2013-06-20

I tankar vid sommarsolståndet

Troligtvis är jag inte ensam om att drabbas av ett visst vemod vid tanken på ordet midsommar? Den av oss norbor så länge efterlängtade sommaren - som knappt ens hunnit börja - kulminerar ju redan nu vid sommarsolståndet, då skymningen övergår direkt i gryning, och vi vänder så sakteliga tillbaka till tider, som åtminstone jag vill förtränga... skjuta låååångt framför mig.

De nostalgiska tankarna går osökt till tangotonerna på en utedansbana vid någon finsk insjö, blickar och oskyldiga svärmerier i den evighetslånga midsommarnatten, blommiga sommarklänningar, fågelsång och björkkvistar blandade med ängsblommor i vaser. Kvällar och dagar som för alltid stannar kvar i minnet.

Få ord väcker sådan vemodstrånad hos mig som just midsommar.

Idag blir det knappast några tangotoner, inte heller några blygpromenader hem hand-i-hand, men kanske blir det "De små grodorna...", om inte vädret sviker i morgon.

Jag vill passa på att önska er alla som tittar in en RIKTIGT TREVLIG MIDSOMMAR!
10 kommentarer:

 1. Det känns som om sommaren knappt har börjat när det är midsommar men så går vi redan mot mörkare tider. Nog sjutton är det lätt att känna vemod om man kommer in i sådana tankebanor...

  Önskar dig en glad midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det gäller att styra tankarna åt ett annat håll. Men, faktum är likväl ett faktum.

   Radera
 2. Vilka fina blommor! Ända sedan barnsben så har jag varje midsommar fått hör att nu vänder det och det blir mörkare igen.
  "Men pappa" brukar jag säga mitt sommarlov har ju just börjat. Nu skrattar jag åt honom när han säger det, lite så där fnittrigt för att inte kan jag förstå att det redan är dags för nedför backen. Hej o hå vad det går fort nedför. Jag sätter i hälarna och gör allt för att stå emot. Om vi alla hjälps åt så kanske vi lyckas, att hålla ljuset kvar. :-)
  Önskar dig en underbar midsommar.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack... Just nu blommar det både i balkong och mark. Underbart.

   Visst känns det lite snopet att ljuset skulle vända redan, så sant. Jag lovar att spjärna emot allt jag kan!

   Härlig midsommar ska det bli, samma önskar jag dig.

   Varm kram

   Radera
 3. Glad midsommar. Visst blir det lite sammakko-tanssia:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska åtminstone stå intill och titta på! :)

   Radera
 4. Hoppas glädjen tar över vemodet så du får en glad midsommar ändå!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jättetrevlig midsommarafton blev det!

   Kram

   Radera
 5. Mina favoritmånader är september och oktober, så mig gör det inte så mycket att ljuset vänder. Får mest dåligt samvete för att jag inte ständigt är utomhus och motionerar eller rensar ogräs. Men visst är det vackert i naturen!
  Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på midsommarhelgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle man motionera och rensa ogräs hela tiden? Nej, det behöver du inte göra. Du kan ta en god bok och sätta dig under (eller intill) parasollen också... dricka isvatten och bara njuta av tillvaron.

   Hösten kan också vara fin, men den har en föraning av vinter i sig... Det drar ner betyget. :)

   Kram och fortsatt fin midsommar!

   Radera

Tack för din kommentar!