2012-07-07

Ett finskt "hyvästi" ur euronHyvästi är finska och betyder adjö. I det här fallet adjö euro, kanske. Rent av adjö EU.

För det är inte endast den hyllade ekonomiprofessorn Nouriel Roubini vid New York University - De Doom - som förutspår Finlands utträde ur eurosamarbetet. Har sett liknande tongångar tidigare, inte minst i finsk press.

Jag förstår mycket väl finnarnas vilja att lämna eurokrisen och slippa att bära skuldländernas bördor på sin egna smått, av bland annat Nokiakrisen, vacklande axlar.

Men, säger jag... Vad skulle de in i det risiga råttboet för...?

Skall man inte ligga såsom man själv bäddar?

Vart tog den tidigare så stora finska stoltheten och malligheten vägen? Det är väl bara att plocka fram en ask SISU och svälja.

DN I SvD


12 kommentarer:

 1. Det är klart att det blev fel från början men det är inte värre än att man ändrar sig! Och då måste man få gå ur. Finnarna har iaf ryggrad och står för vad de tycker. Jag är mer orolig för vad Fredde & co hittar på för Sveriges del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många var så otroligt malliga över euron och jag varnade dem. Men nu, nu passar det att backa. Jag förstår dem, vilket jag skrev också... Men!

   Fredde & Co har jag länge undrat över. Särskilt då Fredde själv.

   Radera
  2. Jodå, jag har också hört de tongångarna, hur bra det skulle bli osv, och argumenterat mot projektet men det känns lite förmätet att slänga upp det i ansiktet på nån. Det är lätt att vara efterklok. :)

   Mm, Fredde ja, det är ju han som styr. De andra har inte så mycket att säga till om. Bara jamsar med.

   Radera
  3. Ja, ja... men vi var ju "förekloka", så då kan vi kosta på oss en liten smekning, tycker jag. Hade ingående samtal med några finska vänner då det begav sig. Idag är de dock inte riktigt lika högljudda och malliga.

   Sedan, det ska sägas, sista ordet är kanske inte sagt, ännu.

   Fredde Den Store, javisst... :(

   Radera
 2. Med facit i hand lär väl inte Sverige överge sin krona inom den närmaste framtiden. Italienarna påstod ju - när vi var där för några år sedan - att allting hade blivit dubbelt så dyrt sedan man införde euron. Den som lever får se...
  Kram från Ingrid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma sak sa de i Spanien och har själv kunnat konstatera hur prisnivån höjts i flera länder. Anpassning, du vet.
   Som sagt, den som lever får se... Saker och ting kan ibland svänga snabbt, det har vi sett förr.

   Radera
 3. Jag håller nog med dig Aila, inte kan vi backa nu bara för att det är obekvämt. Vi skulle inte ha gått med, men det är lätt att säga med facit i hand,så är det ju alltid.
  Vi får nog bita i det sura brödet nu:) och det är ju oftast jättegott. NÅ nu blev det ett litet sidospår med glimten i ögat.
  Det handlar inte enbart om EU och euro, det handlar mycket om sättet vi har levt på ett långt tag, med alltför hög konsumtion, precis som om det har funnits hur mycket som helst att ösa ur skattkistorna. Allt sammantaget skärper livet för alla nu, en del har det mycket tufft mycket på grund av sina regeringars utsvävningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konsumtionen har blivit som gift, ett måste... till varje pris. Den politiker som inte lovar ännu mer konsumtion är körd. Så illa är det. Här som i andra länder. Korthus faller ihop och någon måste betala priset, javisst.

   Givetvis förstår jag Finlands vilja att slippa ansvaret för det egna beslutet att gå med.

   Radera
 4. Har varit för Eu, men börjar backa nu. Länderna i Europa är för olika, korruptionen är för utbredd i vissa länder, för att inte tala om viljan att betala skatt! Det var ju ursprungligen Francois Mitterand som ville ha detta, han var rädd att Tyskland skulle bli för dominerande annars. Och Frankrike får ju 50% av Eu:s budget till sitt jordbruk. Undra på att de vill vara kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med facit i handen backar många, så är det. Det handlar inte enbart om franska bönder, det handlar om alla andra, också. Alla andra som vill ha. Mer, mycket mer. Men, ingen vill betala.

   Radera
 5. Men hur var det innan då? Den finska marken flöt fast den sjönk... (hur nu det går till ;-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju just det där... upp och ner och alla älskar en stark vinnare. Den jakten lär fortsätta.

   Radera

Tack för din kommentar!