2013-09-25

Jag överraskar ibland

Insikten finns där, även om jag ofta har svårt att leva upp till den i praktiken. Vadå, undrar du, förstås? Jo, jag menade sambandet mellan tidiga morgnar och vissa trevliga upplevelser. För den som följt mig tidigare minns kanske, att denna bloggerska är en hopplös nattuggla - och följaktligen också då en s k "sjusovare".

Märkligt ord, förresten, sjusovare... för när går en morgonsömnig person frivilligt upp klockan sju? Det där sambandet måste jag faktiskt kolla upp!

PAUS

Nu vet jag! För det första är sjusovare ett djur inom familjen sovmöss. Men samma ord i betydelsen en person som sover länge på morgnarna kommer från en mycket gammal martyrlegend om sju kristna män under kejsaren Decius tid. (Gaius Messius Quintus Trajanus Decius, född omkring 201 i Budalia, Pannonia, död i juni 251. Romersk kejsare.) Det hela är en komplicerad och mycket ruskig story, så ni får faktiskt slippa den.

För egentligen skulle jag skriva om min ovanligt tidiga morgon! Låt vara, att det var med kattens benägna hjälp, men det gör väl inte själva prestationen sämre? Kattuslingen väckte mig nämligen tidigt med ett krävande MJAOU, så det var lika bra att ge upp sömnen och stiga upp. Visst, skålen var tom, men tro nu inte att han var hungrig och ville äta mer, han hade ju ätit sig mätt under natten! Nope, han skulle bara väcka mig och sedan lägga sig på min bädd. Tala om fräck katt! :)

Ja, jag var ju uppe och eftersom jag anade, att ni inte skulle tro mig, så gick jag självuppoffrande ut på den kalla balkongen. Barfota och i nattlinne. Kameran i handen.Ja, sedan är det inte så mycket att orda om, för bilderna blev inte så märkvärdiga. Men, det var en mycket vacker morgon, solen var på väg upp och ett morgonplan från Arlanda till Amsterdam hade precis passerat här, ni ser spåren efter planet på en av bilderna. Kikade på flightradarn, så tror att det var rätt plan.

Men sedan gick jag på en nit. En mängd kajor satt i rader på hustaken och medan jag tog bilder på himlen, så flög hela stora flocken hastigt iväg! Jag blev ivrig och försökte förstås föreviga deras plötsliga räd, men de bilderna går inte att visa... Puh, jag är då ingen fågelfotograf, men det visste vi redan tidigare. :)

Visst ja! Höll på att glömma den allra viktigaste frågan: Var det frost eller imma på bilrutorna? Vad tror ni?

10 kommentarer:

 1. Jag tror att det var frost! Vacker morgon på alla vis. Här var det gråmulet och råkallt... Varken dimma eller frost ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktum är att en granne bekräftade det jag misstänkte. Det var kring noll och 2-3 minusgrader i högre terräng.

   Radera
 2. Jo, katter är speciella djur och kul det du berättar om din kisse ;-)
  kommer ihåg min kisse.......
  Fina foton du tog på din balkong
  Och som svar på din fråga här så tror jag det var frost
  här i Stockholm har första frosten kommit nu, och det är betydligt kyligare
  Ha det så gott. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kissen hälsar till dig.

   Vi hade frost även i natt, men nu på dagen är det helt underbart väder. Kom precis in från en härlig promenad och bara njöt.

   Kram

   Radera
 3. Alltså... Mornar kan vara så FANTASTISKT fina. Det är bara ett problem - dom kommer så urbota tidigt...
  :-)

  SvaraRadera
 4. Exakt min uppfattning. Vi är mer än överens.

  SvaraRadera
 5. Fina bilder. Händer att jag någon gång stiger upp före åtta en morgon - t.ex. När jag ska spela på julottan i en kyrka som oftast ligger många mil hemifrån. Då är det halv fyra på morgonen som gäller. Men det kan man ju stå ut med en gång om året. Det är nog en av de största fördelarna med att vara pensionär, att man inte behöver gå upp tidigt på morgonen...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag en god bok, vilket jag har väldigt ofta, så är det halv fyra som gäller... som läggdags. ;)

   Kram!

   Radera
 6. Jag tillhör också släktet sjusovare, men de tidiga morgnarnas tjusning har jag kommit på mig själv med att gilla. Det är ju bara det att ta sig ur sängen för att få upplevelse överensstämmer inte med verkligheten.

  Fina bilder! Gillar den med glödande himmel :-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att vara klok när den ständigt närvarande lättjan finns omkring oss och lockar. :)

   Himlen kan verkligen visa underbara skådespel!

   Kram

   Radera

Tack för din kommentar!