2012-08-25

EN RESA UTAN ATT RESA


Kanske låter det lite märkligt att skriva om en resa i hemstaden, men jag gör det bara för att tala om att man inte behöver åka långt för att få en avkopplande resa och jag gör det i visshet om att Jönköping kanske ändå är långt borta för någon annan.  :)
Tillsammans med en väninna startade jag vår fredagsresa med en skön promenad runt naturreservatet Rocksjön; en sjö mitt i staden, som av någon expert utsetts till en biologisk "hotspot".
Kommunen har lagt ner möda för att bevara sjöns unika biologi samtidigt som man velat öka tillgängligheten för allmänheten. Bland annat har man lagt en bred spång över vissa delar av sjöns vass- och sumpmarker.Detta är en underbar oas, som att befinna sig på en mastodontutställning av vackra vykort. Färgskiftningarna är helt otroliga och djur- och växtlivet rikt även nu när hösten närmar sig. Vi stannade till flera gånger och försökte inta alla synintryck... bevara dem inför ruskdagar som vi vet kommer.
Sådana här stunder med naturens rikedom gör mig ödmjuk och djupt tacksam, tar mig så nära mina egna känslor. Vi sa också helt spontant och nästan unisont:
- Detta sagolika är helt gratis! 
Inte utan att sådana där stunder får mig ofta att tycka synd om alla "fattiga galningar" som så slaviskt måste följa med av människor hittade dumheter och tro att det är det sanna livet.
Efter sjörundan gick vi till stans i mitt tycke trevligaste restaurang och åt en mycket välsmakande fredagsmiddag. En härlig fiskrätt och kaffe med små lyxiga chokladtryfflar gav även våra magar en upplevelse utöver det vanliga.

Nu var vi precis lagom mätta och belåtna, men ingalunda färdiga med kvällen. Men om du trodde att vi fortsatte in på någon skränig pub eller något liknande, så tror du helt fel.
Nej, vi tog en promenad bort till hamnpiren med alla sommarrestaurangerna och världens längsta ljugarbänk, tittade på folklivet en stund och fortsatte sedan utmed Vätterstranden.Vättern är i sanning underbar med alla sina snabba skiftningar och det skådespelet svek oss inte heller igår.
Medan vi gick småpratande kom skymningen så sakteliga smygande och himlen stämde så underskönt in i vattnets förmåga att dana variationer.
Det är ganska enkelt att skapa magi!
Man måste vara bra blind, om man i stället väljer fylla och skrän som fredagsnöje. Tyvärr var de icke-seende på stan alldeles för många.

20 kommentarer:

 1. Det verkar som om buslivet ökar och ökar under helgerna :-( Då var er kväll mer tilltalande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, trevligt att du håller med mig!

   Radera
 2. Här ute på landet är det inget busliv alls - bara en och annan hundägare som är ute :-).

  Tänk så mycket vackert jag missade de åren jag bodde i Jönköping. Vi bodde t.o.m. alldeles nära Rocksjön i Cigarren - ett av de första höghusen i Jönköping på 60-talet. Men det var i ett tidigare liv tillsammans med en person som var totalt oseende tyvärr.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste dock sägas till ditt (ert) försvar att Jönköping har utvecklats otroligt mycket sedan 60-talet. Men redan då fanns ju de tre sjöarna mitt i city och så alla de härliga omgivningarna alldeles utanför stan. Så absolut, du missade mycket.

   Tyvärr finns det en mängd oseende personer även idag.

   Kram!

   Radera
 3. Tack för rundturen i din fina stad :-)

  Jag gillar också att titta runt i närområdena. Man behöver som du säger inte åka till andra sidan världen för att få fina upplevelser. Men det är i och för sig också kul :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ena behöver inte utesluta det andra. :) Det viktigaste är att kunna "se" och inte bara rusa vidare, vidare, vidare.

   Radera
 4. Jönköping är en underbar stad, mycket att se på och en fantastisk natur. Vättern är ju en fantastisk sjö, nästan unik i Europa. Dina bilder är som alltid fantastiska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket fint finns alldeles inpå oss, så är det och här finns det nog extra mycket.

   Tack för komplimangen!

   Radera
 5. Vättern är en vacker sjö o speciell. Jag har inte så mycket erfarenhet av den sydliga änden, men väl av den nordliga, Askersund med omnejd. Naturen bjuder många fina upplevelser o de är alldeles gratis, fantastiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket trevligt även kring Askersund, för att inte tala om Vadstena... Gjorde en tur upp till Vätterns norra delar i sommar.

   Radera
 6. Så mycket vackert du visar!
  Visst är det så att vi blir hemmablinda och inte ser det sköna vi har i omgivningarna. Ofta är det så att man inte upptäcker det förrän man får gäster som man ska visa upp sin byggd för.

  Åke och jag gick t ex en guidad stadsvandring i Visby för några år sedan. En vandring där vi fick se staden från ett helt annat perspektiv än vi var vana, en vandring som vi pratat om många gånger och önskar att alla gotlänningar skulle göra och inte bara turisterna.

  Kram och trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också varit med om en stadsvandring här någon gång och det var verkligen givande! Fick reda på en massa som jag inte haft en aning om. Att turista i sin egen stad är inte bara billigt, det är också mycket givande.

   Kram

   Radera
 7. Oh vad fina foto! Är så tacksam av att se hur fint det är i vårt vackra Sverige. Visst är det underbart att man många gånger inte behöver ge sig iväg så långt för att upptäcka det vackra som finns runt om. Dessa fina leder som kommunen underhåller och som nyttjas alldeles för lite. Men nu ska Gozzi och jag ta en tur i det fina vädret :-)

  Ha en fortsatt bra dag!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, snälla Lotta!
   Visst finns det så otroligt fint alldeles inpå. Ofta rusar vi bara förbi.
   Själv ska jag klippa gräset nu. Kanske inte så vackert, men trädgården blir lite finare av det, hehe.

   Kram på Gozzi och dig!

   Radera
 8. Jag tycker inte att det är konstigt alls att vara turist i sin egen stad. Man upptäcker så mycket mer då än när man stressar runt, halvblind och okoncentrerad (ja, nu pratar jag bara för mig själv förstås!). =) Har visserligen varit i Jönköping men det är så länge sedan att mycket har förändrats. Tack för en perfekt sightseeing! Önskar dig en fin fortsättning på veckan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktiskt fungerar det så även i en lite mindre stad- Sedan, ska du veta.... vi har även en stad, inte bara vatten. Får ta staden en annan gång. :)

   Tack, trevligt ska det bli, bl a besök från Stockholm.
   Ha det gott, du också!

   Radera
 9. Så borde man göra så mycket oftare. Turista hemma. Även om jag gillar att turista i dina trakter också, väldigt mycket faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turistade faktiskt hemma idag också. Borde kanske skriva ett nytt blogginlägg. :)

   Radera
 10. Tack för minnesbilderna av vår härliga afton. Detta måste vi göra om! Det finns många sköna vandringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaaaaaaaaaaaaa, det måste vi! Kram

   Radera

Tack för din kommentar!