2012-07-08

Vi reser oss igen

Denna söndag blev till en början en grå och blöt tillställning vädermässigt. En fullkomligt igenmurad himmel och så regnet smattrande, timme efter timme. Turligt nog inga våldsamma mängder just här, inte vad jag kan se efter inspektionsrundan i trädgården.

För efter regn kommer solen troget åter och så skedde även idag. Blå himmel, snabbt upptorkade gator och gräs glittrande av regndroppar endast i de skuggigaste partierna.

- Vi reser oss igen, sjöng trädgårdens blommor unisont återigen; alla förutom pionerna vars kronblad lydigt lagt sig ner på marken efter regnets tuffa kommando.Jag passade på att ta några bilder, för det lär inte dröja särskilt länge förrän nästa regnväder är här! SMHI meddelar nämligen att det inte finns någon större stabilitet i sikte.

På många håll - bland annat i Mariannelund och Målilla här i Småland - har det fallit ner stora mängder regn, med översvämningar och andra problem som följd.

Men ute i världen är det ännu värre: I den sydryska staden Krymsk beskrivs vattenmängderna våldsamma som en tsunamivåg, där minst 170 människor omkommit och det har utlysts landssorg för att hedra offren. Fullkomligt ofattbart. Samtidigt plågas områden i bland annat USA av mördande hetta och våldsamma åskväder och jag vet att det finns platser på jorden där det inte regnat en droppe på flera år. Katastrof, det också.

Ja, inför vädrets makter får vi känna en stor ödmjukhet, för vi människor är förvisso totalt hjälplösa inför naturens otroliga krafter.

Jag skickar en medkännande tanke till alla som drabbats denna gång.

DN 1 2 3 I Svd 1 GP

14 kommentarer:

 1. Såg just en videosnutt från Målilla - man tror inte att det är sant att en sådan översvämning drabbar oss i Sverige! Så jobbigt för alla som fått sina bostäder översvämmade och sina bilar mer eller mindre dränkta.

  Här skulle jag spelat på en friluftsgudstjänst i Prästgårdsparken i Ö Ny, men den fick hållas i kyrkan i stället p.g.a. åskregnet som flödade. Medhavda fikat intogs i det lilla församlingshuset, trevligt ändå.

  Spännande blombild den översta - hur har du burit dig åt för att få den sådan?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Översvämningar i samband med vårflod och sådant har vi ju haft, men inte så ofta på grund av hällregn. Känner också för de drabbade!
   Tur att ni hade reservplan idag. Fungerade ju också. :)

   Jag la ett filter i form av "sol" över bilden, bara för att "hotta upp" den en aning. Gjorde det i PhotoFiltre.

   Kram tillbaka!

   Radera
 2. Det var ett väldigt regnande i Småland. Här i Göteborg har det varit sol och väldigt varmt. Ofta brukar ju regnet komma västerifrån, men detta har tydligen kommit söderifrån. 110 mm är mycket. Roskildefestivalen har tydligen fått mycket också. Vi får hoppas på bättre väder så dina pioner hämtar sig. Men de övriga är ju så vackra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pionblommorna hämtar sig inte, men busken har några knoppar kvar, så får hoppas att de kommer att få blomma lite längre.
   De andra blommorna verkar ha gillat regnet! De såg pigga och glada ut ikväll.

   Radera
 3. Det har i sanning varit en blöt sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte har vi precis behövt slita med vattenkannan för att rädda växterna från torka. :)

   Radera
 4. Här är det inte blött, men varmt och kvalmigt. Undrar var man hittar lagom-väder?

  Hemskt för alla som drabbas när naturen blir sådär vild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fruktansvärt, nog blir vi ganska små när naturen visar sina krafter.

   Mina barn säger att det perfekta vädret finns på Madeira respektive Fiji... där de befinner sig just nu. Själv skulle jag säga att just nu är vädret ganska perfekt här hos mig. Ömsom sol ömsom moln och 21 grader. :)

   Radera
 5. Visst kan man känna stor medkänsla med alla de drabbas av de här naturkatastroferna. För en katastrof måste det ju vara för de som förlorar sina hem och allt de äger och har.
  Och även om omfattningen av skadorna i Småland inte går att jämföra med de i Krymsk, måste det vara hemskt att gå där i vattnet och vada och försöka rädda sina tillhörigheter.

  Här är det i alla fall solsken och vackert väder idag. Nu är det solstolen som gäller!!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sommar, semester... livet borde leka. Och så blir det så där. Väldigt, väldigt tråkigt. Må vi nu få lite bättre väder!

   Solen skiner här just nu. Har jobbat en stund i trädgården, men nu tog jag kväll. Chefen är snäll, blir inte ens löneavdrag.

   Kram tillbaka

   Radera
 6. sv: Tänk! Jag har slutat tänka - tack vare dig :-) TACK! :-D

  SvaraRadera
 7. Nog är vi hjälplösa inför vädrets makter. På något vis tycker jag att vädret är mer extremt nu eller är det kanske bara så att det skrivs så mycket om vädret...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga... Att det är mycket mer fokus på väder idag än tidigare är sant, men av vilken anledning..? Det tvistar de lärda om.

   Radera

Tack för din kommentar!