2015-06-14

Jo, jo... Hjo - med cykelkul och annat trevligt

Gårdagen blev helt fantastisk, både vädermässigt, aktivitets- och sällskapsmässigt. En väninna och jag började med att besöka ett bondloppis i Åkarp, här lite utanför stan. Även om jag inte hade några direkta planer på att köpa något, så är det alltid trevligt att insupa den lantliga atmosfären. Så tyckte även många andra, för det fanns mycket folk på plats och vad jag kunde se, så gick affärerna tidvis riktigt bra.


Men denna dag ville vi så mycket mer! Efter lite funderande valde vi att åka till sommaridyllen Hjo. Valet underlättades av vetskapen att vi skulle få sällskap av tusentals tappra cyklister som deltog i Vätternrundan.

Nog träffade vi på cyklister! På varenda rastplats - och inte endast på rastplatser - fanns det cyklister som antingen behövde ta igen sig lite, fixa punka eller något annat bekymmer. Eller så ville de kanske ha en glass eller en slurk kaffe för att orka vidare.


Trots den intensiva cykel- och övriga trafiken, kom vi så småningom fram till Hjo, vi också. Den lilla staden kändes varm och välkomnande och vi trivdes direkt. Självklart sökte vi oss ner till cykeldepån och där var det förstås full aktivitet: Det fanns det folk på och av cykel, på väg in eller vidare, andra sökte sig massage och annan behandling. Flera låg raklånga på gräsmattorna för att ta igen sig. Vissa valde också att lägga cyklandet s.a.s. till handlingarna för denna gång. Ömma rumpor och stela ben hade hunnit bli lite väl mycket, för många hade nog inte riktigt klart för sig vad de gett sig in på.


Vi däremot... vi visste precis! För snart följde vi äventyret från en uteservering, med härliga veganska grönsaksbiffar på tallrikarna.


Väl med mätta magar (och kanske också aningen småmätta på cyklar och cyklister) tog vi sedan den härliga strandpromenaden i besittning. Den är, kort sagt, helt underbar! Gamla härliga träd och magnifika 1800-talsvillor med en snickarglädje som man sällan får uppleva idag. Plus härliga Vättern hela tiden intill.


Ögonen hade fullt upp med en kavalkad av blommor och buskar i alla tänkbara kulörer.


Fick lära mig att denna underbara växt heter rönnsumak.

Hjo har haft en medveten policy att bevara gamla stadsmiljöer och det hedrar verkligen dem som så konsekvent låtit bli att lockas av den på många andra håll så ivriga rivningshysterin och vansinniga moderniseringsivern. Det är en sann glädje att spontanpromenera och känna den gedigna miljön.


All heder också till de boende som genom blommor och annat förhöjer känslan av trivsel.
Ögonen vandrar och blir aldrig mätta.

Men kaffesugna blev vi förstås och satte oss på en annan uteservering. Snart märkte vi att människorna började plocka fram kameror och blicka åt ett visst håll. Förklaringen var enkel; tätgruppen cyklister skulle passera alldeles framför våra ögon.

- Schuffs-schuffs, wrooom! sa det bara och så var de förbi... jag hann inte få upp kameran förrän en något senare grupp kom inrullande.  :)


Ja, detta var lite om denna fina lördag i Hjo. Återstår bara att säga, att Vättern är aldrig långt borta, med sitt ständigt skiftande och glittrande vatten.10 kommentarer:

 1. Hjo verkar vara en väldigt söt stad. Trots att min släkt kom från Karlsborg har jag inte varit där så ofta men desto fler gånger har jag åkt skidor i Mullsjö.Förvisso inte direkt vid Vättern men nästan...

  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo är en av mina favoriter, särskilt om sommaren.

   Mullsjö har lite annan karaktär, om jag säger så. :)

   Radera
 2. Hjo såg verkligen mysigt ut! Och en himla massa cyklar var det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du, vi fick vår dos av cyklister för hela sommaren. :)

   Radera
 3. Så fina foto! Hjo har jag varit ett antal gånger, hade en kompis för länge sedan vars bror bodde där som vi var och hälsade på.
  Loppis är kul! Jag och pappa ska ta oss en loppisrunda när vi ska ut på vårt lilla äventyr. Min granne på Öland berättade att hon cyklat Vättenrundan för första gången, riktigt kul tyckte hon det var, fundera på att haka på nästa sommar.
  Sv: jag ska vara ledig i höst så därför passade jag på att jobba på ett annat ställe nu i sommar. Det är på en palliativ avd och jag har alltid vela testa det. Vi får se om det är som jag tänkt mig. Fortsättning följer!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, trevligt om du tycker om mina enkla bilder. Extra kul, eftersom du har ett så fint bildöga.
   I år hade cyklisterna bra tur med vädret. Lördagen var skön, men inte för varm ändå och så var det nästan vindstilla också. Här kom regnet sedan senare under kvällen.
   Lycka till på den nya avdelning; du kommer att vara en god tillgång. Det är jag övertygad om!
   Krmar

   Radera
 4. Förstår att det blir absolut nödvändigt med en utflykt till Hjo efter att ha sett dina bilder och även bloggvännen Hans. Synd att det inte finns någon bro över Vättern. Sonen har deltagit i Vätternrundan vid ett tillfälle för några år sedan men han gör aldrig om det.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är alldeles övertygad om att du skulle älska Hjo! Det är en fin liten oas!

   Förstår din son, såg många som säkert känner "aldrig mer" redan i Hjo. Det längsta jag cyklat är 7 mil, i min ungdom. Det kändes.också.

   Kram!

   Radera
 5. Vi kanske sågs där på Strömparterren bland alla utslagna cyklister. Kul.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!