2012-06-26

Koppla av: Vädret blir aldrig rätt!


Vädret har det då inte lätt, för det är fel oavsett hur det är. Redan på morgonen finns det alltid några som muttrar, oavsett om det är regn eller sol.

- Nej, nu regnar det... vi som skulle sitta ute och grilla med våra vänner!

- Nej dj...! Nu skiner den f-de solen igen..! Skörden torkar bort alldeles!

- Jag blir så deprimerad av detta väder!

- Jag klarar inte en timme till i denna hetta!

Repliker av det där slaget hörs ständigt, överallt.

SMHI i sin tur kämpar på och försöker ge timme-för-timme-prognoser, så att alla bortskämda ska veta om de ska ha jacka Si eller skor Så på sig, men SMHI luras rätt ofta. Prognoserna haltar betänkligt ibland och inte bara den överraskade massan med fel skor klagar, utan även regeringen morrar.

- 85 procent rätt ska det vara! 

Fast frågan är, om regeringens egna prognoser är så mycket bättre?

Bortsett från verkligt extremväder - och då menar jag inte enligt kvällspressens definitioner, då allt är extremväder -  tycker jag att vädret egentligen är bra, oavsett... Vad skulle folk annars klaga på? Det är mycket bättre att klaga av sig på vädret än på varandra, chefen eller grannen.

Faktum är att de flesta lever i någon sorts märklig väderneuros, med diffusa ideal i huvudet som därmed framkallar ett ständigt missnöje. Kanske är vädergnället egentligen uttryck för något annat, allvarligare?

Är det inte mycket bättre att koppla av och försöka göra det bästa av situationen och anpassa sig?

Man kan ju alltid ägna sig åt att studera diverse väderstatistik, som tydligt visar att det i alla tider funnits rika möjligheter till klagomål. Väder av olika slag har det alltid funnits; det har regnat och stormat och efter ovädret blev det alltid sol. 

För vissa innebär anpassningen att man vid regn rusar till närmaste resebyrå och köper första bästa  resa ner till Medelhavet och betalar det hastigt ökade priset. Väl på avresedagen kommer det att vara underbart väder här hemma och alldeles för tokhett där nere. Men so what!

DN 1 2 3 4 I GP

8 kommentarer:

 1. I och för sig har juni varit ovanligt regnig! 120 mm på sina ställen. senaste rekordet var 1956 med 113 mm. Minns en sommar i Danmark när det regnade nästan jämt, det kanske var 1956! Vädret är ju viktigt, inte minst som samtalsämne. Jag tycker ibland det är skönt med regnigt väder, då kan man sitta inomhus med en god bok utan hets!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ja... jag minns bara de sköna dagarna. Alla dagar blir sköna, med rätt inställning. Men som alla andra, ibland felar även jag. :)

   Bokdagar är underbart kravlösa!

   Radera
 2. Koppla av och anpassa sig är nog det bästa. Vissa saker kan man ändå inte påverka och då är det inte lönt att jaga upp sig för mycket!

  Trevlig tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, det finns faktiskt sysselsättningar för alla väder.
   Idag skiner solen igen!

   Radera
 3. Andra tar lite mer rejält tag i missnöjet med vädret och FLYTTAR till Medelhavet istället för att bara resa dit. ;-)

  Men visst sken solen alltid under barndomens sommarlov? Jag minns bara ett par gånger när vi satt inne och spelade spel för att det regnade. Eller så var man helt enkelt mer tåligt mot vatten då :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de gör ju det... flyttar till Medelhavet! Fast där blir det ofta fööör hett och det är inte heller bra. :)

   Det var alltid fint väder när vi var barn! Helt rätt. Minns inte att det regnade nån gång, haha. Möjligen att åskan gick ibland.

   Radera
 4. Prognoserna har varit ovanligt fel den senaste tiden! Det har utlovats sol till höger och vänster men regnet har fortsatt att strömma ner. Just nu ska det enligt yr.no vara sol här men molnen hänger tunga och igår var det till o med åskväder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir prognoserna fel åt rätt håll, som igår... Vilken kanondag det blev, men det hade SMHI missat!

   Radera

Tack för din kommentar!