2013-12-01

Tomteluvor och matchande rosor

Alla någorlunda anständiga människor bör synas och trängas ute bland folk, lotteristånd, glögg och pepparkakor när det äntligen blir skyltsöndag. Självklart kunde inte heller jag motstå denna ärevördiga gamla tradition utan gav mig ut på en liten promenad. Det fick bli näraliggande Smedbyn och där var det full fart.

De yttre förutsättningarna var riktigt goda, bortsett från den aningen "överpigga" vinden. Det var full sol på blå himmel och 7-8 plusgrader i luften. Tomtar, julklappstips och glada människor fanns det gott om. Lite förvirrande var det kanske med blommande rosor i december, men å andra sidan matchade de flesta så samstämmigt med färgen på tomteluvorna, så det var bara att baka in dem i helheten. Har varit med om sämre alternativ. :)

Tradition var det... Jo, för redan i slutet av 1800-talet fanns det skyltsöndagar i Sverige och på den tiden handlade det om de närmaste två söndagarna före julafton, Idag är det ju jul nästan året om. Nja... kanske inte riktigt då, även om många butiker och julmarknader redan har julat i flera veckor och januari lär gå åt innan alla julklapparna är bytta... 

Oavsett, den officiella skyltsöndagen är den första advent eller sista helgen i november och mina bilder nedan visar hur den var här hos mig idag.

Önskar er alla en härlig start på julmånaden. Lova att vara snälla, men hetsa inte... det blir jul ändå.12 kommentarer:

 1. Jag tillhör den skara som inte vistats ute i julvimlet idag... Ids inte gå på julskyltning varje år... jag var faktiskt för två år sedan... Det räcker än... ;-) Det får bli påfyllning ett annat år... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har hänt att jag har "skolkat" också, men idag var vädret så fint, så det gick inte att motstå.

   Radera
 2. Skyltsöndag kan vara riktigt mysigt om vädret är det rätta. Själv har jag jobbhelg nu så jag hoppar det i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så mycket jul överallt, så du hinner med i år också. :)

   Radera
 3. Jag minns barndomens skyltsöndagar. Då var det "förbjudet" att skylta innan andra (?) advent. Det var stort hemlighetsmakeri och allt skyltades upp med stora papper för fönstren så man inte skulle se.

  Ett år spelade jag och mina kompisar teater i skyltfönstret på Domus. Egenpåhittade små pjäser. Det som var mest spännande var att få var "själva" i det stora varuhuset som då var stängt :-)

  Ha ett fint upplopp på denna första advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst var det något visst med det där helighetmakeriet? Minns hur det kittlade i fantasin och när det äntligen var dags, så kändes det så fantastiskt. Nu blir man nästan färdigjulad i november och själva julen drabbas lätt av antiklimax... eller åtminstone av inflation.

   Radera
 4. Mysigt! Jag gillar julskyltning men idag så har jag varit sonen behjälplig med ett litet handtag då de håller på att flytta. Inte mycket jag kunde göra men lite fick jag allt gjort.
  Dottern hade varit på julmarknad idag med sin brukare, hon var alldeles lyrisk över hur fint det var i parken med marschaller, tomtar och hembakat.

  Nu är det kvällen och ute lyser det upp från allas trädgårdar. Så fint!
  Lovar att vara snäll annars så får jag äta lite pepparkakor :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prioritering är ett ord som gäller även en vacker skyltsöndag! Du valde självklart helt rätt. Du fick ju dessutom en fin beskrivning av dottern, så då var du ändå "nästan med" själv. :)

   Här har det gått åt en massa pepparkakor redan! Undrar om jag tröttnar före jul...
   Kram

   Radera
 5. Skyltsöndag är mysigt, men visst har det gått inflation i julen...
  När man hittar julkulor och stjärnor i butikerna redan i september blir man lite deprimerad nästan...
  Ska försöka ta det lugnt, men det brukar ofta köra ihop sig lite på slutet... - Kanske för att jag tar det lite väl lugnt i början? ;)
  Önskar dig en trevlig adventstid också! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julen var lite mer "spännande" förr, när den inte exponerades så vansinnigt. Förr var det lutfisken som blev urvattnad, nu gäller det hela julen. :)

   Det blir jul även om vi inte springer ihjäl oss. Får välja "det göttaste".

   Radera
 6. När jag var barn så var det väldig väntan på skyltsöndagen och jättehemligt vad som dolde sig i skyltfönstren bakom förhängena. Nu startar ju julen strax efter älgjakten så det är inte lika spännande längre. Men antagligen är det lönsamt att dra ut på julhandeln, vi köper väl mer då.

  SvaraRadera
 7. De där rosorna var verkligen julröda och vackra!
  Jag missade ju julskyltningen i Klintehamn i år, men fick ju se lite vackert i Stockholm i stället. Om vi inte varit så förkylda hade vi nog gått runt lite mera.....
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!