2012-12-02

SMS-lån räddar julen?

December är här, med sitt vinteransikte, med förväntningar och kanske även med - bävan. För under hösten har varslen duggat tätt, arbetslösheten har inte direkt minskat, men julen nalkas förstås ändå... Många har minnen om glittrande ögon; jular med mycket mat och julklappar som vägen till en lycklig jul. 

Vad göra, om det finns väldigt lite pengar kvar efter att räkningarna är betalda? Det är en fråga som  vissa dessvärre brottas med.

Fixa pengar på något sätt! Men visst...

Ett sådant sätt är kanske för någon att fundera på ett SMS-lån. Enkelt och snabbt, men kanske riskabelt, om man inte kan villkoren och klarar att hålla sig till reglerna. Helst skall man ju faktiskt vara lycklig även efter jul. :)

Problemet med SMS-lånen är att det faktiskt är ganska svårt att greppa om den marknaden, med en hel djungel av långivare, alla med egna - inte helt tydliga - villkor. Det kan vara lätt att falla för frestelsen i reklamannonserna, men fallgroparna är många!

Men, som alltid: Där det finns problem, där finns det oftast också hjälp. 

I det här fallet skulle jag rekommendera att studera SMS-guiden, som erbjuder fakta och seriösa jämförelser mellan de olika aktörerna. Denna guide - Cashkungen - ger också värdefulla råd, dvs avråder exempelvis från SMS-lån, om du redan har ekonomiska problem och inte är helt säker på att du kan betala tillbaka inom överenskommen tid. För klarar du inte detta, kan SMS-lånet bli en riktigt dålig affär och ge en mycket kortvarig lycka.

Guiden förklarar också villkoren för SMS-låneverksamheten i stort och förklarar konsekvenserna vid utebliven återbetalning, nog så viktigt att känna till. Något som jag tycker är mycket bra är, att man även tar upp hur skuldsatta människor bör agera för att bli skuldfria.

Det finns all anledning att kolla upp marknaden ordentligt, den använda tiden betalar sig förmodligen väl.


10 kommentarer:

 1. Jag har en aning svårt att förstå att man ska låna pengar för att köpa julklappar. Svårt att förstå att det sociala och marknadmässiga trycket är så stort och hårt att man känner så överhuvudtaget.
  Att vi människor har så många måsten, helt i onödan...varför inte ge någonting litet som passar ens börs perfekt, varför anpassar man det inte efter vad man kan och inte kan. Jag tror att om flera människor sätter sig på tvären och visar öppet, att det här klarar jag inte av, att flera följer efter. Julen har blivit stora köpfesten och det är väl inte det som är huvudsaken. Här på vår ö firar många lillajul i nästan samma omfattning som stora jul, med fullt julbord, klappar och hela köret. Det började redan på sjuttiotalet men trappas bara upp alltmera. Följden är att många inte har pengar alls att röra sig med några månader efter jul. I mars börjar hjulen åter rulla...
  Helt galet!
  Tror att trenden har kommit från USA där de börjar pynta för jul direkt efter Thankgivings och att köpmännen givetvis har sett möjlighet att tjäna extra pengar.
  Att göra julklappar tycks nästan vara en utopi nu för tiden. Vi har valt att ge klappar enbart åt de allra yngsta, vi vuxna ger varandra den klappen att vi inte ger klappar!:) Mycket befriande. De flesta vuxna har ändå vad de behöver. Däremot försöker vi vara mera tillsammans, umgås och ha det bra. Det börjar bli en lyxvara i stressiga tider.
  Önskar dig en fin första advent och tack för inlägget som berör.
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, men vet samtidigt att så gör många, tyvärr. Då är det åtminstone bra att de väljer förståndigt.
   Har man ont om pengar kan man väl ge en tjänst i julklapp? Gå och handla åt någon äldre, putsa fönster, städa, skotta snö... vad som! Allt behöver inte räknas i pengar! Men idag är det prislapp på hela tillvaron, så illa har det blivit. :(
   Vi lagar god mat och lite småklappar, men ingen förtar sig. Gemenskapen och glädjen är viktigast. Liksom min frågesport. :)

   Trevlig första advent!

   Radera
 2. Denna hysteri och stress över pengar och saker som ska göras. De är alldeles för lätt att få lån idag och ingen tänker på dessa skyhöga räntor som också ska betalas.

  Första advent bjuder i alla fall mig på avkoppling och snö utanför mitt fönster.

  Hoppas du får en fin dag!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är beklagligt hur lätt det är att "fixa pengar" och många tänker kanske inte på konsekvenserna. Man lever ju NU... Det är bra, om folk tänker efter före. Jul blir det ändå, man måste inte köpa allt!

   Önskar dig en fin första advent!
   Kram

   Radera
 3. Eller ännu bättre att man inte lånar alls. Pengarna ska tillbaka också...

  Önskar en fin första advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det... men så tänker inte alla. Allt mäts ju i pengar idag och det är viktigt att "hänga med". Som det blivit!!!

   Fin första advent! Här är det kallt - 8 just nu.

   Radera
 4. För mig är det väldigt enkelt: använder inga pengar jag inte har. Rigid inställning kanske men funkar bra för mig.

  Önskar dig en solig och skön söndag! :)

  Om du har vägarna förbi Pumita så passa på att gissa på mina Pumita på spåret-gåtor. De finns här: http://pumansdotter.blogspot.se/2012/12/pumita-pa-sparet.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder mig av samma princip som du! Vi lagar god mat och en del klappar har vi också, men det viktigaste är gemenskapen.

   Faktum är att just nu kikar solen fram lite. Så vackert över bergen!

   Ska kika förbi, men är lite splittrad just nu... så räkna inte med något vettigt svar. :)

   Radera
 5. God kväll, Ailas!
  Alltfler med SMS eller andra lån hamnar hos kronofogden och antalet ungdomar bara ökar likt en lavin :-(
  När det gäller julklappar och mat så vet vi ju alla när helgen infaller så varför inte lägga undan en liten slant varje månad och börja redan i januari?
  Så måste många av oss göra. Spara till en semesterresa går ju bra så varför inte spara till julens inköp?
  Att det har gått troll i dessa svindyra julklappar är en annan sak, men media basunerar ju ut det hårda klapparna dagligen via reklamen på TV.
  Spara först och handla sedan fick då jag lära mig som barn och på den vägen är det. Låna pengar var något "fult" på min tid men nu lånas det till allt utan en tanke på återbetalning.
  Arbetslösheten växer fort i Sverige nu och nästan dagligen är det några som får gå....
  Bistra tider väntar tror jag och mycket beror på den enorma ekonomiska krisen i länderna runt medelhavet. Nu vill Grekland ha ytterligare några miljarder Euro för att klara pensionerna och lönerna och pengarna tas fr. EU och vi är alla med och bidrar.
  Något är helt fel...
  Nattiskramen, Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, något är ganska mycket fel... när allt mäts i pengar och alla "måsten" - viktiga eller oviktiga - måste tillfredsställas omedelbart, oavsett konsekvenserna.

   Konsekvenserna av det vidlyftiga levernet har skapat kris på kris, så är det... och drabbar allt fler. Skyldiga som oskyldiga.

   Eftermiddagskram!

   Radera

Tack för din kommentar!