda vänner gjorde en söndagsutflykt i ett underbart vårväder. Ja, vi kan verkligen tala om tur med vädret, för idag går det inte att vistas utomhus i kortärmat, inte utan att frysa. Det är molnigt och en och annan regnskur har passerat.

Visserligen bör vi leva i ögonblicket, men just nu passar det utmärkt att dröja sig kvar i gårdagen i stället.  :)

Tranan har i alla tider setts som symbol för våren, för år efter år återkommer den till Sverige, då vinterkungen gett vika och dagarna blivit ljusare.

Vid den här tiden samlas tusentals tranor - och andra fåglar - vid Hornborgasjön för att vila, äta och dansa med sin partner eller att hitta en partner, innan de flyger vidare norrut för att häcka. De brukar festa vid sjön under cirka tre veckor.Man räknar antalet tranor på kvällen, då de söker sig ut i sjön för att sova stående i grunt vatten - ett bra sätt att undvika rovdjur. Som mest har man räknat in nästan 14.000 tranor i vår. Många tranor har redan flugit vidare, för igår var antalet "bara" cirka 4.300; ett ganska lagom antal för att kunna urskilja fåglarna från varandra.
Det var en härlig folkfest vid sjön, där riktiga ornitologer med sina avancerade kikare och enorma kameraobjektiv samsades med söndagslediga barnfamiljer med och utan hund samt vanliga naturintresserade livsnjutare.

De riktiga entusiasterna verkade stanna en längre tid i sina husbilar och/eller husvagnar vid sjön och det hördes många olika språk bland åskådarna, vilket tyder på långväga besökare.

Nu fanns det inte bara tranor att titta på, utan även många andra fåglar, vilket framgick av en lång lista som fanns uppsatt på en vägg. Svanarna var nog nästan lika många som tranorna.

Jag beklagar att bildkvaliteten inte är den bästa på bloggen idag. Orsaken är mig obekant, för originalen är inte alls så här "suddiga". Förhoppningsvis har jag ändå kunnat förmedla lite av känslan vid sjön, för det var vackert, intressant och väl värt besöket. En stor njutning, helt enkelt.


Vissa fåglar sökte sig en bit från sjön. Kanske ville de ha lite lugn och ro från allt kackel och trängsel... eller kanske var maten lite extra god just här.


14 kommentarer:

 1. Oj, så gärna jag också skulle vara där och få uppleva fåglar i sådana mängder. Härligt! Tack Aila!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart är ett alltför fattigt ord, så kändes det.

   Radera
 2. Tack för att vi genom dig fick uppleva denna fina utflykt. Hade mer än gärna suttit med där och spanat.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag, det var verkligen härligt.

   Kram

   Radera
 3. Jag har varit vid Hornborgasjön en gång, fast lite för sent - fanns bara enstaka "lata" tranor kvar som inte hade iddats dra norrut (förstår dom! ;-) ). Men det var fantastiskt att kolla in fågellivet där ändå :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett antal tranpar som faktiskt häckar vid Hornborgasjön. Kanske är de lata, kanske bara föredrar de den sköna miljön vid denna sjö.

   Radera
 4. Bilderna är lite suddiga, men det gör ingenting. De är fina ändå.
  Vi har en myr en liten bit från Stenstugu och där brukar det vara tranor och de år det är höstsäd som börjar grönska på våren brukar de kommer ner och gå och beta på åkern bakom huset tidigt på morgnarna. Så jag har sett tranor jag också, men aldrig mer än två i taget.
  Ha de så gott!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att bildkvaliteten blir bättre, så här vill jag inte ha det.

   Såg för några dagar sedan två tranor här också, strax utanför stan. Går dock ej att jämföra med tusentals på samma ställe, plus en hel massa andra fåglar också. Riktigt kul.

   Kram

   Radera
 5. Otroligt så många Tranor som samlas vid Hornborgasjön
  och kan tänka mig det är en syn och speciellt och är en symbol för våren
  fina bilder
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det är verkligen intressant att se alla dessa fåglar! Det fanns ju hur många som helst... och inte bara tranor.
   Kul, om du gillar bilderna. De var roligt att ta dem.

   Kram

   Radera
 6. Tack! Jag köpte en ny kamera för ett år sedan då jag hade sålt huset. Det är så mycket knappar och inställningar på denna så det kommer att ta lång tid innan jag har koll på allt. Men det är så kul att lära sig om kameran. Det är bara till att kämpa på :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fixar nog det! Jag kan inte min kamera heller och får nog nöja mig med att kunna det viktigaste. Man kan komma långt med det. :)

   Kämpa! Ja, det är ordet!

   Radera
 7. Tack Aila för din kommentar. Så längesedan:) Det var så fint att få läsa om trandansen. Jag har hört mycket om den, men inte sett den. Ja, nu har jag ju på sitt sätt faktiskt också sett den tack vare dig.Härligt att få ta del av ditt inlägg och jag blev glad att höra ifrån dig. Våren är här äntligen, även om med den också vårsnuvan kommer, så överväger skönhetsupplevelserna i naturen. Varm kram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Elisabeth! Min blogg har varit ganska inaktiv ett tag, är alltid lite av periodare. Hoppas ändå kunna hålla den levande... inte minst för att inte tappa kontakten med bloggvännerna. Det är alltid lika trevligt!

   Ingen vårsnuva har kommit åt mig, så jag har kunnat njuta för fullt av sipporna i skogen!

   Snart sommarlov! :)

   Kraaaam!

   Radera

Tack för din kommentar!