2012-06-17

Den avkopplande semestern är en myt?


Snart är den hägrande semestern här och nu - äntligen - kan alla slavarna slita sig loss ur bojorna ett tag och göra verklighet av hela den lååååånga listan av aktiviteter som de planerat in.

Som de har längtat! Nu äntligen ska huset/sommarstugan målas, köket bytas ut, båten eller husvagnen komma till bruk, fönster målas, vardagsrum och sovrum tapetseras om, man ska få tid att riktigt rå om barnen, hela släkten på ömse håll och givetvis så ska alla vännerna få sitt. Grillkvällar och andra bjudningar ska ordnas och besökas.

Så är semesterdrömmen och -verkligheten för många. Tid finns ju...

Eller?

Det värsta är att semestern kanske inte alltid blir den välgörande avkoppling som egentligen borde vara avsikten? Kanske får den ökande vinkonsumtionen stå för avkopplingen?

Enligt statistiken ökar antalet skilsmässor och separationer, liksom trycket hos alkoholrådgivarna efter semestern och fler än en av mina bekanta utbrister i en långsuck:

- Oj, vad ska det bli skönt att komma tillbaka till jobbet och - vila upp sig!

Frågan är, om en lång semester verkligen är det bästa alternativet? Den nedan länkade artikeln tar upp detta.

Vad anser du, kära bloggläsare?

DN I

15 kommentarer:

 1. En lång semester kan vara hur bra alternativ som helst bara inte alla de där måstena inom var och en fanns. Jag tror att nutidsmänniskan har så stora förväntningar på sin semestertid, långt innan den ens är i närheten. Så trissas förväntningarna bara högre och högre på skalan för att när man slutligen befinner sig där visar sig att ingenting blir som man har tänkt sig.
  Tänk ändå om var och en skulle förstå att semester är vila från alla måsten...Det finns så många sådana redan innan och efter.
  Det här är min åsikt innan jag har läst artikeln. Den tar jag om en stund, när jag hinner:)...och kanske jag återkommer till ditt inlägg på nytt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, risken är överhängande att förväntningarna blir för höga, när man i stället borde tagga ner. Det är så fult att "bara vara" idag, man måste hela tiden ha fullt upp, annars är man LAT... och vem vill få en sådan etikett?!

   Själv är jag otroligt glad över min förmåga att njuta av att vara just lat.

   Unna dig lata stunder, du också...!

   Radera
  2. Aila,

   jag unnar mig nog när jag hinner...och jag njuter av ögonblicket även när jag jobbar. Vi trivs med vårt företag och utan kunder skulle vi inte ha jobb. Nu just är jag lat, som sitter och läser bloggar men jag vet vad du menar. Det blir någon kväll när vi tar båten ut till havsbandet och bara är. Tids nog får vi vara lata när alla andra knegar på:)

   Radera
 2. Att skilsmässorna ökar beror nog på att det är enda gången i året man SER varandra som man är. Och det var inte till fördel alla gånger. (Säger jag, fd kurator)
  Men vilar man upp sig på jobbet har man nog för lite att göra eller för trist jobb.Eller har inbillat sig vara odödlig på semestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis... nu blir man helt plötsligt hänvisade till varandra, i en ny sorts stressande situation. Olika hänsyn sliter och drar, när man i stället borde ägna sig åt ett närmande.

   Odödlighet under semestern tror jag att det handlar om alldeles för ofta. Vem klarar att komma tillbaka och säga att man inte har gjort något "speciellt"? :)

   Radera
 3. Jag har snart semester i hela fyra veckor och det är mer än jag haft på länge. Förra året fick jag två veckor och året innan inga alls så jag ser verkligen fram emot att ta dagen som den kommer. Har inte bokat in något ännu. Ingenting. Nada. Och det är alldeles underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, du om någon förtjänar semestern denna sommar! "Nada" kan nog vara det klokaste alternativet av alla många gånger. Sovmorgnar, kravlösa dagar, spontana påhitt, korta utflykter. "Vad vill jag göra idag?"

   Själv vill jag vara hemma under sommaren och det gör inget, om det regnar ibland. Det finns tusen saker att sysselsätta sig med. Är inte mycket för 30 graders hetta, så Mittelmeeret är inte något alternativ för mig. Däremot i oktober.

   Radera
 4. Det är ju tur att man ingen semester har ;)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, man kan vara ledig ändå, menar du. :)

   Radera
 5. En Ama de casa har aldrig semester... ;-)

  Fast förr, då jag jobbade i det "riktiga arbetslivet" sån var semestern full av aktiviteter. Men vi har nästan inte spenderat en enda dag hemma på semestern. All renovering och annat "kul" gjordes på helger och kvällar. Semestern var till för att njuta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är tufft för alla som inte har semester. :)

   Vad som är njutning och vad som är något annat finns det många olika uppfattningar om. En del vill resa när de kan, andra vill ligga i hängmattan med en god bok och ytterligare någon gillar att måla fönster.

   Radera
 6. Kanske bra om man inte gör upp för mycket planer inför semester. Då får man nästan lite ångest för att man inte har gjort allt det man hade föresatt sig. Nej, bättre att koppla av och ta dagen som den kommer. En tid för eftertanke borde det vara, kanske det som gör att äktenskapen spricker. Att vara tillsammans i en husvagn eller trång stuga kanske inte alltid bidrar till den äktenskapliga harmonin. fast det är nog ofta bara den utlösande faktorn, bekymren har nog funnits där tidigare. Trots allt får jag citera mon gamla lärobok i franska: Vive les Vacances! Och snart är ju det Tour de France, 110 knyck i bergsetapperna! Det finns ett Tour de France för amatörer också, där man tillåts cykla den värsta etappen, 20 mil, under en dag. Det verkliga mandomsprovet! Cykeln kallas ju på franska för "La Petite Reine" Ett vackert namn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är dags för det där mandomsprovet då? :)

   Ja, givetvis är det så att en semester inte kan rädda en dålig relation, om man inte gör allvarliga försök att rädda den. Om ens då... Det är lätt att de höga förväntningarna inte infrias alls.

   Tacka vet jag lugnet i hängmattan.

   Radera
 7. Själv älskar jag mitt sommarlov och behöver det verkligen. Men att sätta sin lit till en magisk vecka kan vara förödande. Tror faktiskt det är så att antalet skilsmässor ökar markant under sommarmånaderna...

  Ha en fin måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommarlovet betyder överlevnad i läraryrket. Jag vet det av erfarenhet. Det är ett så intensivt jobb att ingen skulle orka annars. Inte eleverna heller, förresten!

   Trevlig måndag!

   Radera

Tack för din kommentar!