2012-06-05

VärldsmiljödagenIdag är det Världsmiljödagen, som instiftades i samband med FN:s miljövårdskonferens i Stockholm år 1972. Avsikten med införandet av dagen var att vi alla skulle uppmärksamma miljöproblemen på vår gemensamma planet.

Idag känner jag extra tacksamhet för att jag har förmånen att bo i ett så underbart land och jag lovar att vara mycket varsam idag.

Ecologia.jpg


Lagom till Världsmiljödagen rapporterar Världsnaturfonden att Kina är den region som gör snabbast framsteg när det gäller förnyelsebara energisystem, dvs solceller, vindkraft, bioenergi o dyl. Landet gör - glädjande nog - stora satsningar på forskning och hållbar utveckling.

Fondens mål är en värld med 100 % förnyelsebara energikällor år 2050.

Utopi? Kanske, men i detta fall bör målen och ambitionerna vara höga.

Det är, förresten, inte bara Världsmiljödagen idag utan även Danmarks nationaldag, då landet firar sin grundlagsdag.

DN
I


8 kommentarer:

 1. Vi har verkligen stor anledning att vara rädda om vår jord och att Kina satsar på miljöarbetet är verkligen positivt. Ett så stort land med så många innevånare!

  Att det var Danmarks nationaldag missade jag totalt i mitt förra inlägg. Tack för påminnelsen!

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lätt att hålla reda på allt, så är det! Du har dessutom allt det gotländska att hålla reda på.

   Kram!

   Radera
 2. Trevligt att det är Världsmiljödagen på samma dag som Danmarks Nationaldag, det visste jag faktiskt inte. För mig, såsom varande halvdansk, har jag alltid firat nationaldagen, men nu får jag fira miljödagen också. Min systers äldste son fyller dessutom år idag också, så vår familj har mycket att fira. Nu skall jag gå ut och källsortera lite, klappa min lilla danska flagga och äta ett danskt wienerbröd, så har jag firat bägge evenemangen ordentligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får klart godkänt för dagen! Jag har inte firat så mycket, men ägnade trädgårdsmiljön en viss omsorg ända tills regnet stoppade mig.
   Nu skriver jag en svarskommentar till en halvdansk, så det måste väl också räknas in!

   Radera
 3. Jag har i alla fall varit väldigt varsam i dag. Men det borde vi väl vara alltid. I alla länder. Vissa länder tar ett för stort ansvar medan andra struntar i det. Skärpning tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog med länder som det är med människor, vissa tar ansvar, men andra struntar i det mesta.
   Skärpning var bra talat, kan bara instämma!

   Radera
 4. Världsnaturfonden, WWF, är en skum organisation. Den lever i en stiftelseform som gör dess ekonomi helt osynlig för granskning. Ingen vet hur mycket av alla de pengar som dras in som hamnar till välgörande ändamål och hur mycket som hamnar hos de privata ägarna, två tror jag i USA. Dessutom är den totalt odemokratisk, ledande personer tillsätts uppifrån, inte via öppna melemsmöten.

  WWF och en del andra organisationer som jobbar för miljöfrågor och gröna frågor borde granskas. Men det sker inte.

  När man för ett par år sedan kollade de organisationer som hjälper människor; Röda Korset och Rädda barnen så hittade man en hel del unken girighet och jag tror att det finns inom den gröna sektorn också tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror jag att du har alldeles rätt! Det har varit mer regel än undantag att organisationer av den här typen vuxit över gränsen till det hederliga och demokratiska. De har i stället blivit lite som "sekter", dvs utomstående får bara reda på vad de vill delge...

   Radera

Tack för din kommentar!