2012-07-15

Även skönhet är relativt

Skönheten sitter i betraktarens ögon är ett slitet talesätt, som ibland används för tala om att även en mindre vacker blomma kan vara vacker.

Att en välvårdad gräsmatta är trädgårdens själ och stolthet är ett påstående som jag ofta hört och nästan alltid från manliga munnar.

Själv är jag inte speciellt vacker och så är min trädgård (läs gräsmatta) dessutom alldeles själlös. Men, jag trivs ändå där... mitt i vanvården. För jag är definitivt inte beredd att lägga ner vare sig möda eller medel i den omfattning som en fin gräsmatta onekligen kräver. Gräset är definitivt vackrare på grannens sida!

Här finns det alltså massor med mossa, vackert och mindre vackert ogräs bland det glesa gräset. Har numera upptäckt en ny sorts mossa, som i mitt tycke är riktigt vackert... eller vad säger ni?

Är det någon som känner igen denna mossa och kan berätta något om den?


Förra sommaren fick jag en vacker calla av en väninna, den första jag ägt i mitt liv och jag var jätteglad över den.

Tyvärr är jag inte typen som är särskilt lyckosam när det kommer till att övervintra och bevara växter. Callan fick vissna ner i sin kruka och på våren trodde jag att den nog var död. Tog ändå ut krukan, vattnade lite och lät den stå i solen, dvs den sol som det nu funnits här i sommar.

Döm om min förvåning, för snabbt började det växa i krukan och nu har callan börjat blomma och jag får vara så där jätteglad igen. Lite mallig också, trots att jag inte har någon anledning.

För övrigt finns det att rapportera att åkervindan gör sitt bästa för att strypa hallonbuskarna. Den blommar emellertid så vackert att det är svårt att bli riktigt arg på den. Men visst är det en lömsk och eländig växt?

Men som sagt var, även skönhet är relativt. Det gäller såväl mossa som åkervinda.


10 kommentarer:

 1. Jag har en liknande relation till vår gräsmatta och jag är nöjd som den är. Nej, den är inte vacker men jag är inte beredd att lägga ner tid på att skapa en golfgreen. Ganska så befriande tycker jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att även andra har en "avslappnad relation" till gräsmattan! Jag känner åtskilliga som inte har det, men vägrar att känna mig värdelös trots underläget. :)

   Radera
 2. Kallan tillhör inte mina favoriter, fanns ofta vid begravningar i missionshuset, där jag växte upp! Men annat ogräs du berättar om gillar jag!
  En sådan grönska vi har, Ailas, tack vare de dagliga och nattliga regnen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl den vita callan, vill jag minnas, man hade till begravningar? Den som så många andra blommor.

   Regnen ska vi inte förakta, det finns förvisso platser på jorden där inte en droppe fallit på flera år. Men det svenska ordet "lagom" är bäst även här. :)

   Radera
 3. Bryologi är ju en hel vetenskap, tyvärr är det inte min specialitet. Brukar titta på mossor i Botaniska trädgården ibland, de brukar ha utställningar med jämna mellanrum. Fördelen med mossor är ju att det är mjukt att gå på. Och på utsiktshöjden alldeles där jag bor finns dett två mycket vackra mossbelupna stenar. De ser nästan lite John Baueraktiga ut, man nästan väntar sig att ett troll skall hoppa fram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en myt att mossan skulle vara mjuk att gå på! Har du verkligen testat...? :) Viss mossa är mjuk och skön, men det är ingenting som gäller generellt.
   Fint med sådana stenar! Någon kanske tycker att det är du som är trollet?

   Radera
 4. ÄNTLIGEN! Åter hos Dig!
  Har inte kunnat nå Dig på ett tag!
  Blogg.se har omdirigerats så allt har varit kaos!
  Inte visste jag att bildutrymmet är begränsat?
  Undrar när mitt utrymme är fyllt?
  Har ju mest gått in för bild!
  Här är stiltje på fastighetsfronten, hade hoppats att få mitt "drömhus" i sommar men det verkar inte så:((
  Trevligt att råkas igen ha det gott!
  Kram*

  SvaraRadera
 5. Bildutrymmet är olika hos bloggverktygen. På Svenskablogg var det snålt tilltaget och det värsta var att det inte gick att få något svar över huvud taget. Då tröttnar man!

  Hoppas att det ordnar sig med fastighetsaffärerna.
  Vi hörs igen!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag kan ibland glädjas över att vi inte har någon snygg gräsmatta som granne till vår mossbelupna. Men med mycket mossa i så är den grön större delen av året! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker också trösta mig med det... :)

   Klippte det igår och det ser riktigt fint ut.

   Radera

Tack för din kommentar!