2014-11-21

FÅGEL, FÄ OCH FOLK


Passerade Rådhusparken igår, på väg till en trevlig lunch med 15 f.d. kollegor, men det var inte lunchen jag skulle skriva om. Vi är ju bara vanligt folk.  :)

Det är nämligen så, att det bor en del fint folk i Rådhusparken och där - bland vackra träd och buskar - kom jag i samspråk bl.a. med denne Johan Björnsson, som efter att ha adlats fick heta Johan Printz. Axel Oxenstierna utsåg honom sedan till guvernör över Nya Sverige (en svensk koloni under 17 år vid Nordamerikas östkust). Det blev snabbt en del turbulens där, som vi inte behöver bekymra oss om idag. Det är liksom ändå för sent nu... Men bland annat var indianerna ofina nog för att kalla guvernören Storbuken.

Nåväl, guvernören klarade livhanken och återvände efter några år till Sverige, efter att ha utsett sin svärson till ny guvernör. Han själv blev landshövding här i Jönköpings län 1658-63 och står alltså fortfarande kvar utanför Residenset och håller lite pejl på både fågel, fä och folk. Det är en respektabel uppgift, för kajflockarna kan vara enorma, hundarna många och folket är som det är.

Ska jag vara ärlig, så var det egentligen det fortfarande så vackert gula trädet jag vill fotografera, men passade på att utnyttja guvernörens glans för att ge bilden lite extra lyster. För någon solglans fanns det inte.

Trevligt däremot, att det fortfarande finns så här många blommor att titta på. 

9 kommentarer:

 1. Helt otroligt! Det är ju ändå snart december... :-)

  PS: Jag tog mig friheten att ändra ditt namn i din kommentar hos mig. Slog till på "ailas". Du hade skrivit dit din privata mejladress, tror jag. Hoppas du inte sätter dit mig för urkundsförfalskning ;-)

  SvaraRadera
 2. sv: Nej, det funkade inte. Fortfarande är din mejladress som Namn. Ändrade igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar bli så i WP-bloggar just nu. Anledning mig obekant. :(

   Radera
 3. Svenskarna vill nog gärna, men var urusla kolonisatörer. Hörde jag häromsistens någonstans. Och lika bra var kanske det.
  Jo, underligt med så mycket blomster i slutet av november.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog hade Sverige ambitioner förr i världen, men det blev inte så mycket sedan. Håller med dig om, att det var lika bra det som hände. Lite färre bekymmer.

   Radera
 4. Sola sig i glansen är det nog många som vill ;-)

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas kunna göra det i morgon, prognosen lovar sol!

   Radera
 5. Tack för bekantskapen med Printz. Har nog läst om honom någon gång för tvåhundra år sedan si så där...
  Ha det soligt på alla sätt, bland all kvarvarande blommor.
  Här finns nästan inte en endaste kvar, de talar om snö i grannkommunen

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blommor finns det fortfarande, men solen har vi inte sett mycket av. Ett par timmar, men faktum är att morgondagens prognos innehåller lite hopp. För visst vore både vi och blommorna vackrast i sol? Så hoppet lever.

   Radera

Tack för din kommentar!