2012-10-29

Min vän Alf Henriksson :)

När jag ändå är ute och promenerar, så brukar jag ganska ofta gå fram och språka med en av mina idoler; den kloke Alf Henriksson - bygdens store son - som så troget står staty på Esplanaden i Huskvarna. För mig lever han i allra högsta grad, för han var en person med djup livsvisdom och en man som hyste stor glädje för tankar, kunskap och vetande.

Ungdomarna på bilden, på Arvid Bryths fina staty, står bara en liten bit ifrån Alf och jag är övertygad om, att de tagit del av Alfs utvalda visdomar, som så fyndigt finns inristade på några gångplattor i parken. Just nu är plattorna så estetiskt dekorerade med nedfallna höstlöv, vilka skapar en extra fin påminnelse om livets villkor.

För även vi är som löv, egentligen. Vi följer samma mönster som de.

Ja, gårdagen har redan passerat och vi lever just nu. Nu! Och nu! Och nu!

I nästa ögonblick är vi inne i framtiden. Vi ska lära oss av det gångna och vi ska minnas, men vi kommer att verka i framtiden under våra återstående dagar.

Ibland är man efter sin tid,
ibland är man före sin tid.
Ibland är man med sin tid,
men då är tiden en annan.

Låt oss alltså inte stelna till i gamla tankar, utan låta framtidens ljus prägla oss. Det tror jag att Alf Henriksson hade velat.


11 kommentarer:

 1. SV: Nu har jag rotat lite i minnet... och hittat några av italienaren Antonio Tabucchis böcker som utspelar sig i Portugal. De är läsvarda men inga wow-upplevelser. Snäppet högre i betygskalan (3+ av 5) kommer José Eduardo Agualusas "Praktisk handledning i konsten att sväva" men den jag helst rekommenderar är Nattåget till Lissabon av Pascal Mercier. Om du inte har läst den förstås. I så fall måste du lästa Agaat av Marlene van Niekerk. Den tjatar jag om i tid och otid.

  SvaraRadera
 2. Mycket inspirerande inlägg! Får en känsla av att Alf har mycket att lära oss "nutidsmänniskor".
  Det slår mig, som den pragmatiker jag är, att de allra flesta tankar vi tänker idag är samma som igår. Enkelspårigt och tryggt, det finns fördelar och nackdelar med det, men det är bara utanför trygghetszonen man kan utvecklas. Om man nu vill det dvs. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar Alf och brukar lite då och då återvända till hans böcker. Blir alltid inspirerad och påverkad på sätt som jag riktigt kan beskriva.

   Människor har varit och är väldigt lika. Här som där.

   Radera
 3. En klok man, Alf Henriksson!
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ev av mina absoluta idoler. Klok, lågmäld och fin.

   Radera
 4. Inte utan att jag ler lite åt ditt inlägg med tanke på samma tugg som upptar våra tankar den vakna tiden, vad ska man äta idag, hur långt ska jag gå idag, jobba igen, tanka bilen, städa....hela tiden finns tankarna där. Så jag vill bara säga till din kära ALF, framtidens ljus ska komma in och där få stanna.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite så... nu är nu och då var då, leva får vi göra sedan. :)

   Radera
 5. Alf Henriksson är en av mina stora idoler i livet. Denne autodidakt (sic!) Som kunde så mycket mer än alla s.k. akademiker, denne man ger mig en läsglädje varje dag, käre Alf, denna kombination av humor till det stoff du skriver om är oslagbar. Din "Svenska Historia" borde vara obligatorisk i varje svensk skola.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han var stor i kunskap och tanke. Just hans lågmälda och jordnära sätt - ofta med humor som krydda - att berätta så skön

   Radera
 6. Så klokt, vilka fina bilder till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alf är en stor kärlek, vilken man han var!

   Radera

Tack för din kommentar!