2012-07-26

Byråkratin vässar klorna


Det är inte alltid lätt för folk att få ekonomin att gå ihop. Detta gäller inte minst många pensionärer som råkat illa ut i jakten på "marknadsanpassning".

Ett tydligt sådant exempel står Stockholms för, då bolaget Micasa nu höjer hyrorna kraftigt för ett stort antal (ca 1.000 personer) pensionärer och funktionshindrade i vissa av stadens vård- och omsorgsboenden. Det kan handla om höjningar med 65 %.

Hyresnämnden och Svea Hovrätt påtalar nämligen att hyrorna inte var korrekt satta, så nu ska ny, betydligt högre, hyres- och avgiftssättning enligt aktuellt bruksvärdessystem skapas. 

Härligt, härligt, byråkratins rättvisa och effektiva kvarnar ska få mala och siffor flyttas från konto till konto så det står härliga till! Det är visserligen samma pengar, men en rundgång är alltid spännande. Nya utredningar, nya beslut, nya rutiner, mer utbildning och kurser... Ja, ni vet. Massor med härliga arbetsuppgifter.

För givetvis måste även de nya hyrorna prövas i ytterligare rättsliga och byråkratiska mål, för att inte tala om vilken fullkomlig byråkratisk yra det kommer att uppstå när många av de aktuella stackars hyresgästerna nu måste kastas in i ekonomiska utredningar hos diverse handläggare, eftersom de inte får en krona kvar när boendeavgifterna är betalda. 

Det kommer alltså att fattas och expedieras många nya beslut, göras många ansökningar om högre bostadsbidrag och lägre omsorgsavgifter. Pensionsmyndigheten, rättsväsendet, det sociala... alla får visa sin underbara effektivitet.

Nej, ingen ska behöva flytta, försäkrar de ansvariga. Man ska bara oroa och kittla lite.   :)

DN 1

8 kommentarer:

 1. Men det är ju sanslöst! Varför inte höja skatten rejält för riktiga höginkomsttagare och låta pensionärerna få en dräglig tillvaro. Alla har inte det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har man valt den andra vägen, tyvärr. Det finns grupper som knappt har råd att äta och bo, dvs har inte någon "egen sektor" alls.

   Radera
 2. Jamen det skaffar ju vissa ökad sysselsättning i alla fall. Byråkraterna... :-(

  SvaraRadera
 3. Hej, Ailas!
  Ack ja, också ett sätt att låta vissa ha jobben kvar. Att bli gammal i Sverige är då ingen höjdare för man blir överkörd i alla lägen ty inget finns ju att sätta emot...inga medel som biter på de ansvariga och det lutar mot ättestupan som tycks bli alltmer intressant.
  Nä, bonusarna finns kvar överallt och är ockerhöga. Politiker slipper jobba men får ändå lön o.s.v.
  Listan kan göras låååång!
  Kram fr. ett, i dag, kokhett Göteborg men i morgon....då kommer ösregnet och åskan att dra in över Västra Götaland. Vi får räkna med kanske 30-40 mm....! Nåja, OS börjar ju så det lär bli en del TV och då gör det inget om regnet öser ner, tvärtom ;-)
  Kram, Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agneta! En pensionär har redan gjort sitt och är totalt ointressant. Är inte ens en god konsument. Duger bara på valdagen. Då blir allt så mycket bättre... lovar de.
   Kvavt och varmt, soldis. Kikar på radarbilden. Åska på västkusten. Vill gärna slippa, men... OS är inte aktuellt här, har inget intresse alls för alla dessa divor, med dopade kroppar, som gör allt för pengar.

   Kram tillbaka!

   Radera
 4. Nej OS får vara för min del-länge sedan jag orkade bry mig om alla dessa dopade personer,en del är bättre på att dölja det än andra, det är väl skillnaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner samma olust. Det handlar bara om att vinna till varje pris, för stora pengar står på spel. De gamla idealen finns inte längre.

   Radera

Tack för din kommentar!