2014-05-14

Taraxacum F. H. Wigg - en omstridd skönhet?


Som den observanta noterat, handlar detta inlägg om småländska kulturrosor. För så står det i skylten i den första bilden. Må hända att jag även visar en del andra blommor, men så blir det av bara farten...

Jag besökte nämligen Rosenlunds Rosarium, bara för att se hur vårbruket avancerar där. För det krävs många vårliga insatser, om rosprakten senare i sommar kan bli en verklighet. Så fanns det också folk på plats! Det klipptes, grävdes och ansades för fullt, under trivsamma former... såvitt jag kunde iaktta.

Men jag kom att tänka på det där med "kulturrosor". För överallt på gräsmattorna fanns det sådana, de gula vackra kulturrosorna - Taraxacum F H Wigg, som det ståndaktiga namnet lyder. Fast inte tror jag att skylten precis avser dessa skönheter, för maskrosorna är enligt mitt tycke alltför missförstådda och rent av mobbade av många.

Vadå ogräs?  :)

För tänker vi rent estetiskt, på vilket sätt är t ex den om våren så populära vårkragen (se nedan) vackrare än en maskros? Bara för att den är mer sällsynt och tillfredsställer därmed människors fåfänga?


Jag försvarar alltså maskrosen! Den är vacker och bidrar just i dessa dagar till åtskillig skönhet på våra ängar, vägkanter och marker. Trädgårdsägaren kanske behöver klippa ner blommorna innan de bildar de där förhatliga fröbollarna, men njut av blommorna medan de är som vackrast.

Så ja, nu har jag varit lite kontroversiell. Måste ju någon gång leva upp till bloggens hela namn.  :)

Men för att i någon mån kompensera påhoppet, lägger jag in ett par bilder till. Vill ju så gärna visa möjligheterna vårt Rosarium har som perfekt fikaställe under sköna sommardagar.12 kommentarer:

 1. Rosenlunds rosarium verkar vara ett underbart ställe. Och maskrosor är väl också rosor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosariet är en härlig träffpunkt under sommaren. Det finns ett sommarcafé med billig fika också. :)

   Radera
 2. Ros som ros kan man tycka men så är det tydligen inte! Fast det finns gott om dem i vår trädgård och jag går inte speciellt hårt fram när det gäller dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det går att ta det lite lagom och njuta av dem. För rent estetiskt är de faktiskt riktigt vackra, så länge de blommar i gult. :)

   Radera
 3. Tycker också maskrosor är vackra.
  Här i min hemtrakt har vi en plats som heter Mustila arboretum och där finns massor av blommor, buskar och träd att betrakta. Plantor säljs också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, trevligt... vi är kanske fler maskrosälskare än vad jag trodde.

   Visst är det inspirerande att gå och titta på ställen där det finns många olika sorters växer. En passion för mig faktiskt.

   Radera
 4. Jamen visst är den vacker på sitt sätt maskrosen! Men den tenderar att ta över om den får grepp om gräsmattan. Så jag tillåter mig att begränsa den lite men det är ändå många kvar.
  Ha en bra dag med vackert väder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På samma sätt begränsar man även vissa andra - "ädlare" - växter som annars skulle ta över en hel rabatt. Men att förklara krig mot maskrosen tycker jag är dumt.

   Ser ut att bli fint väder. Måhända någon eftermiddagsskur, men det oroar jag mig inte för just nu,. :)

   Radera
 5. Jodå. Dom är fina maskrosorna - ända tills dom där förhatliga fröbollarna bildas. Då blir dom jättejättefula! Fast tittar man riktigt nära så kan dom vara fina då också. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En enskild fröboll kan vara sirlig och vacker, det har du rätt i... men en hel grupp nope. Så det gäller att klippa innan blommorna förvandlas till fröbollar. :)

   Radera
 6. Härliga bilder! Jag njuter av allt det underbara som naturen har att ge. Gick förbi en hage full av maskrosor på morgonpromenaden och det var som ett hav av solar :-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hav av solar" var ett träffande uttryck, för precis så tycker jag också om maskrosängar.

   Kram tillbaka!

   Radera

Tack för din kommentar!