2012-06-28

Minisemester är guld

Räkna de lyckliga stunderna blott är en 40-talsfilm som jag faktiskt aldrig har sett, men Jules Sylvains musik med samma namn har jag hört, men minns inte mer av texten än själva rubriken. Men det spelar faktiskt ingen roll i det här sammanhanget, eftersom det är budskapet i rubriken jag ville få fram idag: Vi ska minnas de lyckliga stunderna, bara lära av våra svårigheter.

Barn har en underbar förmåga att uppskatta nuet som jag tror att vi äldre har mycket att lära av. Medan de vuxna klagar och gnäller, leker barnen glatt vidare. För dem är vädret alltid det rätta, liksom det mesta i tillvaron. Tills de börjat ta efter de vuxnas beteende.

Många av dagens vuxna har sådana krav på perfektion och prestation att redan den minsta motgången ofta påverkar deras lyckokänsla. Det gör också vetskapen om att några andra har uppnått mer i den ständiga konkurrensen som livet blivit för allt fler.

Varför inte koppla av och njuta av det vi har i stället för att deppa över något vi saknar? Det gäller inte minst nu i semestertider. Idag när jag var ute och handlade hörde jag två par diskutera semester vid fruktdisken.

Fru i par I, kvittrande, lite självmedvetet:

- Vi ska åka på en fin kryssning i norska fjordar upp till Kirkenes, Hurtigruten ni vet. Nästan två veckor blir det och det är ganska dyrt men det ville vi unna oss. Det ska bli sååå underbart, för vi ska ha utsideshytt också så att vi ser.... Bla-bla-blaa...

Fru i par II, mindre kvittrande, snarare lite ansträngt:


- Det låter skönt för er...

- Jaaaaaaaaa, vad ska niiii göra då under semestern? fortsatte fru I.

- Nja, alltså vi har inte riktigt bestämt oss ännu... och det hördes på rösten att det nog inte skulle bli några större beslut där.

Bla-bla-blaa fortsatte mannen i par I vidare med vad man måste, hur skönt och så vidare, men jag hörde inte mer utan fick vidare till fiskdisken och tänkte på vilka fina statusuppdateringar fru I kommer att göra på Facebook i sommar.   :)

Den där sortens samtal är nästan som en OS-final. Där krönas vinnare och förlorare... om man nu inte hör till gruppen som är nöjd med livet utan att delta i några tävlingar alls.

Själv har jag precis kommit hem från minisemester upp till norra Vättern, där en väninna och jag hälsade på goda vänner på en vacker udde.

Bilden visar att resan dit var mycket givande! Vi passerade många otroligt vackra blommande fält och spännande platser som Gränna, Vadstena, Motala och Askersund. Givetvis stannade vi till, strosade runt, fikade och hade det allmänt gott. Det allra bästa var att SMHI faktiskt hade gett fel prognos, men denna gång åt rätt håll. Fel, men rätt alltså!

En liten tur kan, faktiskt, vara guld, tro mig! Inte behöver jag varken utsideshytt eller stjärnhotell för att känna mig lycklig i sommar.

Har precis klippt min eländiga gräsmatta med en handjagare, det är faktiskt guld, det också. Eller i alla fall silver. Vilka biceps denna kvinna kommer att få.  :)
I

12 kommentarer:

 1. Jag är inte helt säker på att par 1 är lyckligare eller har det bättre på sina semestrar. Vi åkte inte utomlands när jag var liten men vi hade en sommarstuga vid en underbar strand och min mamma var hemmafru. Tryggt och bra på många vis.

  Härliga bilder från din trevliga minisemester!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när jag kan åka iväg när som helst, så föredrar jag att vara hemma under sommaren. Det jag tycker så illa om är hur många tycker om att skryta inför sådana som de vet inte har möjlighet att åka iväg någonsin!
   Precis som du skriver, så kan man faktiskt ha det gott även i näromgivningen. Ofta blir avkopplingen bättre så.

   Radera
 2. De här s.k. stora semesterupplevelserna känns ju ofta som ett tvång ibland. Man skall hinna med så mycket på så kort tid, man hinner inte ta in allt. Vår familj har ju alltid varit mycket i Danmark, en lagom annorlunda kultur, trevlig släkt och vänner. Det är många likheter, men också olikheter. Bara det att danskarna tycker om varm leverpastej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avkoppling är viktigt. Jag kan tycka om både naturupplevelser och storstad, i så där lagom proportioner. Undviker gärna den värsta trängseln, tycker inte om stränder eller semesterbyar där folk packas som sillar.

   Radera
 3. Den där vägen efter Vättern var ofta en del av min barndoms resor från Hallsberg ner till släktingar i Växjötrakten. Himla vackert är det! Gyllene Uttern var en klassisk rastplats för oss, det matstället fanns redan på 50-talet.


  Vi gör inga stora och långa semesterresor längre och har lärt oss uppskatta dagsutflykter i vårt eget vackra landskap, Värmland, till några av alla de sommarevenemang som finns. Sen blir det resor med någon / några övernattningar i storstad ibland. Sommar i Stockholm / Göteborg är fin omväxling för oss om bor på landet annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, vi fick verkligen en underbar liten resa och njöt av varje stund!
   På sommaren vill jag hålla mig häromkring, det är så otroligt fint. Sedan får jag se till hösten, om jag hittar på något igen. Var ju nyligen i London, så lite storstad ibland gillar även jag!

   Radera
 4. Oj vad fint!

  Vi tar ofta minisemestrar och utforskar närområdet. Det behövs inte så mycket. Ibland lyxar vi till det och bor på fina hotell (om dom är prisvärda) men vi kan lika gärna bo på enstjärniga eller tälta. Det är liksom själva upplevelsen som är det viktiga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt ense! Ibland kan man lyxa till det lite, men ofta är det enkla också helt underbart. Denna gång hade vi ett helt gårdshus att bo i, vi tog promenader och så åkte vi hem och strosade runt lite varstans. Hur fint som helst!

   Radera
 5. Visst kan en liten tur i all enkelhet vara guld värd.

  Man MÅSTE inte åka på en veckas busstur till Norge eller fjorton dagar till Sicilien.

  Det kan vara lika trevligt att ta Karlsöbåten och åka ut till en av öarna över dagen bara. Jag har ännu i färskt minne den tur min syster och jag gjorde till Lilla Karlsö för några år sedan. Det var en otroligt fin dag som väckte många minnen från min barndom till liv.

  Kram och trevlig helg, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket handlar om förmågan att ta till sig det upplevda, tror jag. Då kan även kortare upplevelser ge otrolig effekt på välmåendet!

   Ska titta på dina Norgebilder igen, så mycket vackert du fångat.
   Krajm

   Radera
 6. Jag visste inte - innan jag blev opererad - att jag skulle räkna som en lycklig stund den när jag kunde äta och gå på toa som vanligt. Förhoppningsvis lär jag aldrig gnälla mer över småsaker i mitt liv! Det är så mycket man tar för givet...

  Vi åker ofta på utflykter i närområdet på sommaren - jag spelar ju då och då och vi har trädgård så det finns ingen anledning egentligen att åka bort överhuvudtaget. Sommarens höjdpunkt blir väl kanske i alla fall en resa till Öland framöver för att hälsa på barn och barnbarn och njuta av den fantastiska öländska naturen.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta behöver vi en liten påminnelse innan vi tänker på hur bra vi har det och hur mycket av det allra underbaraste faktiskt är helt gratis!

   Öland är underbart, du kommer att uppskatta varje stund där. Särskilt förtjust är jag i Alvaret och så fågellivet kring Södra Udden.

   Radera

Tack för din kommentar!