2014-11-22

ÄR DU OBSERVANT?

Nej, nej... jag försöker inte imponera på dig med mina futtiga hundralappar. I stället tänkte jag berätta om hur okunnig och disträ jag är! Inte för att jag precis gått omkring och trott mig vara särskilt alert, men ändå.

Jag var och handlade på Willys och det gick för all del bra utan att ha blivit tagen för att försöka promenera ut utan att betala. Så disträ är jag ändå inte. Men, när jag strax efter kom till lilla kiosken blev jag påtalad för att försöka betala med en ogiltig hundralapp...

Vad?! Vad är nu detta? Finns det sådana? Det hade jag ingen aaaaaning om!

När den första förvirringen lagt sig, kom jag så småningom på, att jag "nog" hört talas om sedlar med och utan folieband. För det var precis det som var problemet: Hundralappen jag nyss fått på Willys var utan folieband och sådana blev ogiltiga för 10 år sedan! Kassörskan får vara förlåten, för hon var ung och nog lite stressad. Jag var så förströdd, att hon nog hade kunnat ge mig en skuldsedel eller pappersnäsduk utan att jag hade reagerat.

Jag kan inte låta bli att fundera på var den där ogiltiga sedeln hållit hus under det senaste decenniet. Har den hela tiden cirkulerat runt bland ouppmärksammade människor eller bara legat i någon låda och väntat på att få kasta sig in i strömmen? Det får jag aldrig reda på.

Det hela slutade väl, för efter ett samtal med butikens kassamaestro fick jag byta ut sedeln till en giltig.

Hur är det med dig, kontrollerar du dina sedlar? Det kommer jag att göra nu. Åtminstone under den närmaste veckan.8 kommentarer:

 1. Vi måste vara observanta och har till och med en apparat som lyser igenom sedlarna utifall att vi blir osäkra. Men ibland går det mesta på som vanligt, pengar vandrar vidare även om de är falska. De större sedlarna var föremål för extra granskning ett tag men nu är det de med mindre värde som dessvärre kan vara en förfalskning. Men kanske det inte var en sådan du talade om, bara en äldre upplaga som inte finns längre?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många betalar med kort idag och så gjorde även jag. Tog dock på ett lite större belopp, för att få lite kontanter. Kassan måste missat två gånger, både när de fått sedeln och så när de gav den till mig.
   Ja, denna var en äldre sedel, som varit ogiltig sedan 2005! På Willys sa de, att det oftast är de mindre sedlarna det kan vara problem med. Större granskas nog noggrannare.
   Kram

   Radera
 2. Nej, jag kontrollerar dem inte och hade utan vidare tagit emot den. Dags att bli mer observant alltså!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helt klart är det så! Ett tag kommer jag att vara observant, men sedan vet jag vad som händer. Just nu är det vanligast med 50-lapparna, sa man på Willys.
   Kram

   Radera
 3. Nej, kollar aldrig. Skulle kanske om den fel i handen.
  Det var ju bra att det inte var en riktig falsk-sedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände mig ändå lite pinsam, när jag skulle betala med en ogiltig sedel. Som om jag blivit anklagad för doping.

   Radera
 4. Har aldrig tänkt på det! Nu ska jag se efter i fortsättningen. Bra att du fick byta sedel.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en hundralapp är ju också pengar. Ska nog kolla lite bättre framöver, så slipper jag pinsamma situationer.
   Kram

   Radera

Tack för din kommentar!