2014-05-19

Mysmåndag med hotande moln


Idag hade jag en heldag på landet hos en väninna. God mat och trevlig samvaro och några timmar försvann snabbt. Vi hade även tänkt oss en lite längre eftermiddagspromenad, men eftersom mörka moln tornade upp sig med jämna mellanrum och åskan mullrade ibland på avstånd, så blev det bara en kort promenad. I stället satt vi på altanen och trivdes.

Väninnan matar fåglar även under sommaren och det var intressant att notera hur många fågelarter som faktiskt verkar föredra solrosfrön trots att utbudet av annan mat i naturen är riklig. Glupskast av alla var den stora hackspetten som höll sig framme mest hela tiden. Men det ska sägas att nötväckan och domherren inte heller var direkt blyga.


På den glittrande sjön var denna rara familj ute på simtur. Föräldrarna "brölade" lite misstänksamt, när jag närmade mig dem med min kamera.

Jag tycker att kanadagässen är riktigt vackra, men de som äger bryggor och stränder verkar ogilla dem trots utseendet. Nåväl, lätt för mig att säga... slipper ju göra rent efter dem.  :)

Som sagt, en riktigt trevlig dag blev det och något oväder bröt aldrig ut. Men nu ikväll kom det en rejäl regnskur, fast nu sitter jag ju tryggt inne i min ombonade lägenhet, så det får regna bäst det vill.

9 kommentarer:

 1. Så fina bilder! Gåsfamiljen är hjärtknipande med sina små gässlingar. Spännande med ny bakgrund till bloggen. Kent, maken, tyckte min nya var hemsk så jag bytte tillbaka till min gamla.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, visst är gåsfamiljen fin! De små var lite extra söta, jag blev alldeles bedårad.
   Din blogg ser alltid så fin ut, men visst kan det ibland vara trevligt att förnya lite. Men, det kan ta tid att vänja sig vid det nya. :)

   Radera
 2. Hejsan, Ailas!
  Gässen är jättesöta och ungarna vill jag ju kela med för dom är ljuvliga :-)
  För att vi ska kunna få behålla de djur som finns kvar i naturligt miljö så får väl de som har råd med egen strand/brygga finna på en lösning om det nu är så att de vackra Kanadagässen skräpar ner alldeles förfärligt mycket så ingen orkar göra rent efter dom. I-landsprolem eller......?

  Lyckan varade inte länge här, i går brakade det då loss med besked. Jösses, både spöregn, blixt o dunder i evigheter...ser nu att de svarta molnen dyker upp igen, som på din vackra bild.
  Känns i knoppen när det är lågtryck och jag vaknar 07.30 efter några få timmars orolig sömn varje morgon av att dom borrar i källaren som finns under min säng :-)
  Undrar vem som vill hyra de ockerdyra "lägenheterna"...under markplan...?
  Det ska blir två ettor och vad hyran blir det vetet katten men en "källartvåa" i huset bredvid ligger på över 6000:-/mån.
  Man kan ju hålla sig för skratt! Jag letar med ljus o lykta efter en billigare bostad men det är stört omöjligt i denna stan med omnejd så nu är jag ute o "seglar" i hela Västergötland....eller så får det bli "hemmet" direkt i stället.
  Ha det så gott, Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Människan härskar och bestämmer, så är det. Det som inte passar, det ska bort. Klart I-landsproblem.

   Ja, jag såg att det varit stora vattenmängder på sina håll hos er. Vi slapp undan denna gång, även om det regnat rätt mycket i någon by utanför stan, läste jag. Hörde lite åskmuller på avstånd, men det som väl är slapp vi åskan också.

   Ska de hyra ut lägenheter i källarvåningen? Det var det värsta... och kanske ännu värre är de höga hyrorna som gör att t ex många ungdomar inte har råd att flytta hemifrån. Å andra sidan så minns jag att jag hyrde ett möblerat rum som första bostad, idag vill ju de unga ha ett komplett hem direkt.

   Det är jobbigt (och ibland dyrt) att flytta, men jag håller ändå tummarna att du hittar något vettigt, om du verkligen vill flytta!

   Kramar!

   Radera
 3. Vilka jättefina bilder. På den första ser man att det nog var klokt av er att inte ge er allt för långt hemifrån. Vi har några stycken här på Odvalds som också matar fåglarna även på sommaren och det är populära matställen. Fåglarna är väl inte dummare än att de söker sig dit maten är lätt tillgänglig.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ingrid. Med jämna mellanrum blev himlen så där svart, men ovädret gick förbi oss varje gång. Men det kunde man ju inte veta, dumt att "provocera".

   Ja, det är helt klart att fåglarna är bekväma. Jag hade alltid trott, att de helst åt insekter och sådant... Men, solrosfröna är jättepoppis! Väninnan sa att andra frön gick inte åt lika snabbt.

   Kram tillbaka

   Radera
 4. Kanadagässen är fina. Särskilt med de små dunungarna. Massor av änder här och omkring Hjoån - men har inte sett några ungar än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jättefina... hade velat "gosa" med ungarna, så söta var de. Massor med gränsänder i Huskvarnaån, men vet inte heller riktigt hur det är med ungarna. Har inte sett några i ån ännu.

   Radera
 5. Ja, någon enstaka familj är ok, men här blir det flockar på 50- 60 stycken! Det blir ett saneringsarbete som inte är av denna värld för många. Bryggorna är som dynghögar! Tur att de är jaktlovliga men tyvärr så blir allt för få borta den vägen. Fågeljakt är inte stort här och kanadagåsen har inget rykte som delikatess även om några äter.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!