2012-07-13

Barnvagnsföräldrar är tjuvar?

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om hur tillvaron ser ut att bli allt mer barnfientlig i detta gnälliga individualisternas förlovade land. Många retar sig inte bara på "jobbiga ungar" utan irriterar sig även på stackars tysta barnvagnar. De tar ju plats och kanske behöver en stressad stackare anpassa sig en aning, ta ett par stegs omväg för att utan sekundförlust komma dit man vill?

Nej, det går ju inte an i dagens perfekta Sverige!

Detta är inte någon myt, utan bekräftas tydligt i en webbfråga som DN ställt:



Hälften av de svarande vill ha någon form av förbud för barnvagnar. Hur dessa människor tänker, kan jag verkligen inte förstå. Fast ja, de själva har väl inte mer än handväska/dokumentportfölj att tänka på. Plus att de är irriterade och stressade.

Nu har även konsthallen Artipelag i Värmdö, grundad av ägaren till bärseleföretaget BabyBjörn,  förbjudit barnvagnarna och hänvisar till stöldrisken (!).


Man påstår därmed helt fräckt att föräldrar med barnvagn skulle vara ute på stöldturné!

Borde det inte rimligen gå att skydda utställningsföremålen på något annat sätt än att förbjuda och peka ut just barnvagnsföräldrar? Det liknar hets mot folkgrupp i mina ögon, minst sagt.


Vad jag vet finns det inga undersökningar som visat att just barnvagnsföräldrar skulle vara mer stöldbenägna än andra människor. Varför då peka ut dem?!


Frågan är vad man vill förbjuda nästa gång? Rullstol, handväska, ryggsäck, portfölj, ytterkläder, fickor, luvor? 

Nu erbjuder man i stället barnvagnsparkering med lås samt - bärselar BabyBjörn!

Gissningsvis är  dock de utpekade barnvagnsföräldrarna även i fortsättningen välkomna att köpa produkter av BabyBjörn, men frågan är om jag skulle vilja göra det.

DN I

19 kommentarer:

  1. Jag jobbar själv på konstmuseum (inte just detta museum dock)och nej, vi ser inte småbarnsföräldrar som tjuvar. Anledningen till att man som besökare ofta inte får ha med sig barnvagnar, stora väskor och liknande är för att (som det också stod i artikeln) minimera risken för skador på verken och för att många av de som lånar ut konst har regler om hur just deras konst får / inte får ställas ut. På större museer brukar det inte vara något problem att ta med sig barnvagnar, men på privata konsthallar som ofta är mindre i storlek står verken tätare och är mer känsliga för stötar och liknande. Sen är det såklart alltid en risk för stöld när man ställer ut små verk, men att museer skulle peka ut barnvagnsföräldrar som en särskilt stöldbenägen grupp är felaktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som verkligen vill stjäla kan göra det, med eller utan barnvagn, även de i fina dokumentportföljer.
      Jag tycker att detta är ett utpekande utan någon som helst grund!
      Det går väl att larma föremålen och ställa ut dem så att inte just barnvagnar kan "skada" dem. På det sättet eliminerar man även andra presumtiva tjuvar. :)

      Att göra livet besvärligt för småbarnsföräldrar är en allmän trend, det visar ju även DN:s webbfråga. Det måste vara en trend som kommer att slå tillbaka på ett så vridet samhälle... och därmed oss alla.

      Tack för din kommentar.

      Radera
    2. Tack för svaret!

      Ja visst kan man stoppa ner små konstföremål även i portföljer, är därför man som besökare i regel inte får ta med sig sin (stora) väska in på museum.

      På museet jag jobbar på (kommunalt)får man ta med sig barnvagnar (och rullstolar såklart)in i utställningshallarna, men jag förstår som sagt de mindre och privata konsthallarna som inte tillåter detta. Tyvärr går det inte att larma små skulpturer/objekt/ting på samma sätt som med tavlor, om man vill ha dem "hel-larmade" måste de stå i montrar. Själv tycker jag det är roligare att titta på verk som står "ute i luften" och har säkerhetsavstånd till sig. Men då kommer stöldrisken in i det hela, också har man skapat sig en ond cirkel!

      Om samhället gör livet svårt för småbarnsfamiljer vet jag inte, är inte riktigt där än! ;)

      Radera
    3. Det handlar alltid om en balansgång, så även här. Men att just peka ut barnvagnsföräldrar som en stöldrisk är i magstarkaste laget, det tycker jag fortfarande. Att olika förhållanden förekommer är självklart, men med god vilja brukar sådant klaras av. Rigiditet av den där typen är inte trevligt, särskilt när det - som gissningsvis här - handlar om en modern miljö där jag utgår ifrån att utrymmet inte är alltför snålt tilltaget. Det handlar om en attityd som jag har svårt att sympatisera med.
      50 % av rösterna i DN:s undersökning vill förbjuda barnvagnar på olika platser, t o m på bussar och T-bana. Många vill förbjuda barn i flygplan, på restauranger, semesteranläggning etc... Är inte det barnfientligt?
      Undrar vem de tänkt skulle ta hand om dem, om de blir riktigt gamla? De förhatliga barnen...? :)

      Radera
    4. Jag kan hålla med Martina där. Har själv jobbat under flera år på ett stort museum där barnvagnar var välkomna, dock med två regler; att barnvagnarna endast fick framföras av föräldrarna (av den enkla anledningen att barnen inte hade lika bra kontroll över vagnarna) och att vagnarna ej fick parkeras framför nödutgångarna då det enligt lag är förbjudet att blockera en nödutgång och detta var skyltat vid nödutgångarna hos oss. Det intressanta var hur många föräldrar det var som inte respekterade dessa två väldigt enkla regler och när vi som jobbade där påpekade att de måste följa reglerna var det många som började gapa och skrika (bokstavligen) om diskriminering, och även ganska ofta om att vi uppenbarligen inte hade barn själva då vi inte fattade hur jobbigt det var att ha barn. Att de riskerade andra människors liv genom att blockera en nödutgång var inget de fäste större vikt vid för "hur stor var risken att det skulle brinna?"
      Det är nog detta många reagerar på. Den här inställningen hos många föräldrar att jag har barn (och barnvagn), och ni andra ska anpassa er efter mig. Tyvärr så tycker jag det visar sig lite i din (Ailas) kommentar där du skriver "Det går väl att larma föremålen och ställa ut dem så att inte just barnvagnar kan "skada" dem." Är det museernas ansvar att se till att föremålen inte kan ta skada eller är det besökarnas ansvar att visa sådan försiktighet att de inte riskerar att skada föremålen? Hur gör du i en vanlig affär? River du ner och förstör varor och sen skyller på att det var affärens fel för att de inte hade satt varorna på ett "säkert" sätt, eller beter du dig på ett sådant sätt att varor inte rasar ner i golvet? I fallet med museerna så är det ju så att de försöker skapa ett helhetsintryck med sina utställningar och om en skulptur står mitt på golvet så finns det en poäng med det och då är det väl besökaren som måste ta sitt ansvar och vara försiktig, eller hur?
      En sidonotering. Vi hade en uställning en gång där väskor var förbjudna, pga stöldrisken, men barnvagnar var välkomna. Det var, i mitt tycke, en av de bästa utställningarna vi haft.

      Radera
    5. Johan, det är alltid lika tråkigt med ett respektlöst beteende, det håller jag verkligen med om! Det gäller, självklart, även barnvagnsföräldrar. Å andra sidan tror jag inte att ett respektlöst beteende är vanligare i den gruppen än i andra grupper; det är bara det att barn och barnvagnar märks så tydligt.
      Jag har ofta sett folk röra vid utställningsföremål, trots att det stått att man inte får röra dem... och "syndarna" var människor som jag utgår ifrån varit både seende och läskunniga. Inte har de haft barnvagn.

      Att barnvagnar skulle "skada" utställningsföremål har jag aldrig ens tänkt på, erkänner det! Lika lite som vagnarna skulle skada varor i en butik. Men, har man nu föremål som är extra känsliga eller värdefulla, får man allt se till att skydda dem, ja. :) På många ställen har jag sett "staket" runt sådana föremål. Bra! Helt klart utställarens ansvar OCH besökarnas ansvar.
      Det hade varit intressant att verkligen se statistik på hur många värdeföremål som skadats av barnvagnar och även hur man bevisar att barnvagnsföräldrar skulle vara mer stöldbenägna än andra. Jag blir så ledsen över att sådana inställningar finns, för jag tror inte att de är sanna.
      Gillar din sista mening, Johan... tycker att ni skulle fortsätta i samma anda. Det visar också att vi, egentligen, är ganska överens i sak... eller hur?

      Tack för din kommentar!

      Radera
  2. Jo, sno konst i barnvagn?? Nä. det går väl inte??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag svarade på föregående kommentar, så kan den som vill stjäla göra det... även om man går omkring med fin dokumentportfölj.

      Radera
  3. Någon silar mygg och sväljer kameler! Sorgligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen sorgligt. Blev riktigt ledsen när jag läste detta.

      Radera
  4. De flesta har inte egentligen ett problem med småbarn eller med barnvagnar utan det som har växt fram är nu motreaktionen på många småbarnsföräldrars totalt bristande respekt gentemot sin omgivning.

    Väldigt många föräldrar idag ser det som självklart att barnen ska vara med precis överallt och att bara för att man har barn så ska man inte behöva göra avkall på sin livsstil. De älskar sina barn och därför ska alla andra också göra det.

    Så barnvagnar parkeras mitt i vägen och blir man ombedd att flytta på den så är det världen som ska anpassa sig istället. Restaurang- och caféägare som bett sina gäster flytta på barnvagnar för att de hindrat framfart har fått svar tillbaka i stil med: "men om ni har färre bord så ryms barnvagnarna". Så istället ska restaurangen eller caféet ta in färre gäster så några kan ta in sina barnvagnar?

    Likaså barn som skriker och lever rövare, de är ju så små och gulliga och strunt samma att omgivningen får sin lunch, middag, biobesök, musée-besök etc stört. "Barn skriker, det får folk acceptera, inte ska jag behöva ta paus i min middag, gå ifrån filmen eller lämna muséet för den skull."

    Det är den attityden hos många småbarnsföräldrar som nu möter motstånd. Få i dagens samhälle är fientligt inställda mot barn, däremot är det många som är väldigt fientligt inställda mot småbarnsföräldrar som utan att tänka på sin omgivning totalt kör över hela världen och tycker att "nu har jag barn men jag ska minsann kunna göra vad jag vill ändå så resten av världen får anpassa sig efter mig och mitt barn".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min erfarenhet är den att fräckhet och ett grovt och arrogant språkbruk blivit vanligare i största allmänhet och gäller alltså inte endast barn och deras föräldrar. Det gäller också personal just på caféer och restauranger, butiker etc och det gäller människorna "ute på stan".
      Alla månar om sitt, bara sitt och är inte intresserade av att visa någon som helst hänsyn eller tolerans. Barn har alltid fått ta plats och ibland syns och hörs de, men smälter naturligt in i olika miljöer t ex i Spanien, Italien, Frankrike... där de ses som en naturlig företeelse i vardag som fest. Redan i Danmark är det "varmare".

      Här vill man isolera barnen... undra på att de inte lär sig hur de ska uppföra sig, i så fall.

      Som du förstår, så försvarar jag inte dåligt uppförande hos barn, men menar att barn som behandlas med respekt lär sig respekt. Det är ganska naturligt.

      Vi ska väl inte förbjuda allt i Sverige, bara för att det finns intressen som inte vill visa tolerans?

      Till sist, barnen är en rikedom som gagnar hela samhället. Även den mest intoleranta egoisten kanske kommer att behöva en hjälpande hand en gång.

      Radera
    2. Det finns egentligen inget dåligt uppförande hos små barn, endast dåligt uppförande hos deras föräldrar.

      Som flitig flygresenär (under en period dessutom som veckopendlare) har jag utvecklat en stark fobi mot just barn på flygplan för att föräldrarna oftast inte verkar veta hur de ska lugna sina barn. Nu vill jag absolut inte att det ska vara förbjudet med småbarn på planen men varför skulle det vara så hemskt att ha t ex en tyst avdelning likt de man har på tågen?

      Att man vill "isolera" barn i Sverige är ett modernt påhitt, tidigare var barnen mer integrerade i samhället och vi rörde oss alla naturligt över generationsgränserna. Tyvärr så misstänker jag att det är barnens långa förskoledagar som bidragit kraftigt till denna tendens. Småbarnsföräldrarna är heltidsarbetande och deras timmar med barnen är begränsade vilket orsakar framför allt två bekymmer:

      1) Föräldrarna vet inte riktigt HUR de ska trösta de egna barnen för under större delen av barnens vakna tid träffar de andra vuxna som barnen istället tyr sig till.
      2) Den korta lediga tiden ska vara så "rolig" som möjligt vilket gör att många föräldrar aktivt väljer bort att disciplinera sina barn för att kompensera det dåliga samvetet för de långa arbetsdagarna. Följden blir att barnen inte riktigt lär sig vad som är okej och var gränsen går. Den naturliga uppfostran faller bort och detta resulterar i just stökiga barn och den onda cirkeln är i rullning.

      Stökiga barn -> folk vill ha barnfria platser -> barnen isoleras från samhället och lär sig inte hur man socialiserar och uppför sig -> stökiga barn när de väl rör sig i en blandad grupp.

      Nu kan man inte endast "skylla" på att föräldrarna arbetar mer (läste förvisso några år sedan om att för ca 40 år sedan förvärvsarbetade de två vuxna i en barnfamilj i snitt 45 timmar/vecka medan nu är motsvarande siffra över 70 timmar/vecka, det säger sig självt att barnen fått allt större tid på förskolor där de endast träffar andra barn), jag har även träffat på åtskilliga barn till hemma-mammor som också verkar ha stora luckor i sitt hänsynstagande till omgivningen så det kanske bara är en "snällhetstrend" hos dagens föräldrar. Men konsekvensen av det blir ju förstås att omgivningen i stort tappar lusten att ha barn omkring sig.

      Radera
    3. Inte helt enkelt, allt detta... så sant.

      Jag är den första att hålla med om att familjerna tvingas (tvingas och tvingas!) att arbeta alldeles för mycket idag, för att hålla en materiell standard som alla kräver idag. Barnens tid med föräldrarna har minskat och idag talas det om "kvalitetstid", för att stilla de dåliga samvetena. Då ska man vara kompisar, så klart... vad annat vore kvalitet?

      Vi är på god väg att byta ut mänsklighet mot högre materiell standard och frågan är hur klokt det är och vilka det är som får betala priset?

      Gissningsvis kommer människorna aldrig att uppnå den materiella standard som de anser sig behöva, eftersom kraven växer i takt med att modellregnet och trenderna regnar ner på dem...

      Ja, så är det. Mitt i allt detta sitter de försummade barnen och så de som inte tycker om dem. Med eller utan rätt, kan vi givetvis diskutera.

      Vi börjar närma oss den punkten, att vi på allvar måste börja fundera på vad som är viktigaste i livet, för det går knappast att fortsätta att hylla Låt-Gå.

      Tack för intressant tankeutbyte!

      Radera
  5. Allt är inte lika eländigt. Spårvagnen ut till Djurgården (till Skansen och Junibacken bl.a.) har ett extra stort utrymme för barnvagnar. Sist jag åkte där med Mirren och barnen tror jag att det var sex barnvagnar i utrymmet.

    Jag tror inte småbarnsföräldrar som går på konstmuséum (!) är särskilt många och om de gör det är det definitivt inte för att stjäla konstverk. Det är väl snarast så att så länge barnet ligger i vagnen finns det en chans för mamman eller pappan att gå dit...

    Skönt i alla fall att över hälften av de tillfrågade tyckte att man inte borde förbjuda barnvagnar (=barn) någonstans,
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att höra ang Djurgården... men vi ser också att det finns många som vill förbjuda barnvagnar i bussar och T-bana. Hur tänker man där, tros...?

      Ja, vi får se det positiva, dvs att hälften av människorna inte vill förbjuda barnvagnar. Just nu förtränger jag de andra och är glad över att min egen tid med barnvagnar är över.

      Kram

      Radera
  6. T.ex på Göteborgs konstmuseum får man inte ta med sig väskor, ryggsäckar eller för den delen barnvagnar. Men det är inte för att man specifikt misstänker barnfamiljer utan en allmän försiktighetsåtgärd så att man inte har med sig något som kan skada tavlorna, eller helt enkelt ta dem med sig. En praktisk åtgärd, alltså. Däremot kan jag tycka att barnvagnsförare som går mitt i cykelbanan, ibland tre i bredd, är mycket irriterande. Då de dessutom blir ilskna när man ringer på dem är det något de inte begriper, nämligen hänsyn till andra. Jag tycker naturligtvis att barn är fantastiska, det är inte deras fel, utan föräldrarna som också behöver uppfostras ibland!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 50 % av folket vill förbjuda barnvagnar i olika situationer, så är situationen. Jag är verkligen inte säker på att småbarnsföräldrarna är värre än andra grupper i samhället. Däremot är jag säker på att de inte har det alldeles enkelt idag!
      Jag tror att många inte tänker på skillnaden mellan gång- och cykelbana, men att de säkert flyttar på sig, om man låter sig komma till känna med vänlighet.
      Det är många i dagens samhälle som behöver uppfostran, förresten... Jag vet inte vilka de perfekta skulle vara?

      Radera
    2. Måste bara säga att barnvagnar generellt inte är förbjudna, de är det under de utsällningar då en stor grupp väntas komma samtidigt med vagnar. Under dessa tillfällen har alla som inte har spädbarn eller sovande ombetts lämnar vagnarna i entrén.

      Radera

Tack för din kommentar!