2012-05-31

Sluta att hylla den galna idrotten!

Ibland har jag ägnat mig åt att försöka finna positiva nyheter i pressen och det ska sägas att inte är det lätt, om man nu inte råkar höra till kategorin som hyllar diverse "artisteri" och så - idrott!

Fenomenet Zlatan är bara ett exempel på idrottshysterin: Zlatan gör mål, Zlatan får Guldbollen, Zlatan får mångmångmiljonkontrakt, Zlatan köper mångmångmiljonhus osv är stora nyheter i vår nyhetsmedia och basuneras ut med katthöga bokstäver dag ut och dag in.

Massor med ungdomar vill bli som Zlatan, dvs berömd, rik och hyllad. Det är kanske inte så svårt att förstå.

Men börjar inte priset för elitidrotten bli lite väl högt?

Personligen har jag förvandlats från en tidigare idrottsintresserad till närmast hatisk, eftersom elitidrotten lämnar en så otroligt besk smak i munnen. Bli bäst och vinna, till varje pris! Varje pris, skrev jag... Precis!

Idag skriver DN om hur Hammarby fotboll (bland andra elitklubbar) hanterar barn i sin elitsatsning. Sex- och sjuåringar gallras bort, om de inte är bra nog för klubbens elitlag.

Barn, det där handlar om barn! De är så små att de kanske inte ens har börjat drömma om Zlatan, innan de kastas i soptunnan.

Detta är alltså ett helt accepterat beteende inom den oantastliga och heliga idrotten.

Vid vilken annan verksamhet kunde man behandla barn på detta grymma sätt? Nämn någon...

Ja, vad är det som får människor att bli som galna i idrottens namn?

Ofta handlar det om osund vansinnesträning, diverse preparat (mycket hemligt!), sjuk idoldyrkan, kroppsfixering, galet krävande föräldrar och ledare, rena psykiska och fysiska misshandeln.

Av olika berättelser att döma är våra elitidrottssatsningar idag lika sjuka som de i Kina eller i Sovjet och DDR på sin tid. Högsta pallen och högsta prislappen - till varje pris!

Är det inte dags att börja omvärdera elitidrotten och lyfta fram idrottens sunda ideal? Inte behöver vi dessa VM- och OS-metaljer, som enbart bevisar vår galenskap och omänsklighet!

DN 2 3 4 I

15 kommentarer:

 1. Vi får ändå skilja på vuxna människor som gör vad som står i deras makt för att nå överst på pallen och att pressa barn in i elitsatsningar som dom själva inte förstår vidden av. Det är en enorm skillnad på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helt klart är det så! Men alla har de börjat som barn, för ingen når eliten annars idag. Ett fåtal passerar nålsögat, men hur många andra har inte gråtit parallellt?
   Enligt mig har idrotten blivit absurd och jag blir inte längre glad över "de stora prestationerna". Pengarna, fusket, maktspelet och hänsynslösheten har tyvärr förstört idrotten.

   Radera
 2. När barn idrottar ska det vara för att det är roligt och inget annat. Men så är det inte i dag. Tränare tappar omdömet helt och tror det handlar om elitnivå. Föräldrarna är inte mycket bättre utan står där och gapar och skriker. Skäller och svär när barnen inte är bäst.

  Väljer man att som vuxen satsa för att bli bäst har man gjort ett eget och medvetet val. Men även inom vuxenidrotten kan det gå till överdrift minst sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara instämma i det du skriver. Det sjuka är också att idag måste de börja mycket tidigt, annars helt chanslösa, dvs vuxenidrotten har i regel börjat som barnidrott... enligt den procedur som inlägget tar upp.

   Radera
 3. I den åldern är det stor skillnad mellan dom som är födda i början av året och dom som är födda i slutet av året.
  Jag tvivlar på att Hammarby kommer att lyckas med sin målsättning. Facit har vi om 15-20 år, den som lever får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan alla elitidrottsmännen är födda i början av året, läste jag någon gång. Hm...
   Jag hoppas att både Hammarby och andra klubbar som behandlar barn på det här sättet misslyckas.

   Radera
 4. Det ligger mycket sanning i det znogge och du skriver. Barn skall få vara barn, barn skall inte stressas, pressas så att ingenting är roligt längre. Att vara bäst har det bara blivit för mycket av..
  Vilken prestationsångest förorsakar inte detta och en hel del till?
  Vi vuxna är förebilderna, våra vuxna idrottsmän och kvinnor är förebilder..

  Ha en fin kväll, här regnar det till all lycka!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till regnet, om det nu var vad ni behövde. :) Vi fick en del häromnatten, så nu får det vara uppehåll ett tag till.
   Att bara räkna vinnare och pengar till varje pris har det blivit för mycket av. Jag kan inte längre bli glad av idrottsliga framgångar. De stinker.
   Fortsatt fin kväll!

   Radera
 5. Tror att idrott på elitnivå är skadlig. Många får knäskador, speciellt i lagidrotter som fotboll, ishockey eller basket. Knäet skadas, det blir snedbelastning. Det finns många exempel på idrottare som blir skadade för livet. Felet är att det finns för mycket pengar i idrotten. Att utövare vill tjäna pengar förstår jag, men att folk vill betala för att se ett antal miljonärer sparka en boll mellan varandra förstår jag inte! Att tvinga barn träna vansinnigt hårt för att tjäna pengar på idrott är naturligtvis förkastligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen annan uppfattning. Många är också fallen där elitidrottsmän bara helt plötsligt och "utan förklaring" dör i unga år. Jag tror också att elitidrotten är skadlig för många och att idolisera dessa vrak är osunt.

   Radera
 6. Ja, nog är det hysteriskt alltid... Förstår att det behövs en gallring, men inte bland barnen! Men det kommer nog att fortsätta vara så, tyvärr...

  SvaraRadera
 7. När det gäller idrotten talas det aldrig om "kränkning". Tänk om vi skulle bete oss på samma sätt inom skolan? Vilket ramaskri det skulle bli! :)

  SvaraRadera
 8. Hur tror du det är i Spanien då?

  Vill man inte spela i en toppklubb så får man väl spela i en klubb som inte är ett aktiebolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog tufft i Spanien (både på fotbollsplan och eljest). :)
   De flesta som sysslar med fotboll behöver inte bry sig, de kommer aldrig dit. Oavsett hur de sliter och hur tidigt de börjar. Det jag reagerar för är hur man behandlar små barn. Tänk om skolan skulle göra likadant? Vilket ramaskri det skulle bli... och förvisso behöver vi även de bästa tänkarna.
   Tack för din kommentar, David.

   Radera
 9. Hej!
  Hamnade här något i efterhand efter att jag läst diverse artiklar om elitsatsningar på ungdomssidan, och visst har ni rätt i vissa delar av det ni skriver (gäller alla kommentarer) men på vissa punkter anser jag också att ni har fel.

  Jag tycker att Hammarby har gjort ett stort misstag, det är min direkt personliga tanke. Men media har också gjort ett stort misstag som använder ordet elitsatsning allt för ofta. Jag anser att vad Hammarby just nu gör inte har med traditionell elitsatsning att göra.

  Det finns många klubbar som har både breddverksamhet och elitsatsning där både klubben och barn/ungdomar mår väldigt bra tillsammans.

  Sen såg jag någon som skrev här uppe ang. tränaren men också kommenterade föräldrarna, jag hade nog velat vända på det och säga att det oftast är föräldrarna som driver på vikten av att vinna till varje pris. Det är sällan som tränare anser att det är så viktigt.
  Tittar man på de stora föreningarna med god elitsatsning som t.ex. Helsingborg, BP, Öster osv. är resultatet oftast ointressant på all ungdomsnivå. För dessa klubbar och tränare är matcherna inte mer värda än träningar och spelet är långt viktigare än resultatet.

  Ang. skadligheten på elitidrott kan jag bekräfta att i stort sett all elitidrott är skadlig för kroppen. Men när man kommer till den nivån att det blir skadligt är man så pass gammal att man själv kan avgöra om man tycker att det är värt risken.
  För många så är glädjen av idrott så pass stor att man tar risken.
  Dessutom är det också skadligt att ex. sitta stilla för mycket, att äta massa gott framför tvn varje kväll. Man tar en risk när man sitter i bilen. osv. Att idrotta är bara ett sätt av alla sätt att skada sig...

  Allt har sina fördelar och nackdelar, men i slutändan är det nog ändå vi som styr vilka som vinner. Om det inte fanns de som ville placera sina 6åringar i Hammarby's elittänk så hade de aldrig börjat med detta.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!