2012-06-30

"Dubbelt så dyrt"

5,2 miljarder blev priset på de knappa sju kilometer Tvärbana mellan Alvik och Solna, vilket ger ett pris på 800 miljoner per kilometer. Skattebetalarna grimaserar illa men måste betala. Låt oss hoppas att åtminstone resenärerna blir nöjda.

Det sägs att priset är dubbelt så högt jämfört med spårvagnsprojekt ute i Europa.

Är vi dubbelt så bra i kvalitet? Eller är vi bara dubbelt så dyra? Dubbelt så ansvarslösa?

Jag har noterat att allt, ständigt, blir så mycket dyrare än beräknat och frågan är vad de som kostnadsberäknar håller på med? Kan de inte räkna eller vågar de inte..? Detta gäller inte enbart i Stockholm.

För mig osar det här SL-projektet, liksom många andra projekt, ett totalt ansvarslöst och okunnigt beteende hos de inblandade. Ingen som helst markkontakt.

SL:s årsredovisningar visar att kostnaderna för kollektivtrafiken i Stockholm nästan fördubblats på mycket kort tid. På samma sätt galopperar låneskulden. Däremot har väl inte pålitligheten fördubblats?

Hur kommer priset på SL-kortet att påverkas? Någon måste ju betala! Vad händer?

Vad händer med de ansvariga? Högre löner, gissningsvis!

Men, men... vi får svälja och ta det lugnt. Nu smids det nämligen nya planer och allt kommer att bli så bra, så bra. Nya skattemiljoner kommer att rulla i Almedalen, där politikereliten, lobbyisterna och andra smörstekta sparvar kommer att flaxa omkring i den svindlande löfteskarusellen. Definitivt inte mycket markkontakt där heller, vad jag förstått. Den ständigt pågående valrörelsen står Gud bevars som vägvisare till galenskapen.

Ibland är jag mycket fundersam och frågar mig hur detta land ändå kan fungera så pass bra som det gör! Hur skulle det inte kunna vara, om... 

Nej, nu ska jag ut och leka och hämnas! På det arma ogräset i mina rabatter. Jag kommer att vara skoningslös och rycka upp både hundkex, åkervinda och annan styggelse och låtsas att de suttit på vissa beslutande stolar, med höga löner och fallskärmar. Fantasi är en gudagåva.

DN 1 4 SvD I8 kommentarer:

 1. Här är det nog betydligt billigare att bygga vägar och spårtrafik. Man behöver ju inte bekymra sig om snö, tjälskott och annat otyg. Fast det är klart, solkurvor borde kunna förekomma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis spelar klimatet och terrängen stor roll, men här handlar det även om något annat... Man är totalt okänslig för kostnaderna.

   Radera
 2. Jag har också undrat över att allting blir mycket dyrare än beräknat vad gäller kommunala och statliga projekt. Kanske ingen beslutsfattare har övergripande kontroll så att entreprenörerna kan "salta" räkningen ordentligt. Vänskapskorruption förekommer säkert också, det har vi ju haft exempel på här i Göteborg. På tal om ogräs, läste om koloniförenningen här på Guldheden att de naturligtvis har bekymmer med ogräs också, framförallt kirskålen. men en engelskspråkig dam hade en lösning: "If you can't beat it, eat it"! Tydligen går det att äta kirskål, det lär t.o.m. vara nyttigt. men jag håller mig till brännässlorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vet jag vad det beror på att de inte har någon ordning på sina beräkningar. Skattebetalarna är för snälla, gissningsvis.

   Blir det svåra tider, så kommer jag allt att överleva på kirskål och nässlor. Har odlingar lite varstans i trädgården. :)

   Radera
 3. Hej, Ailas!
  Kontakten med "marken" verkar inte existera hos alltför många "höjdare". Nåväl, notan ska betalas och i dag hörde jag på radion att nu ska det skäras ner ännu mer inom sjukvården. Några tusen får gå och det gäller Stockholm, Göteborg och Malmö. Ack ja, storsjukhusen ska spara pengar och visst är det dumt att sjuka vår vård snabbt och blir friska?
  Inte mycket vi kan göra åt eländet heller ty alla politiker, oavsett färg, är väldigt enade i vissa sammanhang.
  Bra att kunna ta ut ilskan på ogräset...lätt hänt att den annars sätter sig i kroppen.
  Varm kram, Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon gång borde vi sätta foten ner och trampa skrikande att nu får det vara nog.
   Jag körde riktigt rejält med hackan, så nu är i alla fall några "makthavare" mjuka i skinnet... ska du veta. Tyvärr har de ivriga efterföljare, så kampen är ingalunda över.

   Radera
 4. Det här är på något sätt politikernas dilemma; man är i händerna på andras kostnadsberäkningar. Minns att jag för länge sedan hade en rektor som kallt konstaterade att i år är det valår då spelar det´ingen roll att vi överskrider budgeten med ett antal miljoner.

  Sen kan förstås detta med felaktiga kostnadsberäkningar vara medveten politik (typ Grekland); man slösar för att vinna väljarstöd i stora kostsamma projekt och sen får skattebetalarna i alla fall stå för notan i slutänden, efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet... och ganska hemskt är det! Man vinner inga val genom att vara förståndig, i stället ska det spenderas och byggas luftslott... kosta vad det kosta vill. Kör så länge tygen håller.

   Hm... och vi muttrar och betalar.

   Radera

Tack för din kommentar!