2014-11-17

ÄTA BÖR VI, MEN VAD..?

Det har nog aldrig tidigare varit så intressant - men ack så svårt - med matvalet som idag! Utbudet i livsmedelsbutikerna är helt enormt och ofta tänker jag: Vem köper och behöver alla varianterna? Men gissningsvis många, för det som inte efterfrågas försvinner nog ganska fort (för att ersättas av någon ny variant).

Sedan har vi det där med alla dieterna, experterna, kändiskockarna, recepten på nätet och i tidningarna, de olika restaurangerna... Rena snurrkarusellen!

Jag har ganska länge varit rätt så förvirrad, men ändå hela tiden en sökare, på väg... och nu tror jag, slutligen, att jag nått målet. Efter att under flera år ha minskat på köttätandet, har jag under det här året slutat helt och faktum är att jag mår så otroligt mycket bättre. I kroppen, samvetet, miljötänket.

Men det ska i sammanhanget sägas, att många restauranger är urusla på vegetariska rätter, trots den växande trenden. Alternativen är ofta fantasilösa och på sin höjd något mer för sakens skull än ambitionen att erbjuda gästen en smaklig upplevelse. Så visar även en undersökning att hälften av lunchrestaurangerna här i stan saknar vegetariska alternativ. Skriver vi inte 2014?

Igår fick jag emellertid en god matupplevelse tillsammans med min sonhustru, då vi besökte en libanesisk restaurang. Där fanns det god mat för alla, från köttätare till veganer, plus att upplevelsen växte ytterligare av det trevliga sällskapet.


15 kommentarer:

 1. Ja, i matens djungel är det lätt att bli förvirrad. Nya rön kommer det dessutom titt som tätt och nu är det mjölken som är på tapeten.

  Jag åt libanesiskt i Berlin och det var mycket gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också noterat mjölkskriverierna. Vad ska folk tro..?!
   Själv dricker jag rismjölk, så skriverierna berör inte mig så mycket nu.

   Älskar att testa mat från olika kulturer!

   Radera
 2. Ibland tror jag att vi har det för bra i våra nordiska länder eftersom vi har så mycket mat att välja på, så mycket funderingar om vad som är rätt och vad som är fel . I och för sig så är det inte fel alls att ha olika åsikter och uppfattningar om det mesta men det jag tycker är så tråkigt är att man ställer maten och allt vad därtill hörer mot varandra. Antingen är det dåligt eller bra. Det ena kan ju vara bra för en person men inte alls bra för en annan. Det handlar ju till syvende och sist om oss själva, vad vi mår bra av och vad vi tycker om. Vad gäller dieterna som roterar runt i vårt samhälle så står det alltid någon förespråkare bakom som tjänar multum på människans längtan efter att bli trådsmal och vacker....
  Undrar vad som skrivs om mjölken? Har inte läst någonting alls om detta.
  Själv dricker jag vatten men använder mjölk i vissa maträtter jag tillagar

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är otroligt bortskämda med valmöjligheterna. Samtidigt är många rätt misstänksamma för just det du tog upp... längtan efter multum mammon hos både producent och handlare. På goda grunder.

   Det lär nog dröja länge innan det föreligger några säkra svar på vad som är "rätt" när det gäller maten. Dagens sanning tillintetgörs i morgon, just nu är det mjölkens tur. Vi får nog nöja oss med att inta det som känns moraliskt och eljest bäst för var och en.

   Kram!

   Radera
 3. Åh vad gott med libanesiskt! Jag gillar vegetarisk kost, men skulle inte kunna leva utan korv. Tror jag... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korv, haha... Nu vet jag iofs inte alls något om den spanska korven. Har aldrig testat, undrar om jag ens sett korv i en spansk butik. Tror jag... :-)

   Radera
  2. Oj, det finns HUR många goda spanska korvar som helst! Fast jag älskar också helt vanlig varmkorv och falukorv, till exempel. Jag har tur - för det finns att köpa tvärs över gatan där jag bor. En skandinavisk affär är mycket strategiskt placerad där :-)

   Radera
 4. Jag är ju sedan 38 år tillbaka gift med en laktovegetarian så jag vet precis hur svårt det är att få goda vegetariska rätter när man är ute. Vår räddning har i alla tider varit Pizza Margarita som även finns utomlands. Men det är ju inte särskilt nyttig mat...

  Jag äter för det mesta den vegetariska mat som Kent lagar eftersom matlagning är det tråkigaste hushållsarbete jag vet. Mirren - yngsta dottern - är också laktovegetarian men hon bor i Stockholm där det finns lite mer att välja på om man måste äta ute. Hon har en indisk favoritrestaurang där vi ibland äter när jag är uppe och hälsar på. Man kan be att få maten lite mindre stark. Som väl är är det inte så ofta vi är tvungna att gå ut och äta, Kent och jag, det brukar mest vara när vi är ute och reser både utomlands och här hemma.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att äta ute även här hemma och önskar verkligen att det vegetariska utbudet skulle vara bättre. Pizza äter jag väldigt sällan, men ibland på ett särskilt ställe där de har en riktigt god vegetarisk pizza.

   I Stockholm är utbudet numera riktigt bra. Min dotter (som är vegan) bor där, så har testat ett och annat med henne redan på de tiden när jag fortfarande åt lite kött. Nu känns det alltså helt rätt att avstå.

   Kram

   Radera
 5. Jag har svårt att tänka mig att avstå helt från kött, medan jag tvärt emot Ama de casa gärna avstår från korv. Vem vet vad de stoppar för otäcka saker i den? Nej en god fläskkotlett, en ugnsstekt kyckling, en härlig köttgryta och så köttfärs i alla de former. Det gillar jag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns ett gammalt skämt om en charkuterist: Ät aldrig korv! :)

   Kyckling var det första jag slutade med helt. Mycket p g a den vidriga hanteringen och att inte köttet längre smakade som jag mindes att det skulle. Tvångsmatade djur med kravet på att få vikt så fort som möjligt... :( Sedan har det rullat på. Men jag är inte fanatiker på något sätt, det viktigaste är att vi alla får äta det vi tycker om och mår bra av.

   Kram

   Radera
 6. Mångsidig kost är parollen. Annars, libanesisk mat är förträfflig. Vi har en utomordentlig restaurang här i Stockholm. Libanesen, som ligger vid Hornstull, Högalidsgatan. Värt ett besök. Bra service, humana priser och utsökt mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ska lägga namnet på minnet till nästa besök hos dotera i "Fjollträsket". :)

   Jag äter faktiskt mångsidigt, även om jag ratar köttet, Tommy.

   Radera
 7. Har en dotter som är vegetarian, rätt sträng, så vi vet vad det innebär. Ett tag var det två vegetarianer och en vegan, Bara jag som frossade i kött.
  Var och en får bli lycklig på sin ledd. Mycket god vegetarisk mat finns men skulle ha svårt att avstå t ex köttbullar och fläsk med löksås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte moralisera utan tycker att folk ska få äta det som smakar bra och det som samvetet tillåter. Först slutade jag med kycklingen, eftersom hanteringen gav mig sådan avsmak och tvångsmatade som de är med tvivelaktigt foder smakar inte köttet bra. Det viktigaste har blivit att få upp vikten snabbt och därmed generera mer cash. Ganska kass.
   Men, men... jag skulle ju faktiskt inte "predika", du har nog fått många sådana redan. :D

   Radera

Tack för din kommentar!