2012-07-28

Ung bråd död

Droger, droger... spänning, förbjudet och verklighetsflykt.

Etablerade droger, visserligen förbjudna, finns att köpa i varenda gathörn och i varenda by, för den som så önskar. Men, man behöver inte ens ägna sig åt skumraskaffärer i parker och gathörn eller besöka ställen som många vet "har allt". 

Det kan bli enklare och diskretare än så.


För det finns gott om preparat på nätet, livsfarliga droger som inte ens är illegala. Det är nämligen en komplicerad process att förklara preparaten - substans för substans - som narkotikaklassade eller hälsofarliga. När de väl hamnar på den förbjudna listan, har det hunnit komma många nya.

Faktum är att amfetamin- och ectasyliknande kemikalier, kallade bland annat 5-IT, från främst Kina på kort tid orsakat 14 unga mäns död i Sverige. Enligt statistik från Rättsmedicinalverket har drygt 500 personer avlidit under de senaste 10 åren av droger som köpts på nätet.

Det är fullkomligt hårresande, men ingenting som det talas särskilt mycket om. Folkhälsoinstitutet vill visserligen förbjuda preparaten och göra handeln med dessa straffbar. Men, ärligt talat, det låter bara som slag i luften, som mygg son inar.

Unga människor, som nyss var barn, går rakt in i döden. Ung bråd död. Utnyttjade av hänsynslös egoism och egen - korkad - nyfikenhet. Hur ska vi kunna stoppa dem i tid?

DN SvD GP

10 kommentarer:

  1. Hej, Ailas!
    Ja du, Internet gör det enkelt och bekvämt för de som, med lockande och missvisande reklam, vill tjäna grova pengar på droger. Ungdomarna har inte kunskap om vad dom stoppar i sig och att stoppa näthandeln är omöjligt.
    Sorgligt är det och pengabrist verkar det inte finnas hos många skolungdomar i dag.
    Faror lurar överallt och det blir allt svårare att värja sig p.g.a. tekniken.
    Jag sitter och retar mig varje dag på reklamen i TV där man uppmanas köpa boxvin på systemet till ett facilt pris och så vackert dom gjort det, reklammakarna. Fågelkvitter, hallon , solglasögon ja...det är sommar och semester och så kommer då vinet fram och ser ut som saft.
    Jag kan inte se att det skulle vara problem att stoppa statliga systembolaget fr. att göra reklam på svenska i svensk TV...eller vari består problemet??
    Hörde just i dag på radion att man i Sverige forskat fram en medicin som ska stoppa begäret efter alkohol.
    Ekvationen går inte ihop för min del. Är det inte dags att systembolaget tar sitt ansvar??
    Att däremot införa rökförbud utomhus går bra....
    Påstår inte att det är ofarligt att röka men alkoholen och drogerna påverkar hjärnan på ett sätt som sätter helt andra spår hos människan. Många famlijetragedier är resultatet.
    Slopa reklamen i TV för boxvin fr. systembolaget är mitt lilla bidrag.
    Kram, Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Eftersom jag inte ser på TV, så då har jag missat dessa glassiga reklamsnuttar. Nog tur, för jag hade garanterat gått i taket av ren ilska! Vad är problemet, typ...? Det är bara att stoppa alkoholreklamen, punkt. Sedan har vi alla filmer, serier, tidningar, kändisar m fl som i all sammanhang glorifierar giftbruket... för vi får komma ihåg att alkohol är en nervgift! Usch, nu blev jag riktigt upprörd.
      Staten ger och tar med samma hand, vilken dubbelmoral!

      Drogerna är mycket vanligare än vad vi tror och den kampen får vi nog betrakta som förlorad, tyvärr.

      Kram!

      Radera
  2. Det är en svår fråga det där. Människor har i alla tider berusat sig på något vis. Jag tror inte det är bättre att släppa det fritt, för att avdramatisera, men mer förbud är inte heller bra. Kanske är det information som krävs. Information från människor som fastnat i missbruket och som kan berätta.

    Sedan har föräldrar ett stort ansvar. Det har ju visat sig att barn som får smaka hemma får ingen naturligare syn på alkohol utan dricker i stället mer.

    Ingen lätt fråga alls...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Farliga substanser och preparat borde ändå på något sätt kunna hanteras så att inte unga människor behöver förlora sina liv, men enkelt är det inte. Det finns ett spänningsmoment i hela grejen, så hur stoppar vi det?

      När det gäller alkoholen så är vi helt överens. Mycket är föräldrarnas ansvar och det borde - jag skriver borde - vara en självklarhet att inte minderåriga får dricka! Det finns inget försvar för föräldrar och andra vuxna som köper ut och därigenom ger sin tillåtelse.

      Radera
  3. Alkoholen ställer till med ännu mer elände - men det är ju en helt accepterad drog. Läkarna får/vill ju inte ens ställa frågor om alkoholkonsumtion hos sina patienter.

    Narkotika är ju i alla fall något som man inte glorifierar på t.ex. teve som man gör med alkhohol många gånger. Champagne åt alla när man vinner i sportsammanhang etc.etc. Vin i alla högtidliga sammanhang!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är helt överens när det kommer till alkoholen och dess skadeverkningar. Det har blivit nästan ett måste att alkoholen ska ingå som en naturlig del i alla sammanhang och vi som inte dricker har börjat betraktas som "konstiga".
      Denna näthandel med droger tycker jag också är oerhört upprörande. Unga människor dör och få verkar bry sig.

      Radera
  4. Jag tror tyvärr att det inte går att stoppa. Nyfikenheten och oförståelsen över HUR farligt det faktiskt är, den kommer nog alltid att finnas. Och kompistrycket.
    Det är hemskt, men oerhört svårt att komma till rätta med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själva kampen mot drogleverantörerna är körd, det är helt klart. Den enda chansen att nå en bättre situation är att få människor, främst då unga, att inse att det är s-t med droger. Därför är det mycket viktigt att ge dem en stark självkänsla. Så tror jag.

      Radera
  5. Bland läkare är man nog medveten om alkoholens skadeverkningar, man kallar den för "the great masquerader" , eftersom den ligger till grund för så många olika åkommor. Ett drogfritt liv är alltid bäst, dock inte alltid så lätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte för att jag någonsin riktigt begripit varför man måste fly in i dimmorna? Vad finns där?

      Radera

Tack för din kommentar!