2012-06-14

Om alla dessa säkra samband...

Du mår väl bra, stabil och så? Bra, då hade du troligtvis en god kondition som ung!

I det senaste numret av British Journal of Psychiatry presenteras nämligen en svensk studie med forskare från Karolinska Institutet och Sahlgrenska Akademin, som påvisar att fysisk aktivitet stimulerar hjärnan och att god kondition som ung ger ett liv utan depressioner, så sent som 40 år senare.

Jag får lov att säga, att jag blir alltid lika imponerad av sådana där säkra samband som modern forskning ideligen tar fram.

Lät jag lite ironisk nu? Äh, inget att bry sig om, jag är lite av ständig opponent av naturen. Om det sedan beror på mina tidiga motionsvanor eller icke, låter jag däremot vara osagt.

Skulle det nämligen inte kunna vara så, att de som var psykiskt stabila redan som unga kanske också motionerade mer? Jag ifrågasätter alltså inte motionens välgörande verkan. Däremot misstänker jag att det gamla dilemmat - hönan eller ägget - inte helt bör bortses från forskningsresultatet.

Men, vi kan ta det lilla lugna, snart kommer det nya studier och dessutom finns ju alla dessa experter och coacher som kan göra under med både vår kondition och psykiska status.

Det är aldrig för sent! Hört det någon gång?


Ta kommandot över ditt eget liv, styr dina egna tankar, glöm det som varit, lev nu... Listan av goda råd blir bara längre och längre, samtidigt som det blivit skamligare att "må dåligt", i alla fall om du är lite äldre.

Missförstå mig inte, jag tror också att man i någon mån kan påverka både sina tankar och sitt allmänna välbefinnande, men samtidigt är jag lite trött på dessa hurtfriska goda råd, tvivelaktiga forskningsresultat och tillgjorda leenden.

Om jag mår bra? Yes! Men så var jag också idrottsflicka som ung. Plus att jag bloggar av mig eventuellt uppkommande frustrationer.

Säker slutsats: Att blogga är bra!  :)

DN 1 2 I

16 kommentarer:

 1. :D. Så sant som det är sagt.
  Jag mår också bra fastän jag inte var idrottsflicka som ung. Undrar vad forskningen säger om detta? Kanske det är bloggandet?;)

  ha en fin bra dag!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där kan vi garanterat dra ett säkert samband, ja. Du bevisar ju detta.
   Undrar om inte vi kunde söka forskningsmedel för detta? :)

   Radera
  2. EU delar ju ut bidrag till höger och vänster ... så sök.
   Det dimper ner en utredning varje vecka om bättre ålderdom och knep hur vi får det. Beror nog på att vi lever längre och ska försörjas av de yngre. Snart mår vi så bra att pensionen avskaffas - utom för politiker förstås.

   Radera
  3. Elina: Ja, får kolla igenom möjligheterna för bidrag. :)

   Du har säkert rätt, i framtiden är det bara politiker som behöver pension. Det går säkert att ordna med sådan forskning, också. Tror att jag söker bidrar även för det! Borde bli enkelt, om jag redan nu antyder det positiva resultatet.

   Radera
 2. Problemet är bara att om några år kommer ett ánnat lika säkert samband och då gäller inte längre den gamla sanningen! Summan av lasterna är förmodligen konstanta...

  Trevlig torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, precis så är det. Alla studier är lika säkra på sina resultat. Undra på att man blir förvirrad. :)

   Radera
 3. Trots att jag var en väldigt dålig idrottsflicka och ganska bekväm och lat av mig som ung, har jag mått förvånandsvärt bra och jag har alltid haft ett sansat och stabilt psyke. Kan jag kanske vara undantaget som bekräftar regeln?
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du var en stabil flicka redan som ung. De klarar sig utan att motionera för mycket. De klarar sig också, om de motionerar. Så tror jag att det är! :)

   Kram

   Radera
 4. Jag är mest fascinerad över vem som betalar alla dessa utredningar...

  Själv mår jag också bra - måste vara bloggandet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så klart de tacksamma skattebetalarna som betalar, men så har de också stor nytta av alla dessa klokheter. :)
   Bloggandet är klart bra, hehe.

   Radera
 5. Det är aldrig för sent! En evig sanning, vare sig det gäller studier eller motion. Märk väl att det skall vara motion inom rimliga gränser, studera kan mann göra så mycket man vill, bara bra att hålla hjärnan igång! Om man idrottade som ung har man kanske skaffat sig en bra grund, men inget får gå till överdrift. Kanske man också skaffar sig en viss disciplin, det är ju alltid bra. Eller som en svensk komiker sade. den enda motion jag får är när jag hoppar över smörgåsbordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev lite lagom trädgårdsarbete idag, så får vara nöjd med dagen.
   Inget smörgåsbord, heller... så även den motionen har jag fått idag. ;)

   Radera
 6. Hej, Ailas!
  Jag läste artikeln som kom med Netdoktorns nyhetsbrev i min mail och blev inte alls förvånad. Att risken för psykiskt dåligt mående skulle fördubblas i vuxen ålder p.g.a. dålig kondition som ung..tja vad ska man säga? Studien har gjorts på 1,1 milj. psykiskt friska MÄN...tja, vad säga om det? Hade ingen aaaning om att det fanns så många psykiskt friska män i vårt land ;-)
  Vad som nu menas med psykiskt frisk till 100%...är någon människa det? Tvivlar jag på.

  Vid alla dessa undersökningar så undrar jag varför man aldrig räknar med det där som kallas för gener och som är så viktigt!
  Föds man med sjukdomsgener så hjälper ju varken "Böner eller Fader vår" eller motion;-)
  Varje individ är unik och har alltså olika förutsättningar bortsett då från de där 1,1 miljonerna MÄN som är psykiskt friska. Men är dom fysiskt friska? Borde vi kanske göra en utredning om? "Di lärde" tvistar ju om detta ämne..psyket!
  Även jag har var en otroligt idrottande ung tjej, då på stenåldern, när det inte fanns TV/dator utan man var utomhus dagligen och sysslade med sport/idrott men vad fanken hjälper det när tidstjuven dyker upp??

  Är det "fult" att vara sjuk? Ha krämpor? Bli gammal?
  Verkar så, i alla fall i Sverige.

  Nåja, undersökningar kan ju vara en bra sysselsättning för de MÄN som behöver sitta still vid datorn dagarna i ända och göra statistik i något avancerat dataprogram. På tal om motion ;-)
  Ta´t lugnt med motionen kära Ailas...detta handlade om MÄN....föga förvånande ;-)
  Varm kram, Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sjukt att vi ska betala för all denna smörja till forskning. Jag tror nämligen inte särskilt mycket på sådana där resultat. Nästa vecka kommer nya resultat, det kan vi skriva upp... och lika säkra den gången också.

   Män ja, klart att det handlar om män! 1,1 miljoner psykiskt friska män, precis. Undrar var de håller hus, förresten? *fniss*

   Känner mig lagom motionerad idag, efter att ha skrapat stenplattor och fixat med annat i trädgården.

   Kram!

   Radera
 7. Med tanke på hur många människor det finns som faktiskt från ungdomen och framåt gjort sitt bästa för att slippa motionera och därmed få god kondition, är jag förvånad över att det finns så många människor - vuxna och äldre - som har den psykiska hälsan i behåll :-)

  När jag var liten stod det gymnastik på schemat, och man lekte ganska "fysiska lekar" utomhus. Verkligt idrottsintresserade barn ägnade mycket tid åt bollsporter och annat på fritiden, medan "latare" barn nöjde sig med att pina sig igenom gymnastiklektionerna med minsta möjliga svettning.

  I dagens samhälle finns fortfarande idrottsintresserade barn och ungdomar som bygger god kondition för en ålderdom full av sinnesfrid, men dom andra då....Dom som bara "hänger", sitter vid datorn och "umgås" med omvärlden och som inte ens har gymnastik längre....

  Låt oss hoppas för det framtida samhällets psykiska välmående att även denna studie mest var ämnad för det runda arkivet. Annars finns det en växande luckrativ marknad för alla dessa "Livscoacher" med sina klämkäcka råd som går att stuva om med samma innehåll i all oändlighet. Något av det dummaste jag hört/sett/läst är just; "Det är aldrig försent".
  Det är OFTA försent. Sen är bara frågan om det man missade hade någon betydelse.

  Jag mår också bra förresten:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coacherna kommer nog att ha att göra, om någon nu kommer att ha råd att avlöna dem i framtiden. Så galen som världen är, kommer den psykiska ohälsan knappast att minska vare sig man motionerar eller inte.
   Det är inte heller gratis att producera märkliga studier, ena veckan si... nästa så. Ska bli spännande att se vad som komma ska, för nya "revolutioner" kommer, var så säker.

   Härligt att du mår bra, snart semester. :)

   Radera

Tack för din kommentar!