2012-08-12

Tack och adjö - Vi ses i Rio de Janeiro!




Varje anständig blogg måste skriva lite om OS, har jag förstått... så då skriver även jag om OS. Hur anständigt det blir beror ju lite på vad du vill läsa.

Till att börja med; staden London och arrangörerna har gjort ett jättejobb och så har också uttrycket "De bästa spelen någonsin" blinkat fram från en och annan tidningssida. Det hör liksom till att hela tiden bli bättre, till varje pris... och det gäller alltså även arrangörerna.

Men någon gång tar allting slut och idag är dagen då OS-spektaklet släcker ner. Gott så!

Återigen kan familjerna börja umgås med varandra och sopa ihop resterna av sina relationer och snart vågar man öppna en nyhetssida utan att mötas av svällande muskler och hysteriska leenden eller av patetiska bortförklaringar och bittra tårar, dessutom slippa alla snusförnuftiga expertkommentarerna.

Endast frågorna återstår.

Vad har dessa spel kostat? Vem betalar och på bekostnad av vad? Ville de verkligen betala?

Har spelen varit värda allt arbete och alla uppoffringar?

Vem har, egentligen, vunnit? Vad?

Ja, jag vet... många säger att ingen bryr sig om vad det kostar, för spelen är värda hur mycket som helst! Sedan tänker man kanske på den störste vinnaren Bolt, som visst vann hur mycket som helst. Han lyckades till och med att snacka till sig en stafettpinne som souvenir och så fick några lyckliga svenska handbollstjejer kolla Facebook med honom.

Vinnarna finns, alltså, räknat i sådana termer. Vissa blir mycket rika i ära och pengar.

Själv tänker jag mest på idrottens egentliga pris. För är modern elitidrott verkligen hälsosam? Extremträning och dithörande press, för det gäller att få de minsta marginalerna på rätt sida. Händelsevis till egen fördel och hm... absolut till varje pris.

Det var länge sedan man tog ett kallt adjö av de gamla olympiska idealen.

Fast jag, skall vi tolka det ändå som positivt att den sköna Jarmila Kratochvílovás 1.53,28 från 1983 på damernas 800 meter står sig fortfarande som världsrekord och överlevde attacken från London-OS?


Men förvisso blev flera skamligt hemskickade från London och vissa kom aldrig till London över huvud taget, av olika skäl...

Laboratorierna världen över jobbar med peptid- och glykoproteinhormoner, dendipning, diuretika, anabola steroider, läkemedel, kemikalier, stimulantia av alla de slag.

För och emot.

Det är en alldeles egen liten olympiad, kampen emot kampen... där det gäller att ha det smartaste huvudet, liksom på löparbanan.

Utan att tveka, påstår jag att hyckleriet vunnit många medaljer och mycket ära i London, även om en och annan höjt ögonbryn åt kinesiska simmare och andra i den där tillåtna gråperiferin. Men få vågar tänka tanken att Bolt & Co skulle kunna ansluta till den långa raden av...

Nej, han är bara den nu gällande osannolikt sagolike gosegossen, symbolen för det lyckade skådespelet från London-OS år 2012. När godhet och ärlighet vinner över fusk och skam.

Själv har jag inte tittat en minut på OS, med undantag av maratonloppet idag. Inte för att jag brydde mig om vilken afrikan som skulle först över mållinjen. Nej, jag ville uppleva gatubilder från det glada och härliga London, en stad som jag älskar. Att sedan kampen mellan Kenya och Etiopien slutade med en guldmedalj till Uganda var ju lite kulbonus.

Handbollen? Nej, jag säger ingenting om den matchen. Jo, kanske ändå: Sverige vann silver och det bör vi kanske vara nöjda med.

DN 1 2 SvD 1 GP

16 kommentarer:

  1. England har säkert större förmåga att ta vara på allt vad OS fört med sig i nya anläggningar. Man har i alla fall, vad som ser ut som realistiska planer för OS-området.

    Sämre är det i Grekland. Jag läste i DN idag att grekiska idrottsmän får åka utomlands och träna för deras fina arenor från OS-et är totalt förfallna. Ett OS som tros ha kostat grekerna mellan 48 och 80 miljarder, ingen vet var slutnotan hamnade på.

    Jag har inte sett mycket på OS, men visst var handbollsmatchen spännande och Sverige vann ett starkt silver. Det blev i alla fall ingen total utskåpning. Att förlora med en poäng är försmädligt men ändå ett bra resultat.

    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Engelsmännen kommer nog att utnyttja allt det nya och Londons ansiktslyftning har nog många säkert glädje av. Det märktes redan en uppfräschning när vi var där.

      Grekerna verkar ha tappat allt, mer eller mindre... Ganska hemskt, om de fina arenorna bara faller till ingen som helst nytta!

      Jag tittade inte på handbollen, men vad jag förstod så vann Sverige silver, ingen hade trott att de skulle komma så där långt. Roligt, tycker jag!

      Kram

      Radera
  2. Jag har tittat väldigt lite detta OS och kommer inte att sakna att det är över. Men grattis till alla duktiga idrottare som på ett seriöst sätt presterat efter bästa förmåga!

    SvaraRadera
  3. Ja, det är just detta med "bästa förmåga"... för tror att alla har gjort precis det. Men på något sätt räcker det inte, inte för de aktiva själva, inte för pressen. :(

    SvaraRadera
  4. Jag såg finalen i häck för damer, spjutkastning för damer och något sprinterlopp tror jag och jag förvånades över hur oerhört muskulösa alla dessa damer var. Det måste ligga tusentals timmars träning bakom sådana kroppar. Säger som du, är det värt det? Det är ju egentligen bara vinnaren som räknas.

    Sen såg jag finalen i fotboll också - det var roligt! På något sätt är det roligare när det är ett helt lag som vinner och inte bara en enda person.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, är det värt allt detta? Till vilket pris? Är drömmen om att vinna så stark att man är beredd att riskera sin hälsa, för så har det varit för många? Många f d elitidrottare har fått det kämpigt efter karriären.

      Lagidrotter är kanske trevligare att titta på? Ja, kanske... det har jag inte tänkt på. Brukar inte titta på sport alls numera.

      Kram

      Radera
  5. Har inte heller sett mycket av detta OS, det blir mindre intressant för mig varje gång, med tanke på alla dopingmisstankar. Dock tycker jag det var trevligt med guldet i segling, för där dopas väl det inte, eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, visste inte ens att vi vunnit guld!

      Radera
  6. Vi har nästan inte sett nåt OS heller. Vi reste ut när det började, och reser hem imorgon dagen efter slutceremonin. inte gör det mig nåt, jag har haft mycket roligare än att titta på TV - och ja, det var värt det :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. DET tror jag, bra mycket roligare.
      Jag hoppas att ni får en trevlig resa hem. Borta bra, men hemma bäst brukar också stämma, hur trevligt man än har haft det.

      Radera
  7. Kan bara säga att de som tävlar för att komma med i OS gör vad som för att nå dit. Jag vet! Det hade säkert jag också gjort om jag nu hade fått möjlighet. Om jag nu skulle välja något, så skulle jag vilja tävla i maraton. Skulle vilja springa och spring och springa...de ser ju inte ens trötta ut.
    Det finns mycket att skriva om årets OS, men nu är det över och jag tycker med att det är skönt.

    Jag har önskat sol till dig också i morgon :-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att säga hur man hade gjort själv. Jag har idrottat en del, men tränade inte mycket. Var för lat, helt enkelt. Men sen blev jag inte heller någon OS-prinsessa, hehe.

      Tack, sol hoppas jag också på. Vi ska fira skolstart på landet idag.

      Kram

      Radera
  8. Hej, Ailas!

    Att Sverige tog guld i segling är nog inte många som vet men kul var det då just denna grenen inte kommer att finnas kvar.

    London har lärt av Grekland som inte tagit till vara på alla fina arenor som ungdomarna skulle kunna använda, nej dom står kvar som gamla monument och är numer turistmål som så många andra gamla ruiner/byggnader i Grekland....! Begriper mig inte på deras mentalitet för dom tycks tro att pengar är till för att spenderas och skulder icke återbetalas. Men EU ger mer och mer i stödlån, som det heter och då kan dom ju fortsätta att leva som vanligt.

    Alla arenor i London är byggda så att dom ska monteras ner och säljas vidare och det är ju smart. Den stora arenan kan användas till fotboll eller annat men även där kan man plocka bort några läktare och anpassa den.

    Innan OS läste jag att Mac Donalds sponsrat detta OS så visst finns det pengar att hämta utifrån om man så vill.

    Lagsporterna är alltid kul att se eftersom samarbete krävs då.

    Även jag har ägnat mig åt sport/idrott som ung, men när skolan slutade så blev även den delen nerlagd som för så många andra på den tiden. DÅ i "forntiden" ;-)

    Såg en del av avslutningsceremonin i går kväll och det var en härlig känsla att se alla tusentals människor från olika länder, med olika hudfärg, religion och språk dansa och skratta tillsammans. Inget man är van vid att TV visar annars, det är bara krig och elände så det kändes befriande att något kan förena människor fr. all världens hörn.

    Nu mulnar det på här och snart är det välbekanta regnet på ingående.
    Ha det så gott! kram, Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jasså, skall segling försvinna ut OS-programmet? Jag har visst inte koll på något, hade ingen aning.

      Jag kollade inte på avslutningen, hade nog inte orkat med det. Maratonloppet fick bli min OS-insats denna gång. Den pågick ju faktiskt i två hela timmar. :)

      Hoppas att det blir en fin dag även i Göteborg idag! Här skiner solen och det lovar ju gott. Gårdagen blev också otroligt fin. Ska nog blogga lite om den nu, förresten.

      Kram

      Radera
  9. Jag har inte heller kollat på OS o i ärlighetens namn mest irriterat mig på att detta evenemang ockuperat medier så totalt under en tid. Avslutningen tänkte jag se eftersom alla var så entusiastiska över invigningen, jag tänkte att den blir nog lika bra. Men jag blev alltså besviken och stängde av i förtid, vilket några påpekat var dumt, eftersom det lär ska ha blivit bättre.

    Delar dina funderingar över elitidrotten: Är den verkligen hälsosam? Dopningen som vi ser verkar vara toppen på ett isberg och testverksamheten tycks komma steget efter hela tiden?

    Jag har alltid undrat varför världens länder inte bygger en jättestor idrottsarena på någon plats, med gemensamma ansträngningar, och sedan hjälps åt med att arrangera spelen varje år på det stället. Det måste ju bli oerhört kostsamt att hålla på och bygga upp de här nya arenorna varje gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är nog ganska överens när det gäller OS, det blir helt enkelt "too much" av allt... och kostnaderna är ofantliga. Vore en fin idé att göra som du säger, ha eländet på samma plats där det redan finns arenor. Men världens länder skulle aldrig kunna enas om VAR! Grekland hade väl varit något, men det skulle inte de amerikanska TV-bolagen aldrig kunna acceptera som en fast lösning.

      Radera

Tack för din kommentar!