2012-05-25

Ta möjligheten, Björklund

Utbildningsminister Jan Björkkund passar på att visa handlingskraft, i ord... när han fått sjunga ut i pressen om det självklara; att en lärare inte ska behöva tåla stryk i skolan!

Man behöver knappast vara utbildningsminister för att förstå något så självklart! Låt vara att vissa jurister inte tycks kunna tänka så långt...

Det är däremot en fördel, om man är utbildningsminister, när det gäller att åtgärda den kräftgång som lärarna tvingats till under kommunaliseringen!

Nu, Björklund, har du en unik möjlighet att börja visa något i konkret handling! Jag tror att lärarna är lite trötta på detta ständiga visande, både i sin egen verksamhet som hos politikerna! Det är bättre att göra något än att ständigt bara försöka visa vad man gjort... och prata om vad man skall göra...

Varenda någorlunda intelligent varelse inser att skolan idag flaggar med den klassiska kejsarens slitna kläder! Att det blivit som det blivit beror knappast på lärarna.

Lärarutbildningen kräver idag nästan fem års högskolestudier (skandal i sig!) och frågan är vad man uppnår med den:

- Stressig och urusel arbetsmiljö
- Meningslösa konferenser och en ständigt svällande administration
- Låg lön, många helt utan utbildning betalas bättre
- Misstro från politiker och deras lakejer (läs: många svaga skolledare) osv, osv

Högskolestudierna leder alltså till rollen som lydiga och underbetalda nickedockor, ständigt stressade robotar utan egen vilja och det finns alltså krafter i samhället, som menar att de även skulle tåla kroppsaga!

Ridå!

Björklund har redan börjat blanda bort korten, för redan idag talar han återigen om högre krav på högskoleutbildningen, nog utan att för ett ögonblick reflektera vad som menas med verklig kvalitet.

Hur vore det, Björklund, om du äntligen skulle inse att Sverige, Sveriges barn och unga förtjänar initiativrika, kreativa och stolta lärare som med glädje och entusiasm går till sitt arbete?

Hur vore det, Björklund, om du äntligen skulle inse att klåfingriga politiker, tandlöst leende "köpta" skolledare och omdömeslösa jurister har verkat färdigt inom skolan?

DN SvD

4 kommentarer:

 1. Hej, Ailas!
  Björklund var snabbt som attan med i radion i går där han naturligtvis tog avstånd fr. skandalen. Men det är som du skriver, mycket prat och visioner men sedan verkar det ta stopp..totalt! Inte ett vettigt förslag om åtgärder men...det kanske kommer..tålamod min kära vän ;-)
  Nu får dom väl mangla detta inom regering/riksdag och så kanske det kommer ut något gott på andra sidan? Vem vet och vem vågar TRO...!

  Ha det så gott i solen ute i gröngräset!
  Kram, Agneta

  SvaraRadera
 2. Att Svenska skolan befinner sig i kris är ju uppenbart. Vi halkar nedåt i varje undersökning där man jämför olika länder i Europa. Disciplinproblem och dålig arbetsmiljö är några av svaren. Det krävs radikala och snabba insatser, något som politiker inte är kända för att utöva!

  SvaraRadera
 3. Det är lätt att hacka på Björklund, men maken till otacksam roll som han har, får man leta efter. Hela utbildningsetablisemanget skjuter på pianisten, i stället för att supporta den ende som faktiskt påtalar missförhållandena. Kristisera i stället resten av politikerskrået som försöker tiga ihjäl hela utbildningsproblemet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!
   Jag har vid flera tillfällen kritiserat alla tänkbara politiker för att ha försummat skolan. Inte minst dem som verkade för kommunaliseringen, rena döden.
   Björklund kanske försöker, men i realiteten har han inte lyckats vända kräftgången för lärarna och därmed hela skolan! Det räcker tyvärr inte långt med att prata!

   Radera

Tack för din kommentar!