2012-07-25

Restaurangsnusket


En bekant, som tidigare arbetade på restaurang, sa till mig en gång, att han "endast i nödfall" äter på restaurang. Anledningen var inte enbart de höga priserna, utan hur det alldeles för ofta går till bakom kulisserna och hur man ibland "hottar upp" råvaror som egentligen inte håller måttet.

Men, la han till... Oftast går det bra i alla fall; kunden överlever och klarar sig till och från magsjuka.

Alltid en tröst... eller vad säger ni?

Helt klart är att det inte enbart är matvaruproducenter och dito butiker som ägnar sig åt matfusk.

Lika säkert är att vi alla måste äta.

Kommunernas hälsovårdsinspektörer är en yrkeskategori som försöker ta slarviga näringsställen i örat under inspektionerna. Idag rapporterar DN om hur sunkigt det är i Stockholm och hur man till och med fått stänga tre ställen på grund av skadedjur i lokalerna och om hur många andra ställen har fått anmärkningar. Tidningen publicerar också en lista på tvivelaktiga aktörer, vars antal har ökat.

Vackert så! Med kontrollerna, alltså.

Men, eftersom det är semestertider, kom jag att tänka på hur det kan vara ute i världen? Som turist måste man ju faktiskt också äta! Gissningsvis är inte kontrollerna - om de nu ens existerar - lika petiga i många andra länder.

Till sist började jag fundera på hur det är med matberedningskvaliteten i våra hem? De flesta måltiderna intas trots allt i hemmen.

Nu ska jag gå och hämta en kopp kaffe till. Har kollat bryggaren och muggen. Helt utan anmärkning!

Händelsevis planerar jag att rengöra kylskåpet idag.

14 kommentarer:

 1. Jag hoppas att inte alla blir dragna över samma kam!:)Det är så lätt att generalisera.
  Vi på Pettas känner väl till att det finns kunder som är missnöjda med matkvaliteten på ett fåtal restauranger och caféer även på vår lilla ö, men oftast är det negativa det som hörs allra mest, som ventileras allra mest och då glöms lätt bort allt det som är fräsch, gjort av bra råvaror och med kärlek. Jag är, kanske naiv, som faktiskt tror att de flesta sköter sig exemplariskt. Utan nöjda kunder kan ingen överleva i längden och här har man hälsomyndigheterna i nacken titt som tätt som gör sina kontroller, skriver protokoll och ger ut alla uppgifter officiellt. Där vill ingen hamna i negativ bemärkelse..det betyder mera eller mindre döden för ett företag i ett litet samhälle.
  Hygien är viktigt, i synnerhet i livsmedelssammanhang. Hoppas ditt kaffe smakar gott och ha en finfin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart tror jag att de allra flesta ställena sköts på bästa sätt!
   Samtidigt är jag medveten om kraven på lönsamhet och vet att man också ibland tvingas att använda sig av personal som inte är riktigt 100. Jag är medveten om problemen på råvarumarknaden... för det är en lång kedja av inblandade innan maten står framför mig på bordet.
   Kaffet smakade jättebra. Sedan blir det lite slit i trädgården.
   Härlig dag önskar jag dig!

   Radera
 2. En mig närstående har jobbat i en livsmedelsaffär och han har en hel del uppseendeväckande saker att berätta. Sådant som jag i min naivitet inte trodde förekom.
  Men även i de fallen så har ju de flesta kunderna överlevt ;)

  Här är det ännu mulet idag, men det lär ska bli sommarens varmaste dag, fast det säger ju inte så speciellt mycket i år ;)

  Ha en skön dag i trädgården!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det förekommer "ett och annat". Har bland annat haft många elever på praktik hos diverse butiker och restauranger/caféer och nog har jag fått höra hårresande saker. Men, överlevnaden är ändå god.

   Ja, idag ska jag köra lite med min nya grästrimmer. Riktigt kul!

   Trevlig ondag, kram!

   Radera
 3. Jag gillar restauranger där dom lagar maten "öppet", ett kök som man ser, alltså. Inbillar mig att det är renligare då. Men jag äter på andra restauranger med. Oftast klarar jag mig från att bli magsjuk. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi restaurangkunder är av hårt virke, Ama. :)

   Håller med, det är bra om man kan se hur det ser ut i köket och kanske också hur DE ser ut som jobbar i köket.

   Radera
 4. Det man inte vet något om har man inte ont av gäller tydligen i denna bransch. Men på något vis blir jag ändå inte förvånad. Rapporter kommer ju lite då och då... Samtidigt så tål vi oftast mer än vad vi tror! Fast visst ska hygienen skötas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst en massa "fall" i samband med tillståndsärenden och får kanske säga att jag är förvånad över att inte fler blir sjuka! De flesta sköter sig säkert, men långt ifrån alla. Det är en bransch med mycket fusk, det törs jag nog säga.

   Radera
 5. När jag läser detta tänker jag på den underbara serien "Fawlty Towers" eller "Pang i Bygget" (idiotisk titel på svenska!) Ett avsnitt handlar om när en hälsovårdsinspektör kommer på besök. Efter otroliga förvecklingar tror Basil att allt är i sin ordning bara för att se Manuels Hamster sticka upp huvudet ur kaklådan när de skall servera inspektören! I början skämtar kocken och säger att "the filthier the better, have you ever been att Maxim's in Paris?" Avsnittet finns på Youtube, helt underbart! Hoppas att inte restaurangerna här är som Basils kära Fawlty Towers. Har för övrigt en kompis som har varit hälsovårdsinspektör. Han blev t.o.m. hotad ned gevär en gång, men det var av en bonde, inte en restaurangägare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja... Mr Fawlty hade en tendens att hamna i besvärliga situationer. Onekligen var det lite pinsamt att servera hälsovårdsinspektören en levande hamster. En mycket rolig TV-serie... en av de få som jag tittat på.

   Radera
 6. Kommer just hem från några dagar i Stockholm och jag läste artikeln om matsnusket på restaurang. Nu tror jag att de här inspektionerna är ganska petiga och ibland anmärker mer på förutsättningarna för god hygien än direkt snuskig hantering. Däremot blir jag liksom du mer betänksam över kommentarer från folk som jobbat i restaurangkök. Det är mer alarmerande tycker jag.Kanske vore det mer belysan'de att man gick in och testade vilka bakterier som finns på fingrarna på dem som hanterar maten och om det finns något ohälsosamt på slumpvis kollade maträtter som är på väg ut till kund. Men bra att namnen på snuskrestauranger publiceras i tidningen. Tack o lov ingen jag kände igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige är vi mycket petiga med den offentliga livsmedelskontrollen, men att det sedan förekommer märkliga saker ändå, vet vi också. Det finns mycket pengar att tjäna för alla inblandade! Det förekommer att folk inte äter vad de tror att de äter, men huvudsaken är att det är ganska sällsynt med akuta sjukdomsfall i samband med maten.

   Radera
 7. Det här är rent skitsnack. Som tidigare livsmedelsinspektör i Stockholm så kan jag säga att det är rent patetiskt och orättvist att hänga ut krogar för en anmärkning, det går ALLTID att hitta en anmärkning och det finns i regel också. Det behöver inte på något sätt betyda att det handlar om krogsnusk eller att det är en dålig resturang, det här är så usel journalistik så att det stinkar! Det är en jakt på rubriker i ´nyhetstsorka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitsnack vet jag inte om det handlar om, inte ens om dålig journalistik, men jag är medveten om att "en duktig inspektör" alltid hittar anmärkningar, om man så vill.

   Men, jag känner restaurangfolk och har också läst många rättsfall gällande restauranger och får lov att säga att det ändå är bra att det finns inspektioner, bestämmelser och kontroller. För visst förekommer det både ett OCH annat i den branschen.

   Radera

Tack för din kommentar!