2013-04-13

Stockholmsveckan

Det har varit en stor glädje att under veckan vistas i huvudstaden. Ännu skönare hade det varit att kunna skriva "i den vårliga huvudstaden", för vädret var - trots solsken - oftast lite småkyligt och vinden kändes ofta på kinden. Men det fanns en hel del tappra människor som satt på uteserveringar ändå; kanske ville de "träna" inför nästa vecka. Då skall visst kära Fröken Vår anlända på riktigt.


Förutom social gemenskap blev det en hel del kultur under veckan. Höjdpunkten blev baletten "Giselle" på Kungliga Operan. Giselle är en fascinerande och spännande, klassisk balett med vacker musik, som handlar om brustna hjärtans hämnd. Föreställningen var skickligt genomförd enligt ryska Natalia Makarovas koreografi och jag beundrade verkligen de fjärilslätta stegen, som så effektivt lockade sin publik in i fantasins värld. En härlig kväll, med stor njutning.Någonting som jag däremot inte tyckte särskilt mycket om var hur antalet tiggare ökat i Stockholm. Det har talats om organiserade ligor och säkert finns det många friska skumrasktyper bakom detta elände. "Hjälp mig med några kronor eller matkupong" upprepade en till synes frisk man i T-Banan, en annan hasade fram med hjälp av en käpp med ena benet hängande efter sig. Såg sedan samme man lite senare på stan och då haltade han inte ens! Hur tänker de..?

Väl här hemma väntar jag alltså ivrigt på våren. SMHI får inte ha fel, varmare väder är ett måste nu.

14 kommentarer:

 1. Visst är det organiserade tiggarligor så man gör helt rätt i att inte ge...

  Här väntas det också på våren som inte verkar ha så bråttom tyvärr...

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I morgon skall visst våren komma. Inte för att det då ser ut så just nu, men kanske kommer den med "full fart".

   Radera
 2. Hej Ailas!
  Men åh vilken lycka att få se en vacker balett! Förstår att du njöt till fullo.
  Men attans så trist detta är med alla tiggare som poppat upp i parti&minut. Här på Avenyn har det varit invasion av dessa element och ingen vet varifrån dom kommer.
  Majoriteten lär vara ickesvenskar vilket såklart ger usel reklam för alla de som vill komma till Sverige.
  Men komunen ska ta "krafttag" mot detta för det kommer ju inte in en ynka liten skattekrona ;-)
  Kram på dig vännen!
  /Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja, det är alltid ett stort nöje att ta del av något vackert och låta fantasin skena iväg för en kväll. Längtar redan till nästa gång.

   Kram!

   Radera
 3. Jag har faktiska bara varit på operan en enda gång. Jag var i 12-årsålder och vi såg Svansjön. Lilla syster Kerstin tiggde till sig både balettkjol och tåspetsskor efter den föreställningen, men inte blev de någon balettdansös av henne.

  Om nu den här märkvärdiga våren kommer någon gång ska jag också åka till huvudstaden och hälsa på just den där lillasystern.

  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, det räcker nog inte med kjol och skor, om man vill bli balettdansös... Det måste till ett otroligt arbete och säkert även viss fallenhet för att bli riktigt duktig. Men njuta av balett kan alla göra. :)

   Våren kommer i morgon. Sägs det.

   Kram

   Radera
 4. Jag har varit på Kungliga Operan och sett Svansjön dansas. Fantastiskt och oförglömligt...
  och detta med tiggare är svårt. Även fast man ibland kan tro att det finns någon som verkligen är i stort behov av hjälp, känner man sig osäker, alltför osäker för att ge ett bidrag. De legaliserade tiggarbrottslingarna förstör för dem som behöver verklig hjälp.

  Hoppas att din helg blir fin

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns skönt att fylla på det själsliga batteriet lite då och då. Precis som du säger, så är vissa föreställningar oförglömliga... vi lever dem om och om igen.

   Fin helg skall det bli, våren kommer ju nu. :)

   Kram

   Radera
 5. Stockholm är faktiskt fint i alla väder. Kanske var det därför vi flyttade därifrån ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag skulle vilja bo i Stockholm, men det är underbart att åka dit då och då.

   Radera
 6. Fin bildserie från det kongeliga. Stockholm har blivit en kall stad på många sätt. Dock, en stad som har allt. Här vill jag leva, här vill jag dö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om att komma dit ibland, men efter några dagar vill jag hem till "bystan" igen.

   Radera
 7. Svar på ditt besök hos mig:
  "Visst är det roligt att hitta "gamla" finländare och finlandssvenskar via bloggen. Kul att du tittade in här. Välkommen åter!
  Ska lägga in din sajt bland mina bloggbokmärken!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt, jag saknar finska bloggvänner! Detta är också ett sätt att ha lite kontakt kvar med hemlandet.

   Radera

Tack för din kommentar!