2013-04-06

Om vårkamp och trämask


Den här bloggen har blivit kraftigt försummad, eftersom bloggerskan själv drabbats av ett svårtartat trämaskangrepp i självaste bloggtarmen. Men bara för att visa, att det fortfarande finns några livsandar kvar, så kommer detta - fullkomligt meningslösa - inlägg idag. Det blev till slut ett måste med tanke på att det senaste inlägget innehöll så isiga bilder. Någon kunde ju tro att jag gift mig med Kung Bore och flyttat till Nordpolen eller något annat lika absurt.

Nejdå, jag har ägnat mig åt vårlängtan! Jag har längtat så intensivt, att det nästan har gjort ont. Bittert har jag fått erfara att inte ens den så vackert skinande solen har lyckats förföra Fröken Vår på riktigt, utan Vinterkungen har lyckats hålla deras relation fri från passion. Än så länge...

Själv har jag testat knepet att gå ut utan mössa och vantar och klä mig helt allmänt i ganska tunna kläder, men det enda resultatet har blivit att promenaderna har blivit ganska korta.

Men jag tror på kärlekens kraft, jag tror att snart får Fröken Vår och Solen till det och resultatet kommer att vara den alltid lika fantastiska explosionen när naturen klär om till grönskans alla obeskrivliga nyanser.

Vilken fest vi skall ha! Snart, snart... bara lite tålamod till. Under tiden kan du plocka fram festkläderna.

Vårtecknen finns här, för trädgårdens modigaste vårblommor, som krokus och liknande, har varit framme ett tag och med lite envishet går det även att hitta en tussilago.

Solens återkomst signalerar också vår. Just nu invaderar den detta rum vars fönster pekar mot öster. Så skönt det känns mot axeln! Trots att det varit minusgrader i natt, så tinade de frostiga bilrutorna rekordsnabbt och även snön har smält undan, så att det endast finns lite rester kvar i skuggiga lägen. Fåglarna har börjat tacka för vintermatningen genom sköna trudelutter och videträden har låtit sina kissar växa sig feta och - tusan vet, om inte en del sly börjat knoppas på riktigt.

Men, sedan har vi ju Vättern... denna kyliga skönhet och helt klart en av Vinterkungens pålitligaste flirtar. Fast undra på det, så dramatiskt vacker som denna sjö kan vara, med sin utstyrsel i snö, is, isslask och öppet vatten.

Ett pålitligt vårtecken är också att det hörs flitiga ljud från både hammare och såg från koloniträdgårdar och villakvarter. Människorna har dessutom börjat klättra i träd ungefär som ekorrar. Fruktträden skall ju beskäras. På tal om människorna, alla som tidigare traskade fram framåtböjda och med tillslutna blickar har nu återigen börjat öppna sig, lyfta blicken och titta varandra i ögonen samt spricka ut i leenden när de säger HEJ.

Norden och det nordiska kynnet tinar alltså så sakteliga upp. Snart ler vi med hela ansiktet och börjar tralla i kapp med fåglarna. Fast nog bara när ingen hör oss...  :)

Nu är det här struntinlägget klart, så jag passar på att önska dig en härlig vårdag!

6 kommentarer:

 1. En viss skillnad kan ju ändå skönjas mellan bilderna i förra blogginlägget och i det senaste. Snart, snart är sommaren här!
  Hälsningar från södra Finland som inte heller är snöfritt.

  SvaraRadera
 2. I år går det verkligen långsamt för våren och här ligger ännu mycket snö kvar i skuggiga ställen och vi har flera dm tjäle i marken.
  Men solen värmen, vårblommorna börjar komma bina surrar och om jag bara får höra lärkan ska jag utropa att "Nu är det vår"!

  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Jag visste väl att du fanns där nånstans! ;) Tänker på dig då och då. Struntinlägg säger du... för mig osar det av optimism och framtidstro: det kommer varmare tider bara man är tålmodig. :) Lite grann samma sak som jag var inne på hos mig.

  Jag har lite dåligt samvete för TR, att jag inte har varit där. Viljan finns men tiden och orken saknas. Datorn tar egentligen alldeles för stor plats i mitt liv, inte minst bloggen. Visserligen nöje och tidsfördriv men känns som en belastning ibland. Just nu är det så. Funderar på att ta en paus. Både vill och inte vill. Grejen är väl att jag går in med 100% vad jag än gör... och det är inte så lyckat alla gånger. Hur som helst, önskar dig en härlig vår och hoppas att det spännande som du skrev om blir precis så bra som du har tänkt dig! :)

  SvaraRadera
 4. Ett livstecken är aldrig fel för lite undrar man allt! Passar på att önska dig en härlig vår för vem vet när du syns här igen ;-)

  Kram

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka! Att skriva ett så långt inlägg om nästan ingenting är verkligen en bedrift värdig en tidningskrönikör. Vättern gillar jag inte - den la alltid hinder i vägen för vårens ankomst kommer jag ihåg när jag bodde i Jönköping.
  Jag är mycket en innekatt, så jag bryr mig iofs inte så mycket om hur det ser ut utomhus.

  Den enda gång jag mår verkligen dåligt är när det är över 25 grader i skuggan. Som väl är har vi värmepumpar inomhus som man får kalluft från om/när det är så dags. Men ut går jag inte då...

  SvaraRadera
 6. Kära Vän! Det kan aldrig komma några meningslösa ord från dig. Så trevlig läsning. Den gav mig lust till att dansa ut barbent för att visa att jag är redo.
  Men jag kan bara säga att denna långa isiga vinter har gett mig en spark i röven att ta tag i vissa saker. Man behöver liksom falla lite för att kunna resa sig :-)Eller som Kung Bore ha försökt att säga mig "Du behöver frysa lite för att inse vad som saknas.
  Kramar från mig!

  :-)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!