2013-09-28

Ljus i och kring våra hus

Undan för undan har kvällarna blivit allt mörkare och behovet av ljus har ökat både inne och ute. På ett sätt kanske lite vemodigt för oss som älskar det naturliga ljuset under sommaren, men allt har sin tid, även sommaren.

Jag hörde ett tag till den smått förvirrade grupp som inte riktigt kände mig hemma bland alla dessa nya lampor som ersatt de gamla glödlamporna, men numera är jag helt med på noterna. Effektivare energianvändning och bättre miljöval har mer än övertygat mig! Dessutom är det så skönt att slippa klättra och byta lampor hela tiden; livslängden på de nya lamporna är ju betydligt längre.

Jag har också upptäckt hur skönt det är att slippa springa omkring i olika butiker och i stället välja belysning i lugn och ro på nätet. Där finns "expediterna" på plats dygnet runt och ger tydliga produktbeskrivningar, så att det blir lätt att jämföra mellan de olika alternativen. Jag är jag imponerad av Ljustemas breda sortiment och vill varmt rekommendera bland annat deras Led strålkastare för utomhusbruk med starkt ljussken, som jag nyligen har testat genom att tillsammans med "halva släkten" se över våra belysningsbehov inför höst och vinter. Faktum är att jag till och med köpte en ljusslinga till jul, trots att jag egentligen skäms lite för att ha tänkt på jul redan i september. Men jag blev så inspirerad. :)

Ja, ja... vad vissa "ljushuvuden" än säger, så inte räcker det att vi är ljus själva. Komplettering är nödvändig.

12 kommentarer:

 1. Komplettering är absolut nödvändig. Även här har vi haft genomsyn på belysningsfronten inför kommande mörkertid.
  Och även jag har inhandlat en ljusslinga för ute-enen vid trappan.
  Mitt i allt så längtar man kanske trots allt efter mörkret en liten aning i alla fall:)
  Oberoende så vet man att det kommer
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lika bra att tycka om den mörka tiden, med en sådan inställning blir den faktiskt trevligare. Man pratar så bra i mysljus dessutom.

   Kram!

   Radera
 2. Jag tycker att jag fortfarande känner mig lite förvirrad och är tacksam så länge jag inte behöver köpa nya lampor. Men jag ska lägga Ljustema på minnet. Tack för tipset och trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte köpa nya lampor så ofta numera, så det är bra. Men vi gick ihop några stycken och fick ihop till en beställning.

   Kram

   Radera
 3. Jag är helt ute och reser när det gäller lampor i dag. Tyvärr är personalen inte mer kunnig och kan inte alltid hjälpa till. När vi var på IKEA i dag var det lika förvirrat... Jag menar hur svårt kan det vara med en "lathund" som visar konsumenterna hur man jämför med gamla lampor?

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det för mig tidigare, men sedan har jag tittat lite mer på nätet och i och för sig även fått lite hjälp av sonen. Idag vet jag precis vad jag vill ha och var jag hittar det. I butikerna fanns det sällan någon hjälp, så sant!

   Radera
 4. Vi hade nästan lite julstämning här nu på morgonen, så du behöver inte alls skämmas över din ljusslinga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, nejdå... har inte satt upp den ännu. :)

   Radera
 5. Eftersom vi bor i ett hus som är ganska mörkt året om blir det inte så stor skillnad på vinter och sommar. Måste nästan alltid ha lampor på i köket, åtminstone när det är mulet ute. Man vänjer sig.

  Jag är också lite förvirrad när det gäller de nya lamporna - de är ju så dyra att man hellre tar de andra som man vet hur starka de är. Jag har i alla fall prövat med några nya till min taklampa i vardagsrummet och det gick bra.
  Kram1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte helt enkelt att hitta de gamla numera, om man nu inte lagt upp ett laget... har hört att vissa gjorde det. :)

   Kram

   Radera
 6. Jag började byta ut mina lampor efterhand då de börjades säljas när jag hade huset. De höll längre och så sänkte jag elräkningen. Nu tror jag inte att jag har någon av de gamla lamporna kvar.
  Jag har en ljusslinga som är tänd året om, tänker inte på den som en juldekoration, mer som en ljuskälla.
  Solen som värde mig under morgonpromenaden har nu gömt sig bakom molntäcket som kom från ingen stans.
  Önskar dig en fin fortsättning på dagen!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Kom precis in efter en skön promenad. Ytterligare en underbar höstdag, bara tacka och ta emot. Och njuta!

   Radera

Tack för din kommentar!