2014-12-30

Komma ut ur - skafferiet


Bilden är ett hörn av årets julbord. Men, det är inte vilket hörn som helst. Det är den veganska delen. Tyvärr stod den viktiga grönkålen på spisen och kom inte med.  :)

Vanans makt är stor och svår att byta. Allt fler har ändå börjat ifrågasätta sina djupt ingrodda vanor vid matbordet. Nu när årets frossarhelg nummer ett är över, så stannar, förhoppningsvis, fler och fler upp och börjar fundera...

Antropofagi, dvs att människor äter kött av sin egen art är sällsynt idag. Desto vanligare är, att människor slentrianmässigt äter kött av andra arter och medverkar därmed till ett stort lidande för så många djur som aldrig får ett liv att tala om. Att den ökande köttkonsumtionen dessutom är skadlig för vår gemensamma planet är också allmänt känt idag och till yttermera visso, visar stora studier mycket oroande samband mellan kött- & charkvaror och många sjukdomar, som allvarligt äventyrar vår hälsa.

Jag har länge tyckt att det är etiskt och intellektuellt oförsvarbart att fortsätta som tidigare, så för ett par år sedan började jag med en avtrappning. Först försvann kycklingen, sedan grisen och till slut åt jag bara fisk och räkor någon gång samt tog grädde till kaffet.

Bollen hade kommit i rullning och nu, inför ett nytt år, står jag med löftet att avstå från alla animaliska produkter. Har testat i några veckor och det fungerar utmärkt. Men, det är lite grann som att komma ut ur skafferiet.

Att vara vegan väcker fortfarande misstänksamhet hos vissa, av ungefär samma slag som att vara nykterist.... Hm och jag som råkar vara dubbelt belastad.  :)

- Vad ska jag nu bjuda dig på? En orolig fråga från en väninna.

För mig känns det som att ha klättrat mödosamt uppför en lång brant - förbi skriet från djurfabriker och slakterier, förbi rubrikerna kring vidriga köttskandaler - och nu äntligen få belöningen; den sköna vyn från toppen samt känslan av välbehag när frihetens vindar blåser bort resterna av det dåliga samvetet för

- vår gemensamma miljö på planeten
- den etiska hållningen gentemot djuren
- leken med den egna hälsan

Jag kunde helt enkelt inte fortsätta att förtränga övertygande fakta och känslor som kom mig allt närmare. Belöningen är inte enbart ett renare samvete utan också en ny inspiration för matlagning och - faktiskt - så mycket godare mat!

Ett par löften vill jag ge dig, kära bloggläsare: Jag kommer inte att moralisera alltför mycket här, möjligen kan det komma någon bild, om jag lyckas laga något extra gott en dag. Jag kommer inte heller att fråga vilken mjölk du bakat din bulle med, om just du bjuder mig på fika. För militant kommer jag aldrig att bli, har endast gjort ett kostval som känns hållbart och rätt för mig. Jag har alltså äntligen hittat hem.

Ett riktigt GOTT NYTT ÅR önskar jag dig!14 kommentarer:

 1. På vår skola serveras vegetariskt två dagar i veckan. Bra tycker jag men inte barn och föräldrar... Men det är kanske vanans makt!

  Kram och gott slut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra av skolan, många skolor gör idag liknande val... men jag tror som du, att vissa protesterar så fort det kommer något nytt. Vanans makt är stor.

   Nyårskram!

   Radera
 2. Gott Nytt - vegetariskt - År till dig också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får hoppas att löftet håller. Men tror nog det, känns helrätt.

   Radera
 3. Här kommer en stor nyårskram och hopp om ett riktigt GOTT NYTT ÅR. Ser fram emot att få hänga med dig även nästa år här i blogglandia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, sammaledes... ska försöka producera ett och annat inlägg även nästa år. :)

   Nyårskram!

   Radera
 4. Som jag kanske har berättat är maken laktovegetarian sedan artonårs-åldern av ungefär samma orsaker som dem du skriver om. Eftersom han lagar den mesta maten äter jag för det mesta också som han. Jag är dock glad och tacksam för att han inte är vegan - det skulle komplicera livet för oss än mer än vad det gör idag. Extra mat varje gång vi är ute på någon resa tillsammans med andra, dålig vegetarisk mat på många restauranger, extrajobb för värdinnan om vi är bortbjudna.
  Skulle vara kul att veta vad det som ser ut som pajer och gratänger på ditt julbord är gjorda av om man inte får använda mjölk, smör, grädde eller ägg.

  För övrigt är det inte alla som tål en diet endast bestående av bönor, linser, frukt och grönsaker, i synnerhet färska. För att inte tala om nötter...
  Kram från Ingrid som önskar dig ett Gott Nytt År.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag minns att du har berättat om er mathållning. :)

   Visst kan det ibland uppstå besvärligheter, men samtidigt är det så att någon gång måste man börja ta sådant också, om man vill ha en ändring på sikt. Annars får de gamla vanorna fortsätta med allt det som man är emot. Idag blir många unga veganer, vilket ju är bra och ställer krav på ex restauranger. Man ska helt enkelt ställa krav på restauranger och butiker, vi betalar ju för det vi konsumerar hos dem. När det gäller vänner, så kan jag tänka mig att ta med mig något, om det skulle knipa, men ställer inga krav på att vänner och släkt måste anpassa 100 % till mig genom att köpa extra saker. Jag tar av det som är OK, inga problem.

   Jag använder gärna ris- och havremjölk, havregrädde och mjölkfri margarin. Ägg kan man ofta hoppa över och ersätta med annat som binder. Vill man ha äggsmak, kan man ta fram det med Kala namak (svartsalt) eller no egg.

   Jag använder inte överdrivet mycket bönor, men har alltid älskat frukt och grönsaker. Nötter också. Gillar soppor och grytor och de går ju att variera hur mycket som helst.

   Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR.
   Kramar

   Radera
  2. Jag älskar smör, mjölk, grädde, ost och ägg så någon vegan kommer jag aldrig att bli :-). Men, som Hans nedan, var och en blir salig (och lycklig) på sin fason.
   Kram och god fortsättning på det nya året önskar Ingrid.

   Radera
  3. Ja, så är det! Faktum är att det finns minst lika goda alternativ smakmässigt, vilka inte utnyttjar djur. Jag äter godare idag än tidigare. Men som sagt, den egna saligheten och tron får styra våra val. :)

   God fortsättning!
   Kram

   Radera
 5. Min hållning är att man äter den blandning man blir lycklig av själv. Själv blir jag lycklig både av blodpuddning, lammkotletter och linser. Lycka till!
  Gott slut och Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller bara att finna just det som man blir lycklig av. Det tror jag att jag gjort nu, känns åtminstone mycket bra.

   Radera
 6. Så glad jag blir av att läsa ditt inlägg. Så skönt när man kommer till insikt och gör det som man själv mår bra av, istället för bara gå och gnälla. Ett löfte som många skulle ge sig själva i nyårslöfte att ta tag i tankar och funderingar.

  Gott Slut och ett riktigt Gott Nytt År!

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat veggo av olika slag ganska länge, men kände nu att jag var mogen att ta steget fullt ut. Djur, miljö och hälsa är de saker som sporrar mig och gott äter jag. :)

   God fortsättning!
   Kramar

   Radera

Tack för din kommentar!