2012-06-01

Gammelsvensson och vinet

Numera behövs det inte längre serveringstillstånd för att servera öl och vin till maten på landets äldreboenden, efter regeringens s k  ideologiska markering, så att även äldre ska ha rätt till självbestämmande i alkoholfrågan.

Nog vackert så, åldersrasism ska vi inte ägna oss åt, för vi har faktiskt ingen högsta åldersgräns för alkoholintag, vad jag känner till. Jag kan inte heller se att denna fråga skulle bli alltför komplicerad i praktiken.

Socialdepartementet flaggar dock tydligt att kommunerna skall ha "noggrann kontroll" så att alkoholserveringen sköts på ett bra sätt, vad man nu menar med det? Jämförbart med vanliga restauranger, kanske?

Hur full får gammelsvensson bli och vem har det praktiska ansvaret? För inte tror jag att det kemiska och psykiska alkoholberoendet försvinner automatiskt bara för att man blivit gammal - inte om man varit olycklig nog att förvärva ett beroende.

I vanlig ordning är alkoholfrågan en het potatis och nykterhetsrörelsen IOGT-NTO har naturligtvis argumenterat emot i serveringsfrågan och det har lokalt förekommit heta strider. Men inte ens nykterhetsrörelsen ser denna fråga som den allra viktigaste i sin verksamhet. Det lär inte bli fler berusade gamlingar på gatorna efter detta beslut.

Som sagt, ingen jättefråga.

Jag - som är alkoholrestriktiv - tycker att det är betydligt viktigare att försöka minska alkoholbruket bland de unga, för att inte tala om de riktigt unga.

Snart är det dags för skolavslutningar och många kommer dessvärre att debutera med sin första riktiga fylla. Full, fullare, fullast gäller i många fall och där finns det en viktig utmaning för oss vuxna. Inte för att tävla i berusningsgrad, utan för att försöka skapa alkoholfria alternativ för de unga.

Jag läste att polisen här i stan bjuder föräldrar till chatt på Facebook och att alkoholexperter på Systembolaget, Maria Ungdom och andra också erbjuder chattmöjlighet för osäkra föräldrar. Bra så och chatt i alla ära, för det är säkert värdefullt med ökad kunskap och stöd för föräldrarna, men jag tror ändå att de vuxnas närvaro i ungdomsmiljöerna är det allra viktigaste.

DN 2 GP I


12 kommentarer:

  1. Jag kan inte räkna alla de gånger då man travat runt på staden för att finnas till hands om det skulle behövas inför skolavslutningar och andra tillställningar som mina ungdomar varit på. De var inte så glada då men desto gladare nu när de är vuxna och som hade en mamma som brydde sig mer om vad de gjorde än att titta ner i sitt eget glas.

    Ha en bra helg!
    Det ska jag för snart drar jag till Öland :-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en trygghet att ha en "knäpp morsa" som snokar och lägger sig i. När grupptrycket stiger, kan man alltid hänvisa till den galna morsan eller farsan. Mycket elände går att undvika på det sättet!
      Hoppas att det blir fint på Öland, här kan vi då inte direkt skryta över vädret i vart fall. Men, so what.., det är ändå den första sommardagen. I almanackan.

      Kram!

      Radera
  2. Som vanligt silas det mygg och sväljs kameler! Om våra pensionärer vill dricka öl eller vin till maten så tror jag inte det är minsta problem med den saken. Däremot så borde man sätta in resurser mot ungdomars drickande. Framför allt så tycker jag att föräldrar som "köper ut" borde tänka efter mer än en gång och sedan tänka om.

    Trevlig fredagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är helt överens! Alla undersökningar visar att de ungdomar vars föräldrar bjuder alkohol eller "köper ut" dricker mer än de som har kontrollerande föräldrar som "lägger sig i".
      Låt oss verkligen hoppas att vi slipper de trista rubrikerna i samband med årets skolavslutningar!
      Trevlig fredag!

      Radera
  3. Att "gammelsvensson" ska kunna få ta sig ett glas vin eller en öl till maten borde vara helt självklart och inte ens behöva diskuteras. Även om man bor på ett äldreboende är man ju i de flesta fall myndig och i sin fulla rätt att leva som man vill.

    Det viktigaste är att barn och ungdomar inte får tillgång till alkohol. Det gäller att förhindra att de skaffar sig ett beroende i unga år.

    Ha en fin fortsättning på fredagen!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycks vara överens angående både gammelsvensson och ungdomarna. Det borde inte behöva bli något stort problem på våra äldreboenden.
      Fredagen framskrider i kyla och duggregn, men jag har det trevligt ändå. Håller precis på att avsluta en bok.
      Kramen!

      Radera
  4. Du har så rätt. Det är bland ungdomarna som problemen startar, närvaro av vuxna skulle lugna situationen. Och jag tycker att det är diskriminering att förbjuda alkohol på äldreboenden. Vad har dom egentligen för rätt att göra det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det finns inga åldersgränser som skulle hindra en åldring att dricka ett glas vin! Situationen är en annan i fråga om ungdomar och där borde de vuxna ta ett större ansvar.

      Radera
  5. Klart att de på äldrebeonde skall få ta sig ett glas om de vill. men det får naturligtvis inta urarta! Det finns ju naturligtvis en risk där också, liksom överallt annars. Håller med om att ungdomsfylleriet är ett problem, speciellt om debuten sker i mycket unga år. Hjärnan är inte färdigutvecklad, ingen vet ännu vilka skadeverkningarna blir på sikt. Frontalloberna, där omdömet sitter, är inte färdigutvecklade förrän i 30-årsåldern. Hos vissa blir de det aldrig, det är bara att se på vissa politiker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man lär aldrig veta exakt vilka skadeverkningar ett tidigt alkoholdebut kan få på individen, men vi vet tillräckligt för att ha anledning att försöka uppskjuta debuten. Skadeverkningarna tenderar att bli åtskilliga även vid senare debut, både för individen och samhället!

      Radera
  6. God kväll, Ailas!
    Att förbjuda vin/öl till de fåtal på äldreboende som inte medicinerar vore ju en kränkning utan dess like! Att ta ifrån äldre människor deras vanor, vad de än må vara, när livet närmar sig slutet är under all kritik. Diktatur är ordet för sådant.
    Nä, det är ungdomarna som behöver lära sig hantera alkohol. Det sups alldeles förfärligt nu i samband med skolavslutningarna och det är ett gissel. Lägg informationen/pengar där och inte på de som väntar på livets slut. Sedan är det ta mig katten reklam på TV stup i kvarten för alkohol och det ser verkligen lockande ut. Senaste varianten är vin i någon slags paket/box som presenteras ihop med färska bär, musik och annat trevligt och man tar sig för pannan.
    Nattiskram, Agneta

    SvaraRadera
  7. God morgon! Oj, inte visste jag att det förekommer TV-reklam för alkohol! Tur jag inte ser på TV, för då hade jag blivit illa berörd, ja... f-d, faktiskt.
    Många unga super i ordets riktiga bemärkelse, ja... Där skulle det behövas kraftiga åtgärder, men tror att det är svårt, för jag vet från skolan att många föräldrar verkar inte bry sig, tvärtom... det bjuder och köper ut. De är ju så hippa och moderna. I princip har de då gett tillåtelse till andra sätt att skaffa alkohol, också. De kanalerna är villiga och många.
    Nu skiner solen! Bara värmen som fattas. 20 grader vore skönt.
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!