2012-05-24

Lärare bör tåla stryk!

Det känns som om skolan går med tydliga kliv från klarhet till klarhet. Viljeriktningen tycks vara att samtidigt som eleverna blivit nästan omöjliga att ens kritisera, så får lärarna räkna med att bli offer för misshandel utan möjlighet till skadestånd.

I en uppmärksammad dom slår nämligen tingsrätten i Gällivare fast, att läraryrket bör jämföras med att vara polis och att en elev som blivit fälld för misshandel och olaga hot slipper betala skadestånd till läraren.

Det är alltså fritt fram att höja fram knytnävarna, en lärare får helt enkelt skylla sig själv, om han försöker stävja bråk eller upprätthålla ordning i skolan. Låt vara att skollagen förutsätter ingripande.

Kanske är det dags att förlänga lärarutbildningen med ett par år, i samarbete med Polishögskolan?

Frågan är om den senaste domen gör det redan idag ratade läraryrket populärare?

Vart är vi på väg? Vilka signaler vill vi ge våra ungdomar?

Jag som trott att vårt samhälle inte accepterar våld! Eller hade jag gått på snacket om likabehandling och alla människors lika värde; en strävan som så bestämt och vackert finns inskriven i skolans styrdokument?

Fast ja... det har kanske blivit så, att en lärare inte längre betraktas som "människa" inom skolans väggar?

Frågan är alltså: Vilket samhälle ser dessa rättsledamöter framför sig? Hur tänkte man?

*     *     *

Uppdatering: Glädjande nog tar utbildningsministern avstånd från domen. Men, vad gör han mer än pratar?

GP DN SvD I  DN

17 kommentarer:

  1. Jag förstår din reaktion, för jag tyckte det var fruktansvärt när jag läste om det här i tidningen och så ett reportage på TV. Vart är vi på väg?? Den frågan är verkligen berättigad.

    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här sortens omvänd "vad-jag-nu-skulle-kalla-det-attityd" i samhället där de svaga, dvs här barnen, i princip behandlas kravlöst kommer utan tvekan att få negativa följder. Barn och unga behöver tydliga gränser, men det verkar som om de styrande avskärmat sig från denna gamla vedertagna sanning.

      Radera
  2. Ett behjärtansvärt inlägg om ett problem som är stört omöjligt att begripa egentligen. Det finns ju ingen som helst ordning längre när lärare som skall vara förebild för elever, blir behandlade som jag vet inte vad...länge har jag förundrat mig över den slappa märkliga attityd som finns i samhället. Eleverna får ju bära sig åt som bara den, utan gränser, tycks det som..
    Inte mår de bra av det, inte mår någon bra av det och nog tusan kan man undra hur det ser ut inom rättsväsendet också, de tycks ju verkligen förespråka våldet

    Grymt sá grisen

    Suck säger Karin..
    Ha en bra dag Aila!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har med tiden blivit allt tydligare att läraren - som i kravlistan föreskrivs som "tydlig ledare" - ej omfattas av de demokratiska spelregler som han/hon förväntas undervisa om. Läraren har hamnat mellan två stolar; en nedtryckt ledare som förväntas lydigt ta emot diktat uppifrån och nu också tåla stryk!
      Detta är verkligen en utveckling som knappast gagnar någon.

      Radera
  3. Tjästefel från rättens sida! Det är helt absurt! Det är att kränka alla lärare. Vad är det som säger att man är mindre värd och får bli en slagpåse bara för att man råkar vara lärare! Vi har ingen försvarsutbildning bland våra kurser och vi har inte häller den samhällsfunktionen, en lärare är inte en polis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte på något sätt kan jag förstå hur barn och unga gagnas av en vuxenvärld som tappar sin auktoritet. Det bör ingå i de vuxnas uppgift att sätta gränser, men hädanefter kommer säkert många lärare att "titta bort"...

      Frågan är verkligen hur rätten tänkte här? Tänkte den över huvud taget...?!!!!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Bottnar i att föräldrar INTE tar sitt ansvar och lär barnen vad som är rätt eller fel.
    Beror nog mycket på min generation (70-tal) där föräldrar i många fall kört "fri uppfostran" utan regler och ansvarstagande.
    Dom tror att det är skolan som skall uppfostra dom små ynglen åt dom...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa föräldrar tycks tyvärr sakna tid och/eller mod att uppfostra sina barn, vilket naturligtvis får följder på sikt.
      Skolans uppdrag har blivit allt märkligare och frågan är hur det blir i fortsättningen? Att se pedagogisk personal som poliser är emot alla tankar om lärande och utveckling. Jag ryser faktiskt!

      Radera
  6. Varför blev jag inte förvånad? Men, men... Någon gräver en grav åt läraryrket som kommer att få sämre och sämre status.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det... Jag blir alldeles gråtfärdig när jag tänker på detta och i förlängningen våra barn och unga, som så tydligt lämnas i sticket: Gör som ni vill, är budskapet!

      Radera
  7. Jag har också läst och hört om detta och tycker det är förfärligt att lärare ska behöva ta emot hot och t.om. misshandel från elever
    Ja, man kan undra vart vi är på väg...och vilka signaler som ges till ungdomar..
    inte undra på att personer tvekar inför att utbilda sig till lärare eller vill jobba i skolor
    Förr i tiden var det många gånger alltför hård diciplin i skolan....och längre tillbaka t.om. skolaga
    skönt att det försvunnit...
    men det är ju inte rätt som det blivit nu att det finns lärare som är rädda för sina elever
    Tycker nog att regler om uppförande i skolan skulle behövas
    för barn behöver att det sätts gränser...
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som så ofta förr, så svänger pendeln helt utan kontroll! Ingen vill återinföra aga i skolan, men tyvärr är utvecklingen den att man i stället för att skapa en skola med naturlig vuxenauktoritet nu tycks gå mot omvända roller. Hur skulle det annars gå att förstå denna dom?!
      Arma lärare, arma barn, arma land!

      Kram tillbaka!

      Radera
  8. Hej, Ailas!
    Är lagen utformad så att det är helt ok. att misshandla/hota en polis utan påföljd? Att jämföra en polis med en lärare låter mycket märkligt.
    Respekten för vuxna/gamla nänniskor verkar vara noll i dagens samhälle bland många ungdomar.
    Signalerna blir ju att de unga som är stökiga lär sig att det är helt ok. att misshandla/hota vuxna, oavsett yrke/ålder, utan påföljd, trots en fällande dom.

    Undrar hur det är med gränserna på dagis? Får de små lära sig att det är ok. att slåss? Börjar det redan där eller?
    Det finns alltid stökiga barn/ungdomar som förstör för alla de andra som sköter sig genom att på detta absurda sätt slippa straff i domstol. Vansinne är det såklart och en ändring i lagen behövs uppenbarligen.

    Hela vårt samhälle genomsyras av denna totala avsaknad av respekt för medmänniskor.

    Hoppas du får en fin dag i solen! Här är redan +30 och åska/regn lär dyka upp under dagen och det behövs då syrebristen är påtaglig.
    Kram på dig vännen! /Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att de vuxna släpper gränssättningen får precis sådana följder som du tog upp! Det är dessutom "kärlekslöst", skulle jag vilja lägga till.
      På något sätt känns det som om utvecklingen från den lilla människan med mössan-i-hand börjar utvecklas till att han i stället helt respektlöst greppar piskan och förväntas använda den.
      Vi skriver fler och fler vackra dokument om demokrati, respekt, allas lika värde och dylikt och förpassar dem med stolta miner in i dammiga arkiv.
      Men livet lever vi i verkligheten. Med... konsekvenser!

      Ska ut i ogräskrig en stund och försöka få ur mig frustrationen.

      Kram, vännen Agneta!

      Radera
  9. Kravlöshet är aldrig bra, det innebär att barn och ungdomar tror att de kan göra vad de vill. Man frågade utländska turister i Stockholm vad de tyckte sämst om med Sverige. Svaret blev: De ouppfostrade barnen! Avsaknaden av disciplin i svenska skolor chockerar utländska observatörer, pinsamt tycker jag. Man får också komma ihåg att ADHD och Antisocial personlighetsstörning är vanligare än man tror. Dessa måste identifieras och ev behandlas innan de blir fullblodskriminella. Att misshandla lärare är bara början. Hur många vill bli lärare efter detta?

    SvaraRadera
  10. Vi måste komma ihåg att de flesta ungdomarna är både väluppfostrade och trevliga, men desto viktigare är det att de som inte är det får klara besked av vuxenvärlden.

    Vi får verkligen hoppas att utbildningsministern inte nöjer sig med prat denna gång, utan att konkreta åtgärder vidtas. Domen bör överklagas!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!