2012-06-25

Hur bli en bättre skribent?

Skriva nr 5 Jul/Aug 2012

Gissningsvis är alla vi som bloggar åtminstone i någon mån intresserade av att skriva och drömmer om att utvecklas till bättre skribenter. Det tror jag faktiskt att vi kan bli genom att praktisera skrivande i olika former, men en snabbare väg att bli bättre kan vara att ta råd av andra, professionella, skribenter. Därför blev jag mycket glad när jag via Booked fick ett friexemplar av den relativt nya tidskriften Skriva.

Idag råder det ett helt perfekt väder för läsning, eftersom gråregnet - det som i kvällspressen så ödesdigert kallades extremregnet - duggar så envist utanför. Hur extremt detta är, vet jag inte... Det är väl bara en naturlig fortsättning på den svenska midsommaren? Men man kan vara glad i alla fall.  :)

Jo, det aktuella numret av Skriva innehåller en mängd värdefulla tips för alla med skrivarambitioner, bland annat en deckarskola och tips om hur man skapar en fängslande intrig. Det finns också en artikel om hur man kan tjäna pengar på sin blogg, om man nu har sådana tankar.

Om jag nu skulle ge några omdömen på själva tidningen, så har den fortfarande utrymme för att växa i innehåll och utformning, precis som vi presumtiva skribenter har. Det absolut värsta med tidningen är emellertid odören! Den luktar så starkt att jag (som lider av sensorisk hyperreaktivitet) får huvudvärk av den! Jag får helt enkelt vädra den ordentligt så fort det har slutat att regna innan jag kan fördjupa mig på allvar i innehållet.

Ingen vet hur duktig jag kommer att bli, efter att ha tagit till mig alla de goda råden! Kanske läser du just nu rader av en blivande Nobelprisvinnare.

DN 1 GP
4 kommentarer:

 1. Hmm nej skrivarambitioner har jag inte, bara dagboksambitioner. Men det var intressant att det finns en tidskrift i ämnet. Kan tänka mig att det finns en marknad för den nu när svenska folket äntligen har blivit ett skrivande folk. Jag gillar den förvandlingen från läsande till skrivande. Den skaparprocess som skrivandet innebär, tilltalar ofta barn och ungdomar märker jag i mitt lärarjobb. Många vill säkert utveckla detta och övning ger färdighet. Jag antar att det inte handlar om stavning och meningsbyggnad utan om strategier i själva skrivandet samt hur man kan tjäna pengar på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att skriva är mycket trevligt och hjälper till att bearbeta känslor och funderingar, men jag hoppas att vi ändå fortsätter att läsa, också. Även läsandet utvecklar det egna skrivandet, är jag säker på.

   Tidningen är inte någon skola i stavning etc, utan om strategier... precis som du gissade.

   Radera
 2. Skrivarambitioner har vi väl lite till mans, det gäller att ta sig tid och sätta sig med det. Blir just nu väldigt inspirerad av boken "1001 böcker du måste läsa innan du dör" av Göran Hägg. Men det är en hård bransch. Roald Dahl hade ett tips: skriv barnböcker, det lönar sig alltid! Men det finns ju många genrer, vilken man passar till känner man nog själv i så fall.
  Trevligt i alla fall att Göran Hägg började sitt läsintresse med att sträckläsa Fem-böckerna av Enid Blyton liksom jag. 70 år efter debuten säljs hennes böcker fortfarande i stora upplagor. Ett koncept så gott som något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv varit på biblioteket idag och hann bli blöt trots att jag endast sprang till och från bilen. Inget trevligt väder idag!
   Det finns massor med böcker som är värda att läsa. Tror att jag föredrar att välja själv, så jag skippar Häggen. :)

   Radera

Tack för din kommentar!