2013-05-03

I lyckans tecken


En lycklig kvinna sitter här och försöker samla intrycken efter en helt underbar dag i naturen och utan överdrift kan jag påstå att jag känner mig rik och hög av lycka. Det är verkligen en ynnest att få bo i en vacker trakt med hur många intessanta platser som helst att njuta av, bara några minuter hemifrån.

Idag besökte en väninna och jag naturreservatet Strömsberg, som ligger alldeles intill Jönköpings stad. På en av bilderna ser ni kontrasten mellan landet och staden. Bonden i traktorhytten har bråda tider just nu och killen på bilden körde på sin åker så att dammet yrde vida omkring.

Vi däremot hade ingen brådska alls, utan strosade njutningsfullt och i lagom takt i solskenet, beredda på både öron- och ögongodis... och inte blev vi besvikna.

Strömsbergs naturreservat har en varierad och mycket spännande terräng med bäckraviner, sluttningar och flera motionsspår. Fåglarna sjöng och skogen var översållad av sippor i olika kulörer samt andra vårblommor. Jag önskade nästan att jag hade haft fler ögon att se med... så mycket vackert fanns det att titta på överallt.

I denna skog finns så gott som samtliga Sveriges trädslag representerade, från bok till gran. Man har också planterat en del exotiska träd i skogen. Eftersom området är ett naturreservat och därmed inte brukas av den skövlande människan, finns där många gamla träd och död ved, vilket givetvis gynnar många fågel- och andra arter. Det sägs att ungefär en fjärdedel av alla skogslevande arter är beroende av död ved.

Det är ingen överdrift att påstå att denna skog är en riktig trollskog! Många vinterstormar har nämligen lämnat sina visitkort och skapat ett fantasirike, där man med lite fantasi lätt kunde se både troll, skogstomte, jättar och andra magiska figurer.

Visst är det fantastiskt att vi har möjlighet att njuta av sådana här skådespel alldeles gratis?

14 kommentarer:

 1. Det är en stor förmån vi har här i Sverige att vi kan gå i skogar, på ängar och i hagar. Allemansrätten är verkligen en stor tillgång och det är något som många av våra nysvenskar uppskattar och förundras över.

  Min syster är gift med en tunisier och även om han varit i Sverige i snart 50 år, förundras han fortfarande över att man får plocka bör och svamp var man vill i skogarna.

  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det! Alldeles för ofta glöms det bort vilken fantastisk tillgång Allemansrätten faktiskt är. Den ger oss så härliga stunder, viktigare än mycket annat.

   Kram

   Radera
 2. Den svenska naturen och allemansrätten är verkligen en förmån som heter duga. Härligt dessutom att det är så rent i vår natur. Jämfört med många andra länder är nedskräpningen minimal.

  Önskar dig en bra fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, naturen är verkligen livet, särskilt nu när det faktiskt börjar grönska på riktigt.

   Skön helg ska vi ha!

   Radera
 3. fina bilder från er dag och kan tänka mig du njöt
  det är underbart att strosa omkring i en skog.....speciellt denna tid på året då allt vaknar till liv efter den långa vintern
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gick där i timmar och det var otroligt skönt. Synd att vi glömde att ta med oss dricka bara.

   Kram

   Radera
 4. Hit har jag varit på väg ett par dagar redan.....
  Nu är jag här och glad blev jag. Underbar bild, beskrivande och vacker...stad och landsbygd. Den med traktorn:)
  Och blåsippsmattorna som ligger som blå skimrande mattor överallt just nu. Vi har massor att vara glada och lyckliga för.

  Ha en fin fortsättning på kvällen.
  Kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev också glad. :)

   Ja, det är landsbygden som faktiskt sörjer för oss på många sätt. Härligt att kunna komma ut på några minuter.

   Glada och lyckliga, yes! Helt enormt var det igår.

   Kram

   Radera
 5. Nu finns det en lycklig till! ....och det är jag :-) Härligt läsning. Det är så vackert och fint nu. Man kan ju inte se sig mätt.

  Tack för dia fina ord!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tar varandra i hand och ler... kanske fäller vi även en liten lyckotår. :)

   Trevligt att du gillade inlägget.

   Kram

   Radera
 6. Ja, mycket av allt som naturen bjuder på är ju faktiskt helt gratis - och gratis både är och gör gott :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musklerna mådde mycket bra av den långa vandringen i ojämn terräng. Måste bli mer sånt. :)

   Radera
 7. Fina bilder och underbart med människor som ser lyckan i naturen och skriver positiva inlägg. Gillar din blogg, har lagt bokmärke på den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ofta springer människor omkring utan att se allt det vackra som finns inpå, de bara jagar vidare, vidare, vidare...

   Radera

Tack för din kommentar!