2014-12-14

STÄMNINGEN STIGER...


Ibland känns det som om det blivit allt svårare att fånga den riktiga julstämningen, dvs den diffusa som finns i djupet av det nostalgiska minnet. Numera börjar ju julen redan i oktober och många verkar äta julmat under hela december, både på lokal och i hemmet. Vad blir det då kvar att längta efter? Prål och prakt från någon butikshylla?

Nej, jag gör minsann allt för att avskärma mig.


Jag vill att förväntningarna stiger så sakteliga, så att hela jag hinner med. Julafton tillsammans med nära och kära ska sedan bli en kulmen som känns i magen, själen och ja, i resten av kroppen, också.

 
Dagens utflykt till julmarknaden i Bårarps by utanför stan blev ett viktigt inslag i julförberedelserna. Inte för att jag handlade så mycket, men gott sällskap i de lantliga miljöerna med barrdoft, tända ljus, djur och glada människor kändes gott. Nu fanns det till och med lite snö i vissa hörn och på något sätt kändes även slasket under skorna riktigt juligt.

Nu när jag är tillbaka hemma igen, så känner jag doften av jul i mitt hår...


Hur är julstämningen hos dig, så här dryga veckan före jul?

12 kommentarer:

 1. Den genomgår just nu en renovering men annars så ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att stämningen blir komplett till jul. :)

   Radera
 2. Visst känner jag av lite Julstämning. Dessutom så har jag full koll på allt som jag tänkt hinna med så jag har tid att njuta. Var oxå på Julmarknad igår. Njut nu av den här veckan.
  Kramelikram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt när man inte tokstressar, man hinner med ändå! Att njuta av förberedelserna är också en del av julen.

   Kramar tillbaka!

   Radera
 3. Såg mysigt ut där :-)

  Här är stämningen på topp! Alla julpryttlar - inklusive bajsande gubben - är på plats, och ingen julmat har inmundigats. Än... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var det verkligen.

   Bra, Ama... man ska hålla på sig. :)

   Radera
 4. Tomten gammal är och grå
  Kommer varje jul ändå.
  Så även i år antar jag. Kan eventuellt vara tomten som sitter här och kommenterar. Så ta ett par pepparkakor du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, snälla tomten! Tänk att du, år efter år, tänker på oss och ger dig iväg oavsett väglag. Nog måste jag tänka på att vara snäll, vill förtjäna dig. :)

   Radera
 5. Jag vet inte om det är åldern men jag känner ingen julstämning alls. Jag blir bara så trött när jag tänker på julhysteriet, när varenda veckotidning i en hel månad har skrivit om julbak och julklappar och julgodis. När lokaltidningen översvämmas av annonser om julbord och tips på hur den ultimata julen ska firas.

  Julsångerna har lagt på hyllan tills nästa år. Fast på onsdag ska jag åka upp till Stockholm och vara med på Lilla Akademiens julkonsert där Casimir ska sjunga. DET ska blir roligt.

  Själv spelar jag på två julböner, en midnattsmässa och en julotta. Det räcker för mig. Barn och barnbarn träffar jag när allt julande är över.

  Kram från Ingrid som inte pyntar, inte köper julklappar, inte byter gardiner, inte tar fram några juldukar (fast jag har mängder i skåpen) och inte har någon gran. Och inte heller har någon julmat eftersom maken är (lakto)vegetarian.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det är viktigt, att vara sann mot sig själv och inte tvinga sig till måsten man inte vill ha! Så du gör helt rätt.
   Jag tycker inte heller om hysterin, men älskar när alla mina kära samlas kring god mat och gemenskap där alla hjälps åt. Vi har flera som övergett köttet, så det blir flera veganska/vegetariska alternativ och det går att göra jättegod julmat utan att blanda in djur.
   Kram!

   Radera
 6. Man ska inte stressa sig fram under julen för då försvinner julkänslan.
  Mycket kloka ord. Jag tar det lugnt åxo.
  Mysigt med julmarknader.
  Julmaten äter jag DÅ det är jul.
  Men julgranen är redan inne.
  Ha nu en riktigt fin tisdag och jul.
  Kramkram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk, vi är så överens, kloka och glada tanter. :) Vi smyger in julen och sedan njuter vi.

   Jag har bara en pytteliten gran i min lya.

   Njut av dagarna före jul, så njuter du även av själva julen,

   Kramar!

   Radera

Tack för din kommentar!