2014-12-21

GOD, VIT JUL


Här står vår stolta gårdstomte med sin lykta och vill önska er alla en riktigt fin jul; en önskan som jag givetvis instämmer i med det varmaste!

Som ni ser, så är tomten omgiven av grönt gräs och blommor, för så ser julen ut att bli här i år.

Vit jul kommer det att bli här ändå och så hoppas jag, att det blir även hos er, särskilt om det finns barn med i julfirandet. Alldeles för många barn måste tyvärr uppleva ändå hur mamma, pappa eller några andra personer barnet älskar blir "konstiga" under julfirandet. I värsta fall blir alla vuxna helt galet sjuka... Stackars barn, säger jag. Redan mindre mängder alkohol gör att barnen märker skillnaden; det där omotiverade och okontrollerade skrattet, det där lite för glada tillropet... när kontrollen börjar svika.

Här är en julberättelse, skriven av en med "trasig själ":

"Alla jular var en skräck.
Jag hoppades alltid att de skulle få bli i glädjens tecken. Men framåt kvällen hade alkoholhalten åkt upp så mycket att spärrarna släppte och mostrar, farbröder och kusiner började gräla och skrika att de hatade varandra. Vi barn satt under ett bord och försökte låta bli att lyssna, jag försökte trösta min lille kusin som var förtvivlad varje gång hans mamma tappade kontrollen. Om han inte höll sig undan kunde han få en örfil eller så.

Rekordet kom nog när ett par stycken fick tag på kniv och flög på varandra. Det var sista stora släktjulen. Sen firades det i mindre, något lugnare grupperingar. När jag var stor nog bad jag mamma att slippa fira jul alls. Vi hade ett antal jular utan firande innan vi hittade till något slags helgläge.
Nu firar jag helnyktra jular (och övriga året med), mitt barn ska aldrig komma i närheten av den ångest jag känt, ingen person som är onykter har i barns närhet att göra."Nu tar jag förmodligen lite jullov från bloggen, men återkommer sedan och berättar lite mer om julens alla färger.

Ha det bäst, kära bloggläsare.

Julkram!

12 kommentarer:

 1. En riktigt skön lång julhelg önskas dig och förstås ett friskt och härligt nytt år!
  Tack för i år Aila!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, fina Karin... Vi fortsätter väl lite nästa år, också. :)

   GOD JUL önskar jag även den här vägen.
   Kram

   Radera
 2. Så borde verkligen inga barn ha det.

  Jag önskar dig och din familj en härlig och fin julhelg!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, verkligen inte, men det finns många tysta barn som blir ledsna när det borde finnas glädje. Minns vissa barn i skolan... de suckade när det blev lov och helg. :(

   Tack, riktigt fint ska ni också ha det!

   Kram

   Radera
 3. Jag har en känsla av att i år har kampanjen för en vit jul varit extra intensiv, såg att vår landshövding i Värmland, Kennet Johansson också anslutit sig till den. Det är absolut bra.
  Ha en god jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Vit Jul har haft en aktiv kampanj, inte minst på nätet. Jättebra, vi kan ju hoppas att många tagit till sig budskapet. Samtidigt vet vi att många barnaögon saknar glöd under (stor)helgerna.

   God Jul!

   Radera
 4. Ja fy för såna jular! Stackars barn...

  Ha nu en riktigt God Jul och Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Minns några berättelser från skolan... :(

   God jul till er båda!
   Kram

   Radera
 5. God Jul till dig också! Det finns många jular som man helst vill glömma precis av den anledningen som i berättelsen. Men de jularna är ett minne blott för mina egna jular där jag bestämmer så finns det igen som bråkar eller dricker så att barnen behöver fly under bordet.
  Mina barn har aldrig behövt se mig onykter, varken under julen eller någon annan av årets dagar. Det är de väldigt glada över sa de senast igår.
  Jag lider med alla dessa barn som behöver oroa sig och fara illa under julen.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så bra det sista som står i storyn; "ingen person som är onykter har i barns närhet att göra." Precis så!
   Det är samma här för mina barn, de har aldrig sett mig onykter och faktum är, att jag aldrig har varit onykter i hela mitt liv. Jag är galen ändå, haha... kan t o m sjunga. Det gjorde sonens svärmor och jag senast nu på julafton. :)
   God fortsättning!
   Kram

   Radera
 6. God fortsättning på det som nu är kvar av det här året. Nu ser vi fram emot ett nytt roligt Bloggår.
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppas att vi kan hålla glöden uppe. :)

   Kram

   Radera

Tack för din kommentar!