2012-12-20

Jorden går inte under, men julen nalkas

Ödesdagen den 21 december är i morgon - dagen då vår planet enligt vissa skall gå under. Läste att en del människor tänker barrikera sig i skyddsrum för att överleva. Till vad och hur, frågar jag mig då, om de nu tror att planeten går under? Hur tänker de..?

Själv sitter jag och lyssnar på julmusik varenda dag i dessa tider och skulle världen gå under, så låt det då ske till vacker musik. För övrigt tror jag inte alls på de där ödesteorierna, utan ser i stället fram emot ett traditionellt julfirande med familj och kära vänner.

Men stressen vägrar jag! I stället gör jag lite varje dag och har ingen ambition att varenda vrå skall vara städad. Det kommer ändå att bli stökigt under själva julfirandet och det kommer många härliga städdagar efter jul.  :)

Gemenskapen och maten är viktigast, tycker jag!

Idag har jag bakat mina traditionella julkatter. De ser visserligen lite vindögda ut, men jag kan tala om att denna ras faktiskt kan se lite udda ut enligt rasstandarden. Smaken är ändå viktigast och goda är de!

Julköttbullarna och den kokta grönkålen ligger klara i frysen och bara väntar på julafton och just nu i skrivande stund är kålrotslådan på gång.

Ja, som ni förstår, så går det lugnt till här och samma önskar jag er alla. Stressa inte sönder dig, det blir jul ändå. Det är viktigt att orka vara pigg och glad när tomten väl kommer.
13 kommentarer:

 1. Nu behöver man inte stressa upp sig för att det ska bli jul om några dagar, men jag vet hur det var förr i tiden när huset var fullt av folk och barnen var små.

  Allt som skulle göras, med slakt av både nöt och gris och allt arbete med att ta vara på köttet.

  Hela huset skulle vändas upp och ner på och varenda vrå städas. Alla golv och trappor som skulle fernissas, alla fönster som skulle putsas, alla juldukar som skulle stärkas och strykas.

  Allt som skulle bakas, alla julkalas som skulle förberedas och alla julkalas man skulle gå på.

  Julafton, som skulle firas tillsammans med hela släkten. Släktingar som anlände med stora klädkorgar fulla av julklappar. Hysteriska barn som satt i leksaker och julklappspapper upp över öronen och grät för att de inte fick ännu mer.

  Nu är julen någonting helt annat och väldigt mycket trevligare.

  Sillen ligger i blöt och i morgon ska den läggas in och jag ska göra sillsallad. Skinkan är färdig och jag har provsmakat den i kväll och den var gudomligt god. Köttbullar ska jag också fixa i morgon, sen är jag i stort sett färdig.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet.... minns hur mormor höll på och även min mamma! De var helt slut sedan under hela julen och vem tackade dem för det, egentligen?
   Det är verkligen jätteskönt att slippa den där hysterin idag. Tror att vi skapar minst lika mycket julminnen hos de små i alla fall.
   Kram

   Radera
 2. Förnuftig inställning du har till julstöket! Lussekatterna ser jättegoda ut, man blir riktigt sugen! Grönkål är något av det nyttigaste man kan äta, innehåller ffa calcium, men också de flesta andra mineraler och vitaminer. Borde finnas färsk hela året!

  SvaraRadera
 3. De där katterna hade jag mer än gärna satt tänderna i och stress är bara för amatörer :-)

  Ha en bra fredag när den så småningom nalkas.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katterna är mycket godare än vad de ser ut, lovar. :)

   Just det; stress är för amatörer. Skriver under meddetsamma. Med bläck. :)

   Kram

   Radera
 4. Ja, det blir jul ändå så man får inte jaga ihjäl sig själv. Tänker lägga ribban därefter... Det blir nog bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter gott, är det lov... så är det :)

   Radera
 5. Än så länge har inte jorden gått under... Men det finns tid, åtminstone fram till datumzonen. Så jag tror jag drar täcet ver huvudet och hoppas att jag vaknar imorgon ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jippi, vi finns kvar! Vi finns kvar! Vi finnnnnns kvaaar!

   Radera
 6. Hejsan, Ailas!
  Ja du, jag har många ggr. undrat över hur mamma orkade med allt julstök med tanke på att hon arbetade heltid. Numer är det bättre att städa efter helgen om man har barn på besök och dessutom är det så mörkt så ingen ser några dammtussar här o där, det är ju överflödet av maten och julkapparna som hägrar.

  Det var väl Mayafolket som siade om undergången och att uppsöka en bunker har ju föga effekt...idiotiskt.
  Så vill jag minnas att Nostradamus också hade någon profetia om jorens undergång. Nåja, man kan bli känd av många olika anledningar men detta är väl ändå att ta i orenligt och skapa oro bland människor.
  Dina bullar ser jättefina ut och det är smaken som räknas.
  Önskar dig en trevlig samvaro med familjen!
  Varm kram, Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att de riktigt orkade, egentligen... men tiden var den att julen var ett måste och då fick de offra sig. Idag har vi mycket som underlättar och i yngre familjer deltar även männen på ett annat sätt, med både barnen och maten.

   Ja, jorden finns kvar, liksom vi. Nu får vi ta och fira både jul och överlevnad.

   Kram

   Radera
 7. Eftersom MM är vegetarian upplever jag inte särskilt mycket stress mer än att jag måste spela på till gudstjänsten i morgon och julnattsmässan på julafton och julottan på juldagsmorgonen. Någon vidare julmat har vi alltså inte.

  MM får laga till grönkålen som Mirren förärade oss när familjen var här över natten på väg till Jönköping och kusinerna. Eftersom treåringen blev magsjuk under natten och även kräktes i morse fick de tyvärr vända hem till Mälarhöjden igen efter lunch. Döm om besvikelsen hos pojkarna var stor då kusinerna i Jönköping är ungefär lika gamla som de...

  Inte heller har vi några gäster till jul så jag behöver inte städa mer än nödvändigt - vilket inte är så ofta. Två småtomtar och dito änglar var inte så farligt stressande att sätta fram och adventsstjärnorna och adventsljusstaken hängde jag upp och satte jag fram redan sista veckan i november.

  Jag har hela garderoben full av juldukar, julgardiner och bonader som jag aldrig tar fram numera. MM bryr sig inte så varför skulle jag ha gran och sådant som bara tar onödig plats då. Nej, jag vill inte ha tillbaka min barndoms jular med allt ståhej kring julen...

  Kram från Ingrid som nog måste ta sig samman och gå och göra köttbullar av fläskfärsen som hon köpt för att ha till ett otaligt antal måltider till sig själv i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvekan man man fira jul på väldigt olika sätt! Man behöver absolut inte springa benen av sig. Min dotter berättade att idag när hon var och handlade, så var det så stimmigt att en äldre dam svimmade i trängseln! Det kan väl ändå inte vara meningen...?

   Jag har "gjort jul", men dukar och tomtar... barnen och barnbarnen kommer på julafton. Men det är maten och gemenskapen som är det viktigaste!

   Lycka till med köttbullarna! De blir garanterat jättegoda. Lycka till även med spelningarna, fast sådant gör du på ren rutin numera.

   Kram

   Radera

Tack för din kommentar!