2012-07-30

Tillväxt(verket) kräver slöseri

Att vi här hos oss lever i Slöseriets Tidevarv är välbekant, för det gäller förvisso att hålla hjulen rullande, så att vi kan behålla vårt välstånd.

Slösa för att bli rik! Visst låter det underbart?

Det är som att äta och äta av favoritgodispåsen hur mycket som helst och bitarna tar aldrig slut, utan blir bara fler och fler. Rena trolleriet.

Ont i magen? Trams, varför bry sig om det nu, när det smakar så bra!

Glöm alltså den gamla sensmoralen och töntiga berättelser som Spara och Slösa och annat fullkomligt utdött trams, för här handlar det om tillväxt och - Tillväxtverket!

Hör ni hur underbart det låter:


Jag får erkänna att jag knappt visste att vi hade en sådan kärleksfull och underbar myndighet, vars uppgift är att "främja entreprenörskap, ökad konkurrenskraft och tillväxt i företag" och bland annat dela ut EU:s regionala bidrag. Nästan som jultomten, alltså.

Som man gör detta då; ordnar med tillväxt! Här har vi nämligen en myndighet som lever som man lär, vilket inte alltid är fallet annars.

Hos detta underbara verk rullar miljonerna på slott, herresäten och andra förstklassiga anläggningar, med fina flerrättersmiddagar och goda viner. Konferenser, seminarier, utbildning och representation, glassigt, trendigt och värdigt.

Ska man blir rik, så måste det slösas rejält. Så är det!

Skattebetalarna tar hand om notan, inget knussel där.

Fast nu har denna stackars myndighet, med generaldirektör Christina Lugnet i spetsen, fått besparingskrav, men jag tror inte att det behöver betyda så mycket för tillväxten hos Tillväxtverket i alla fall. Man kan kanske nöja sig med tvårätters ibland, när man är ute och festar och representerar? Omväxling förnöjer, som bekant.

UPPDATERING:

Det går väldigt bra för Sverige, nu igen. Vår BNP bara stiger och stiger. Sverige, med finans-Borg i spetsen, rockar fett, som det brukar heta.

Vi är bäst i klassen, jättebäst alltså. Nästan som The Boss himself på Ullevi. (Enligt vissa.)

Vi har säkert råd att avlöna fler friskt spinnande, menar spenderande, myndigheter/verk.


DN 1 SvD 1 2

20 kommentarer:

 1. Det var en nyhet för mig med. Inser att det nog är lugnast att inte veta. Inte allt för mycket i alla fall...

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut... Många gånger är okunskapen det skonsammaste som finns. :)

   Trevlig dag!

   Radera
 2. Man får hoppas att de gör skäl för sina pengar i alla fall! Hade ingen aning om att denna myndighet fanns, men kan den skapa mera jobb så må det vara hänt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En myndighet har sällan "skapat" några jobb. Vet inte ens om detta verk skapat arbetstillfällen på ställen där de lyxkonsumerat. Möjligen då ökade vinster.

   Radera
 3. Myndigheter av alla slag i all ära?
  Skulle vilja ha en "myndighet" som tillät även mig som 74-åring att få ta ett mindre lån så jag kunde få mitt drömboende trots att mitt nuvarande inte lyckats säljas...
  Ska inte klaga, sitter inte i sjön men det kan bli en tung vinter...
  Ha en fin dag, solen skiner ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske lyckas du sälja nu under hösten eller har du lagt ner planerna?
   Vi får verkligen hoppas på en mild vinter!
   Ingen sol här idag, men pass på att njuta... jag kommer och tar den snart. :)

   Radera
  2. Nej, jag hoppas fortfarande på att få sälja och skaffa ett eget boende!
   Ha en fin dag!

   Radera
 4. Jag har läst artikeln om artikeln i DN i dagens lokaltidning. En representationsnota på 7,5 miljoner med spabesök och lyxresor och besök på lyxkrogar borde åtalas, anser jag. Det är brottsligt att slösa så med skattebetalarna pengar.

  Kommer ihåg när jag som lärare själv fick betala en viss summa pengar för att åka på studieresa till Stockholm från Söderköping. Där var det matservering i skolkök och förläggning i nedlagda invandrarbaracker utan värme och toa på rummet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte annat än hålla med dig, även om jag inte ville skriva just "åtal" på bloggen. Men det är ett klart övergrepp, må vara att de kallar sig Tillväxtverket!!! Det växer ilska i magen på mig.

   Som lärare fick man mer eller mindre försvara sig, om man ibland fick en kanelbulle till fikat eller blev bjuden på enkel lunch någonstans.

   Ojämlik är även den offentliga sektorn!

   Radera
 5. Förutom att det är vidrigt beteende, så kommer det inte att funka att alla tar hand om varann. Det är en JÄTTESTOR bubbla vi lever i...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bubbla, ja... precis så är det. Vissa har redan fått känna av av luften tunnas ut. :(

   Radera
 6. Det kan lätt spåra ur när myndigheter och skattefinansierade institutioner lever i samma värld som privata företag och börjar ta efter deras representationstänk. Men det blir inte mer rätt för det, självklart ska man hålla sig inom de ramar som är beslutade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att markkänslan försvinner och fartblindheten tar över... och så klär man sig i allt finare kostym och tror sig äga världen. Uhh!

   Radera
 7. Hej, Ailas!
  Skulle vara intressant att få veta hur mycket verket spenderat totalt sedan starten, innan pesparingskravet kom! Verkar inte som det funnits några "ramar" alls. Så undrar jag vad som menas med besparing för dom? Som sagt, tvårätters utan alkohol och på hemmaplan på kvarterskrogen som serverar husmanskost. Det vore väl något det!
  Inte konstigt att Sverige lär vara sämst på att få bidrag fr. EU.
  Usch ja, kanske bättre att inte känna till för mycket eftrsom vi inte kan påverka. Demokratisk diktatur tycks vårt land ha blivit på många plan. Nåja, Borg styr skutan framåt men trots bra BNP så har vi den största ungdomsarbetslösheten och då hjälper det inte mycket att skryta över BNP. Vi har också en sjukvård som utarmats så till den milda grad att den är snart obefintlig. Ja, inte den privata såklart. Det är illa, riktigt illa...
  Kram, Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, vilken soppa! Nu har den lilla näringsministern tagit generaldirektören i örat, i alla fall i pressen. Det är aldrig någon som "vet" något, sorgligt.

   Det finns nog ett och annat som borde rättas till, det har du så rätt i. Frågan är vilken vilja som finns? Börjar tycka att de där storheterna simmar i samma hav hela bunten.

   Radera
  2. Glömde kramen, men den kommer här. :)

   Radera
 8. Oj då, något som jag missat i sommaryran. Så fort jag får tillfälle så ska jag kolla upp denna myndighet. Tack för att du håller oss uppdaterade. Är det pga överflöd i ledet man skapar ny myndigheter tro :-()

  Ha en fortsatt bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte många som kände till denna myndighet, har det visat sig. Ännu färre tydligen vad de haft för sig. :)

   Hoppas att du har det gott!
   Kram

   Radera
 9. Då gör jag ett nytt försök att skicka en kommentar. Jag hade en massa annat som jag skrivit, men rädslan för att även detta ska försvinna så önskar jag dig, en mycket bra fredag:-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har nog varit en del problem med kommentarerna, men hoppas att det fungerar nu.

   Kram, på nytt :)

   Radera

Tack för din kommentar!