2012-07-06

Där du glömmer tiden...

Det händer något magiskt inom dig redan när du stiger ombord på Visingsöfärjan och låter blicken sökande svepa sakta över Vätterns friska, ständigt skiftande och glittrande vatten. Står du längst framme, får du med lite tur en lätt dusch av sjövatten i ansiktet och dina förväntningar stiger som sav.

När du sedan äntrar Öa förflyttar du dig plötsligt en smula tillbaka i tiden....

Ja, under förutsättning att du klarar att bortse från bilarna som kör av från färjan och från reklamskyltarna i hamnens småbutiker. Endast de fast boende och besökare med "särskilda skäl" behöver bilen på Öa, är nog min mening. 

För på Visingsö bör besökarna åka remmalag, hyra cykel eller helt enkelt promenera! Så gör också de allra flesta. Avkopplingen och det välgörande lugnet finns ju inom räckhåll, så slå av på takten. Lukten av hästspillning är definitivt att föredra före bilavgasernas och fågelsång är så mycket mer vederkvickande än motorbuller.


Ingen annanstans har jag sett vallmon blomma i denna intensivt röda färg och så solen magiskt smygande bakom stammarna i öns bok- och ekskogar med lager-på-lager-effekt av ljus/grönska därtill. Du trivs och du njuter och antagligen glömmer du tiden. Men, vad gör väl det... sista färjan över går 22:40 och tid finns det alltid. Liksom vandrarhem.


Visingsborgs slottsruin står bara ett stenkast från hamnen och är en påminnelse om ätten Brahes grevskap.

Jo, de röda stugorna finns och i dem kan du, med lite tur, hitta spännande ting.

Minnenas ö, drömmarnas ö. Sätt dig på en plats vid vattnet. Gränna finns där, mittemot. Vättern glittrar fortfarande.
I

8 kommentarer:

 1. Hejsan, Ailas!
  Men vad roligt att få återse barndomsminnen :-)Remmalaget minns jag och såklart polkagrisarna :-) Var där för sisådär 55 år sedan, så det var på tiden att få återse detta.
  Tänk ändå,vissa saker glömmer man inte trots att det var längesedan.
  Kram fr. ett kvalmigt och regnigt Göteborg!
  /Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt att kunna bjuda på lite nostalgiimpulser! Det är alltid trevligt att komma till Visingsö, brukar göra det ett par gånger varje sommar. Hör liksom till.

   Gränna polkagrisar köper jag inte numera.

   Kram tillbaka, även här har det duggat lite.

   Radera
 2. Det är verkligen fint där ute! Fast jag har bara varit där en gång.

  Vi hade remmalagsvagn på Skansen. En dag skenade dom och sprag rakt in i älghagen - genom staketet. Det var stora, tjocka stockar. När dom hade fått bort vagnen och hästarna så var där ett stort hål. Jag som knappt kan träffa av en spik, hittade en yxa i ladan och lyckades spika ihop hagen jättesnabbt. När det krisar så har man oanade förmågor...

  PS: Ingen skadades, varken folk eller fä (en av hästarna blev lite halt en dag eller två, värre var det inte).
  PPS: När jag stod där och spikade för fullt så kom det en besökare och frågade:
  - Vet du var man kan åka remmalagsvagn?
  :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid lika trevligt att komma dit.

   Vilken handlingskraft du fick helt spontant. Det är nog så människan fungerar i nöd, i lyckliga fall. Hoppas att du fick ett tack åtminstone.

   Det har hänt även på Öa att hästarna skenat, men inga större skador vad jag minns.

   Hehe, du VISSTE var man kunde åka remmalag! :)

   Radera
 3. Fina bilder! Blommande vallmoängar är underbart vackert.

  Var på utflykt till Visingsö med min barnkör för många år sen. Vi åkte remmalag men detta tog en ände med förskräckelse. Med mig hade jag nämligen ett tiotal flickor i häståldern som förfasade sig över att hästarna behandlades illa. Dessa var enligt deras uppfattning illa skötta och såg eländiga ut.

  Flickorna grät och ville inte åka med så att till slut fick de gå bredvid. Helt misslyckad utflykt!
  Jag kan ju ingenting om hästar så jag tyckte inte att de såg så lidande ut, men...

  Jag håller med dig om att det inte finns någon anledning att åka bil på ön om man inte är bofast där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina med dessa vallmon var färgen! Den var intensivare än vad jag sett tidigare.

   Oj så synd om dig och flickorna och hela utflykten! Faktum är att det vid något tillfälle förekommit kritik mot hästägaren, men vad jag minns... handlade det om identitetshandlingar och ingenting annat.

   Jag kan inte heller något om hästar, men tyckte att de såg rätt glada ut i alla fall nu när jag var på Ön. Om jag nu kan bedöma sådant.

   Radera
 4. Visingsö är jättefint, har själv varit där en gång. Som du säger, bara båtresan över är ett litet äventyr i sig. Man känner att man verkligen reser någonstans. Och ön är verkligen fin, med mycket varierande natur och en jättefin gammal kyrka. Visingsborg är också imponerande, med en fantastisk utsikt naturligtvis. Brukar de inte ha konserter i ruinen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båtresan blev till ett riktigt äventyr idag, eftersom färjan Ebba Brahe råkade ut för en olycka genom att köra in i kajen i Gränna hamn. Får vara glad över att jag inte var med på denna tur. Ambulanser och flera personer till sjukhus...

   Radera

Tack för din kommentar!