2012-06-03

Bort med blockpolitiken!

Det måste sägas direkt, om blockpolitik har jag aldrig tyckt! Glädjande nog verkar det finnas ett ökat antal människor - numera även politiker - som tröttnat på denna idiotiska konstellation, som så starkt hämmat det politiska livet i landet. Det har varit som att följa en brottningsmatch mellan två opersonliga och orörliga giganter, som inte kunnat andra grepp än en taktisk manövreringskonst på var sin halva av den tvåfärgade mattan. I brist på bättre kunnande har man ägnat sig åt att kasta paj under bältet.

Det har knappast gagnat vare sig demokratin eller den fria politiska uppfinningsrikedomen när olika partier fått underordna sig ett "blockmonster" som bestämt vad de ska tycka. Så har också flera småpartier varit nära att kvävas och landet på ett sätt hamnat i ett konstruerat "tvåpartisystem". Block emot block. Paj emot paj, noll konstruktivt samarbete.

Följden har blivit att den svenska politiken under flera år dominerats av stel taktik och anpassning efter rådande nycker, allt för att vinna väljare... Men, en sådana politik förtjänar inga väljare!

Vi får hoppas att inte krisen, orsakad av eurostollerierna, behöver bli en verklighet innan en tillnyktring sker i den svenska politiken och den förlamande blockpolitiken faller. Jag är nämligen alldeles övertygad om att det finns goda möjligheter till ett samarbete som gynnar landet som helhet och inte enbart matar de stela blocken.

Just nu är det mycket skriverier om drivkrafter, vinster eller icke vinster i de olika verksamheterna. Kanske till och med sådana ideologiska diskussioner skulle kunna föras i konstruktiv anda, bara man behagar att samla sig vid samma bord? Där har andra länder och våra egna kommuner ofta varit framgångsrika.

Fram med mer sunt förnuft och ett friskt samhällsbygge för alla medborgarnas bästa! Bort med destruktiva låsningar och maktgalen egoism!GP SvD I

4 kommentarer:

 1. Håller helt med dig, bort med blockpolitiken och in med pragmatiken, dvs förnuftspolitik. Ideologierna har spelat sin roll, nu gäller det att se till de faktiska tillstånden och inte låta sig styras av höger eller vänstertänkande. Fungerar inte en sak praktiskt får man pröva en annan,så lätt är det. Framförallt måste man kunna diskutera alla problem och inte sopa dem under mattan som man gör idag. De finns där ändå, och blir bara värre med tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ideologier kommer, omvärderas och kanske uppstår det nya. Där får vi vara lyhörda.

   Radera
 2. Personligen ogillar jag när ett parti får egen majoritet. Lägger effektivt locket på all debatt...

  Ha en fin måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill inte heller ha enpartidominans! Månar om våra småpartier, som blockpolitiken var på väg att kväva. Den politiska mångfalden vill jag behålla, men önskar bredare samarbete i viktiga frågor, för uppnående av stabila lösningar.

   Radera

Tack för din kommentar!